TITO JE IZ KUKAVIČLUKA UDARIO NA DRAŽINE ČETNIKE I RAZBIO IH! Ovu tajnu BITKE NA NERETVI partizani su čuvali kao OČI U GLAVI

- Bitka na Neretvi je najhumanija oružana borba za čoveka i primer je ljudskosti i etičnosti prema ranjenim saborcima - kaže predsednik Odbora za obeležavanje godišnjice Bitke na Neretvi

RANJENIKE NE SMEMO OSTAVITI! Glasila je naredba doživotnog predsednika SFRJ Josipa Broza Tita, a partizani su svi kao jedan krenuli u jedan od najkrvavijih okršaja u Drugom Svetskom ratu. Počeo je protivnapad partizana u Drugom svetskom ratu protiv združenih nemačkih, italijanskih i hrvatskih snaga na Neretvi, poznat kao "Bitka za ranjenike". Počela je BITKA NA NERETVI!

ČIJA JE "BITKA NA NERETVI"? Hrvati i Bosanci je svojataju, Srbi sede skrštenih ruku! (VIDEO)

Baš na današnji dan, pre 73 godine počeo je čuveni protivnapad partizana u Drugom svetskom ratu protiv združenih nemačkih, italijanskih i hrvatskih snaga na Neretvi. To je jedna od najkrvavijih borbi u Drugom svetskom ratu koji je vođen po direktivama Josipa Broza Tita.

EVO KAKO JE IZGLEDAO TITO KAO ROBIJAŠ! Ova istina o Josipu Brozu bila je NAJVEĆA TAJNA Jugoslavije (FOTO)

Tito je u očaju naredio rušenje mostova jer se bojao da četnici ne pređu reku i udare na njega (ovaj podatak bio je najveća tajna u SFRJ, tvrdi Ivo Golštajn). Ali ubrzo nakon rušenja shvatio je da, pod pritiskom nemačkih snaga, ipak mora preći na drugu obalu. To je iskoristio da se obračuna s četnicima: napao ih je i potpuno razbio, a oni se do kraja rata nisu oporavili.

Foto: Wikipedia Foto: Wikipedia

Početkom marta osam partizanskih brigada odbacilo je glavninu nemačkih trupa i svih 3.500 ranjenika je prebačeno na levu obalu Neretve. Bitka na Neretvi, poznata i kao bitka za ranjenike, je zajednički naziv za seriju bitaka u dolini Neretve između jugoslovenskih partizana i sila Osovine tokom februara i marta 1943. godine.

BALKAN U STRAHU OD TAJNIH ZAPISA JOVANKE BROZ! Evo kako je Tito ubijao, gde su Dražine kosti i ko je u partizanima bio USTAŠA

Foto: Wikipedia Foto: Wikipedia

Partizani su ofanzivom u dolini Neretve tokom februara naneli teške gubitke Italijanima, nakon čega su početkom marta izvršili proboj iz osovinskog obruča, rasturivši četničke snage.

U okviru bitke na Neretvi vođene su borbe za Prozor, Jablanicu, Konjic, Gornji Vakuf i druga mesta. Narodnooslobodilačka vojska je povela ofanzivu u dolini Neretve kako bi osujetila nemačko-italijansku operaciju Vajs, pokrenutu sa namerom okruženja i uništenja Bihaćke republike i glavnine ustaničkih snaga u Jugoslaviji.

Foto: Wikipedia Foto: Wikipedia

U prvoj fazi Vajs I, januara 1943. godine, udružene snage Osovine su napale prostranu slobodnu teritoriju, poznatu kao Bihaćka republika, dok je Glavna operativna grupa NOVJ započela prodor od Bihaća ka Mostaru.

Nakon teških gubitaka na Neretvi, koje je posebno pretrpela divizija Murđe, italijanska komanda je pozvala četnike i Nemce u pomoć. Četnički vođa Dragoljub Draža Mihailović je, uz pomoć Italijana, postavio "mišolovku" u kanjonu Neretve sa namerom da dokrajči partizane.

Četničke snage su brojale oko 12.000 i zaposele sve visove sa leve strane Neretve, tako da su partizani bili sa sviju strana opkoljeni u dolini rijeke. U gotovo beznadežnom položaju, oni napadaju Nemce kod Vakufa, Italijane kod Prozora, te Italijane, Nemce, ustaše i četnike u kod Konjica, nakon čega prelaze reku.

Foto: Arhivska fotografija Foto: Arhivska fotografija

Uprkos teškim gubicima, partizani su sačuvali znatne snage, osigurali sigurnost Vrhovnom štabu, spasili svoje ranjenike, te nastavili sa borbama.

I pored zamašne podrške fašističke Italije, četničke snage na Neretvi su potpuno razbijene. Partizani su osovinsko okruženje razbili na sektoru što su ga držali četnici, potukli ih u nizu uzastopnih bitaka i potisnuli u Sandžak i Crnu Goru. Nakon ovoga počinje opadanje Mihailovićevog četničkog pokreta i gubitak savezničke podrške.

- Bitka na Neretvi je najhumanija oružana borba za čoveka i primer je ljudskosti i etičnosti prema ranjenim saborcima - kazao je Nijaz Skenderagić, predsednik Odbora za obeležavanje godišnjice Bitke na Neretvi.

General Ekrem Durić, učesnik bitaka na Sutjesci i Neretvi, rekao je da je Bitka na Neretvi najteža i najhumanija bitka koju je vodila Narodnooslobodilačka vojska, kada su udruženi okupatori pokušali da unište Vrhovni štab i ubiju 4.000 ranjenika, prenela je agencija Fena.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • @

    9. februar 2016 | 15:35

    Pa ovi cetnici su najnesposobnija "vojska" koja je postojala u istoriji covecanstva! Imali podrsku Nemaca, najmocnije armije onog vremena, uz to im saveznici bile ustase, Italijani i svi ostali okupatori i izdajnici, i opet ih vojska pod komandom bravara mlatila gde je stigla. Pa ako je Draza general, Tito je ne Marsal, nego vojskovodja ranga Napoleona :) Cetnici ostaju upamceni kao najveci izdajnici u istoriji srpskog naroda i kao najnesposobniji ratnici i najvece kukavice.

  • Miile sa dva i

    9. februar 2016 | 15:36

    hej,sloveni..još ste živi?

  • bg

    9. februar 2016 | 15:36

    Nije Hitler bez razloga cetnike nazivao budalama i pijandurama. Pa oni su sve bitke protiv partizana izgubili, i pored podrske Nemaca i ustasa. Jedine pobede ostvarili su u bitkama protiv srpskih baba, zena, dece i staraca.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA