571

Tito nije dao da Franja ode na robiju! Procureo TAJNI PLAN kojim su Broz i Tuđman spremali ZAVERU protiv Srba

Tuđman je prema Titu osećao ne samo zahvalnost što ga je spasio teške zatvorske kazne nego i zato što je očuvao državotvornost hrvatskog naroda, zato što ga je smatrao svesnim Hrvatom

Josip Broz Tito
Foto: Profimedia/Bettmann/CORBIS

Krajem pedesetih godina prošlog veka, u delu službene jugoslovenske istoriografije prevladalo je mišljenje da je Kraljevina Jugoslavija u Aprilskom ratu brzo i neslavno propala zbog hrvatske izdaje, piše hrvatski portal Express. Portal dalje navodi da je jedan član Vojnoistorijskog zavoda napisao za Vojnu enciklopediju članak u kojem je stajalo da je Hrvatska "kriva za slom Jugoslavije". Savet Vojne enciklopedije nije prihvatio tu enciklopedijsku jedinicu, pa je za njeno pisanje potražio novog autora. On se zvao Franjo Tuđman, bio je pukovnik JNA, Hrvat i prvoborac. Tuđmanov rad Savet je prihvatio bez primedbi.

OVAKO JE UMRLA TITOVA JUGOSLAVIJA: Evo ko je UBIO zemlju koju ste svi voleli i za kojom ste PLAKALI!

O ratu je znao iz prve ruke, bio je učesnik, nosilac partizanske spomenice, ilegalac iz Zagreba i istoričar. Ali protivnici su protiv njega počeli da kuju strašne zavere. Tuđman je posredovanjem Ivana Gošnjaka tada poslao Titu svoju enciklopedijsku jedinicu. Tražio je od njega direktnu arbitražu - i zaštitu. Iz Beograda je dobio odgovor:

KAO DA SU SE DECA IGRALA BLATOM: Evo kako su Hrvati ispljuvali Tuđmanov spomenik (FOTO) (VIDEO)

Foto: Profimedia/Corbis

Foto: Profimedia/Corbis

"Nemam nikakvih primedbi. Tito".

EVO KAKO JE IZGLEDAO TITO KAO ROBIJAŠ! Ova istina o Josipu Brozu bila je NAJVEĆA TAJNA Jugoslavije (FOTO)

Sredinom šezdesetih na Spomen području Jasenovac trebalo je da bude postavljena spomen-ploča na kojoj je trebalo da bude uklesano da je u logoru pobijeno 600 hiljada Srba, a kako tvrdi Express to je nekoliko puta više nego što je ustanovljeno utvrđivanjem identiteta žrtava. Međutim, Tuđman je bio protiv toga jer je u tome prepoznao tendenciju dokazivanja kolektivne krivice Hrvata pa je krajem 1965. napisao rezime rada, u kojemu je objasnio zašto isticanje takvog broja smatra pogrešnim i štetnim.

Foto: Profimedia/Corbis

Foto: Profimedia/Corbis

BALKAN U STRAHU OD TAJNIH ZAPISA JOVANKE BROZ! Evo kako je Tito ubijao, gde su Dražine kosti i ko je u partizanima bio USTAŠA

Rad je opet dostavio Titu ali nije dobio javni odgovor. Ipak radovi na postavljanju spomen-ploče bili su zaustavljeni a sasvim je jasno na čiju intervenciju. Sedam godina kasnije, protiv Franje Tuđmana podneta je optužnica da je "učestvovao u obaranju postojećeg društvenog sistema".

Miroslav Tuđman optužnicu je odneo Miroslavu Krleži, koji je pročitao i rekao: "To je dim".

Miroslav Krleža. Foto: Wikipedia/Pavić Milan

Miroslav Krleža. Foto: Wikipedia/Pavić Milan

Nakon toga Krleža se obratio Josipu Brozu Titu. Posle te intervencije Tito je izrekao najpoznatiju rečenicu: "Tuđmanu ne pakovati". To je značilo da Udba ne sme podmetati dokaze i da sud ne sme biti preoštar.

Tito je naime uvek pažljivo balansirao složene odnose u federaciji, pa bi, prema odnosu snaga i sopstvenim procenama što mu je korisnije, stezao ili liberalizovao režim, podsticao socijalnu komponentu u politici, ili, ponekad, nacionalnu. Josip Broz lično se uvek deklarisao kao Hrvat, što je Tuđmanu bilo jako važno.

Milovan Đilas svedoči o Titovoj sujeti jer je do kraja života bio ogorčen pošto na takmičenju austrougarske vojske u mačevanju nije dobio zlatnu medalju.

Tito je ipak, kako tvrdi Đilas, verovao da će se jugoslovenski narodi s vremenom stopiti u jednu naciju i tu se oštro razlikovao od svog generala - koji mu se čitavog života do te mere divio da je Dušan Biladžić Tuđmanov odnos prema Titu opisao kao zaljubljenost.

- Tuđmanu su došli ljudi. On je sam kazao kako bez Tita ne bi bilo Jugoslavije, pa ni Hrvatske. Nekima to zvuči vrlo tužno. Tuđman je bio zaljubljen u Tita - rekao je Bilandžić u jednoj televizijskoj emisiji.

Tuđman je prema Titu osećao ne samo zahvalnost što ga je spasio teške zatvorske kazne nego i zato što je očuvao državotvornost hrvatskog naroda, zato što ga je smatrao svesnim Hrvatom, i zato što se neizmerno divio njegovim političkim talentima.

O svemu je tome Franjo Tuđman otvoreno progovorio u intervjuu listu Polet, pod naslovom "Hrvatska povijest je moja istorija". Stavovi koje je tada izrekao Tuđman, danas deluju šokantno. Tuđman je u tom intervjuu dao najcelovitiji stav u odnosu prema Josipu Brozu.

Foto: Profimedia/AFP

Foto: Profimedia/AFP

"Tito je nesumnjivo velika istorijska ličnost hrvatskoga i jugoslovenskog tla. To što se našao na čelu KPJ u prelomnom periodu poput Drugog svetskog rata, nije slučajno. Našao se na čelu KPJ kao hrvatski komunista i kao takav shvatao je da komunistički pokret u Jugoslaviji može uspeti samo rešavajući nacionalno pitanje, što opet predstavlja tradiciju hrvatskog marksističkog pokreta iz dvadesetih godina. Takvu je ideju mogao prenositi samo pripadnik marksističkog pokreta iz hrvatskih redova, i pripadnik nesrpskog naroda. To što je došao iz redova potlačenog naroda u bivšoj Jugoslaviji - velika je stvar. Ali taj je hrvatski narod imao očuvanu svest o svojom identitetu. Težnja hrvatskog naroda da ima i više prava nego u Habsburškoj monarhiji, i hrvatskom komunističkom pokretu, nametnula je ideju o onome što treba ostvariti. Takva težnja pomogla je i nacionalnim pokretima nesrpskih naroda u staroj Jugoslaviji, pa tako i Drugom svetskom ratu, kada je pripomogla ideji o oblikovanju federalne Jugoslavije ... "

Foto: Profimedia/Corbis

Foto: Profimedia/Corbis

"Tito je", nastavio je Tuđman, "dakle osećao problem naroda Jugoslavije. Nesumnjivo je bio komunista, i lenjinistima, i staljinista. Ali ... bitna razlika između njega i Staljina jeste u dva momenta: Tito nikada nije postao predvodnikom velikosrpske politike, a Staljnin je postao, iako nije bio Rus nego Gruzijac - pripadnik maloga neruskog naroda, provodnikom velikorusko politike, i u toj meri da je to primetio čak i Lenjin. U svojm počecima, Staljin je zastupao marksistička gledišta, ali našavši se na čelu SKP postao je provodnikom velikorusko politike. S druge strane Tito nije postao provodnikom velikosrpske politike, ostao je hrvatski komunist, iako je bio internacionalista. Ne mogu mu se pripisati nikakva uskohrvatska gledišta ... On je osećao nacionalni problem u Jugoslaviji, problem identiteta srpskog, hrvatskog, slovenačkog ... naroda. Druga velika razlika između Tita, kao i između ostalih komunističkih prvaka u socijalističkim zemljama, jeste u tome što je on bio političar velikog formata, pa i državnik velikog formata - nije slučajno on izigrao i Staljina i Čerčila - i što se nije u svojoj vladavini toliko oslanjao na teror koliko oni drugi. Kad to kažem, onda ne poričem da je KPJ upotrebila revolucionarni teror u smislu osiguranja svoje pobede za vreme rata i neposredno posle rata."

Tito je bio do detalja upućen u torture na Golom otoku, pa ipak, Tuđmanu to nije presudno, jer u Titu vidi uglavnom velikog političara: "Imao je", nastavlja dalje, "hrabrosti, odvažnosti i državničke dalekovidosti da se suprotstavi Staljinu u doba kad je pred Staljinom klečala cela Istočna Evropa i kad su i Istok i Zapad očekivali, i bili bi zahvalni, da će više slušati Staljina ...

Krležu, štaviše, smatra ljudima koji su mu spasili život. Titov uticaj, zaštita od Udbe, po Tuđmanu je bila presudna ... "Iako su i drugi intervenisali za mene" reći će Tuđman u istom intervjuu, "verovatno je Krležin uticaj na Tita bio presudan, i verovatno mi je to što nisam bio osuđen za špijunažu, spasilo život. I samim tim, to je delovalo i na činjenicu da su i ovi drugi kažnjeni manje, iako je prema Udbinim agentima tada dovedena ona bugojanska grupa od 20 ustaških terorista, da bi se izvršila presija i da se ozbiljnije kaznimo ... "

Foto: Profimedia/Corbis

Foto: Profimedia/Corbis

Tuđman o Titu govori još u sledećim formulacijama: "on je u komunistički pokret uneo nešto novo"; "Titoizam je značio rešavanje nacionalnog pitanja u okviru socijalističke revolucije, zadržavanje državnosti i socijalističke zemlje ..."

Nadalje, "Tito je bio veliki političar i u okviru komunističkog pokreta, jedan od onih koji je marksističku doktrinu znao upotrebiti na stvaralački način u jugoslovenskim prilikama ..."

"U okvirima svog vremena Tito je bio velik političar ... odgovor na izazove svog vremena, a danas, posle njegove smrti, mnogi pokazuju da nisu čak ni na njegovoj nivou ..."

Daljinac

(Telegraf.rs / Izvor: Express)

Tagovi: Franjo Tuđman, Hrvatska, Josip Broz Tito, OZNA, SFRJ, Udba

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (571)
Poređaj komentare:
 • R
  Roki

  To su prazne price i poznato je kome Tito nepase i ko zeli Istoriju da menja. Hrvati nikad nisu obozavali Tita ni pre ni sada, ljubomora ih ubijala sto je Tito u Beogradu.

 • Z
  ZORO

  Ja neznam ovi jugosloveni kao da im vrana pamet popila .Ratovao protiv nas u prvom svetskom ratu otvoreno govorio sto manja Srbija veca Yu. Dok su Srbi svima popustsli bio mir.Zasto pokrajina Vojvodin i Kosovo a nije KrajinaL.Sto nije rekao u Zagrebu 41.bolje rat nego pakt.Ove probleme sto Srbi sada imaju su samo posledice a uzrok su Komunjare i Zagorski bravar

 • C
  Crni

  TITO, jedan i jedini, ponosno je bilo biti tvoj vojnik........ovo posle tebe je samo buranija.....

Treba razvijati saradnju u procesu evrointegracija: Dačić na sastanku sa ambasadorom Finske

Otvorena pretnja! Haradinaj najavio borbu protiv Zajednice srpskih opština: Sprečiću "Dodik državu"

Repriza afere "Štrahe" u Prištini: Da li će ovaj snimak srušiti "Gospodara Kosova"? (VIDEO)

Šefovi srpskih tajnih službi iza zatvorenih vrata predstavili situaciju na Kosovu skupštinskom Odboru: Saopšteni detalji sednice

Vesić: Bastać blokirao radnike, sledi prijava za štetu

Vučić čestitao indijskom premijeru pobedu na izborima

Upravo je objavljen Izveštaj o Kosovu i Metohiji na 82 strane i svako od nas može da ga pročita

Vučić o NATO agresiji: Moramo da oprostimo, ali ne možemo da zaboravimo! Šreder poručio: Najlakše je prvo Srbiju primiti u EU, pa rešavati pitanje KiM

Novi peh Dačića! Nakon što je izbegao teroristički napad u Somaliji prinudno sleteo u Atinu

Kancelarija za KiM predala Skupštini izveštaj o Kosovu: Dokument će uskoro biti javno dostupan

Kakva sudbina čeka Srbiju posle evropskih izbora? Joksimović otkrila očekivanja Beograda

Tajni plan koji je imao cilj da optuži Srbe za etničko čišćenje: Ugledni francuski časopis otkrio kako je NATO agresija opravdavana lažima

Lider bosanskih Hrvata: Uvažavaćemo stav Beograda u dijalogu sa Prištinom

"Moj gimnazijski profesor": Đuka objavio zajedničke fotografije sa Tadićem (FOTO)

Srbi sa Kosmeta sutra sa Vučićem, Đurić najavio: Sve će biti detaljno razmotreno

Skupština Srbije nastavila rad: Pre rasprave o sudijskim funkcijama, poslanici postavili pitanja o protivgradnoj zaštiti

U Beogradu su danas okupljeni neki od najvećih svetskih umova: Evo o čemu će govoriti iza zatvorenih vrata (VIDEO)

Gradonačelnik Dečana ne sprovodi odluku o vraćanju zemljišta srpskoj svetinji

Haradinaj likuje: I bez ukidanja taksi, najava vizne liberalizacije

Beograd neće arbitražu protiv Prištine zbog taksi, već sprema kontramere?

Terorista u Somaliji se razneo ispred rezidencije u kojoj je bio Ivica Dačić! Šef diplomatije preživeo bombaški napad: "Jedva pretekosmo"

Završena načelna rasprava o Zakonu o glavnom gradu: Sledeći korak novi Statut Beograda

"Obećanja, kukavičluk i nedostatak volje" ili kako EU izdaje Zapadni Balkan: Analiza Vašington Posta

Sutra počinju ključni evropski izbori: Za Beograd su važne 4 stvari, prvi put jedan Srbin može u Strazbur, ali preko Zagreba

Somalija će preispitati odluku o priznanju Kosova

Reakcije na predlog zapadne strategije: "Štap i šargarepa" za Srbiju ako prizna tzv. Kosovo

Da li nemački vojnici ostaju u sastavu KFOR-a? Berlin je upravo doneo odluku

Albanci u Bujanovcu spremaju proslavu u čast teroriste, a iz Beograda stižu osude i jedna ozbiljna opomena (VIDEO)

Vulinovim stopama: Prvi čovek kragujevačke skupštine otišao u vojsku (FOTO)

"Pao" dogovor za rušenje Haradinaja! Počele pripreme za ovu operaciju

Ujedinili se protiv Srbije! "Gospodar Kosova" se predomislio: Nema ukidanja taksi

Neočekivano! Haos u odnosima Prištine i Tirane: Haradinaj preti taksom i Rami

Komandant NATO iz Napulja doleteo u Prištinu: Tranzicija "Vojske Kosova" u fokusu sastanka (FOTO) (VIDEO)

"Pozvaću grčke investitore da ulažu u Srbiju": Palma vodi hiljadu ljudi u Paraliju (FOTO)

Srbija će uvek biti iskren prijatelj Španije: Vučićeva poruka ambasadoru Suaresu (FOTO)

Skupština nastavila rad: Na dnevnom redu izmene i dopune Zakona o glavnom gradu

Napad na Srbiju sa dva krila u isto vreme: "Pale" Rašku oblast i jug zemlje (VIDEO)

Tači ide u Pariz sa provokativnim planom: Hoće podršku Makrona i Merkel

"Žao mi je što nemam zvonce da objavim svima": Čestitke za rođendan Maji Gojković

Američka finansijska i vojna pomoć za Srbiju: Predlog nove zapadne strategije za priznanje tzv. Kosova

"Saopštenje zemalja Kvinte je provokacija", Odalović poručio: Vučićeva reakcija logična

Tri godine bez poštovanja odluke: Šefica misije EU pozvala na hitnu primenu sudskog rešenja o vlasništvu zemljišta manastira Dečani

/
<% galerijaAlt %>

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima