DA LI PUPS OSTAJE VERAN DAČIĆU? SPS daje "penzionerima" više mesta na izbornoj listi?!

Naprednjaci sugerišu SPS-u da ne smanjuje kvotu PUPS-a u parlamentu. To bi značilo da lider socijalista Ivica Dačić treba da ostavi među prvih četrdesetak kandidata i do 12 mesta za partiju ujedinjenih penzionera, a tome se protivi vrh SPS-a

  • 71

Iako izbori još nisu zvanično raspisani, razgovori o predizbornim koalicijama uveliko su u toku. Naprednjaci su zasad najbolji igrači koji, po svemu sudeći, osim svoje uređuju i liste drugih političkih partija. Kako „Blic“ prenosi, iz SNS je navodono, poslata poruka vrhu SPS da bi bilo poželjno da partija penzionera dobije isto ili približno isto sigurnih mesta kao što je to bilo i dosad na listi SPS-PUPS-JS.

To bi značilo da lider SPS Ivica Dačić treba da ostavi među prvih četrdesetak kandidata i do 12 mesta za PUPS.

- Činjenica je na SNS time dobija svoje sigurne poslanike, a ono što je najvažnije nisu s njima zauzeli mesta na svojoj izbornoj listi - kaže izvor iz vladajuće koalicije.

 Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Međutim, ukoliko bude prihvatio uputstvo naprednjaka, Dačić će imati ozbiljan otpor u stranci. Vrh socijalista se protivi ideji da PUPS dobije istu kvotu kao i na prošlim izborima, jer, najjednostavnije rečeno, doprinos ove partije izbornom rezultatu, otkako je na njenom čelu Milan Krkobabić, više nije isti kao u vreme bivšeg lidera, pokojnog Jovana Krkobabića. Nasuprot želji naprednjaka, SPS smatra da, ako nekome treba dati veći deo kolača, onda je to drugi koalicioni partner lider JS Dragan Marković Palma.

I dok u SPS kontinuirano bliski ljudi Dačića opominju da “socijalisti nisu surogat majka već partija sa stavom”, on će odlagati konkretan razgovor o broju mandata do poslednjeg trenutka.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

- Epilog ovakve situacije, u kojoj je s jedne strane sugestija naprednjaka i s druge stav partije, jeste da će Dačić sesti sa Krkobabićem u poslednjem trenutku. Do tada će slati emisare da razgovaraju. Ako se Dačić bude pitao, on će dati onoliko koliko mu iz SNS sugerišu - kaže izvor “Blica”.

PUPS i njen predsednik Krkobabić tokom cele godine koketirali su sa SNS i njihov odlazak sa drugom koalicijom donedavno je bio gotovo izvestan. Ipak, ukoliko bi se i našli na listi SNS, penzioneri ne bi mogli da dobiju više od pet mesta, a koliko naprednjaci procenjuju poklonjeni maksimum.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Prema poslednjim istraživanjima, koalicija oko SPS će imati preko 10 odsto. Lista SPS-PUPS-JS je imala 25 socijalista, 12 pupsovaca i sedam poslanika JS. Broj poslanika koji bi SPS mogao da osvoji na narednim izborima jeste preko 30, što praktično znači da, ako ostanu iste kvote, više od pola poslanika biće koalicioni partneri.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jelena

    17. februar 2016 | 10:35

    Dobro je poznato da je sps-u samo vazna fotelja!

  • Vesa

    17. februar 2016 | 12:02

    Dacic se preracunava, nije u zavidnoj poziciji, svestan je da bez moze da bude cak i ispod cenzusa.PUPS

  • Nesa

    17. februar 2016 | 10:49

    Poslednji trzaji SPSa da bi sačuvao vlast jer mu pozicija nije zavidna!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA