KOŠTUNICU I CVETKOVIĆA VIŠE NE ČUVA DRŽAVA! Ukinuto policijsko obezbeđenje bivšim premijerima i predsednicima Srbije

Policija više neće čuvati bivše državnike Vojislava Koštunicu i Mirka Cvetkovića. To je odlučeno na osnovu poslednje bezbednosne provere u skladu sa zakonom koji propisuje da policija i vojska pružaju zaštitu bivšim predsednicima republike ili vlade godinu po prestanku mandata, a u slučaju opravdanih razloga taj vremenski period se produžava

  • 11

Bivši premijer Srbije i predsednik SRJ Vojislav Koštunica i bivši premijer Mirko Cvetković ostali su bez policijske zaštite. Razlog? Nema opasnosti za njihovu sigurnost. Ova informacija opet pokreće  pitanje koliko  novca iz državne kase se izdvaja za zaštitu bivših funkcionera i da li su neki možda bili i predugo zaštićeni.

TROŠE NAŠE PARE: Koje sve privilegije bivši predsednici i premijeri mogu doživotno da koriste?

Naime, kako prenosi "Blic" Vojislav Koštunica koristio je policijski nadzor u zgradi u kojoj živi  šesnaest godina dok je Mirko Cvetković to pravo uživao čertiri godine.

U MUP-u kažu da se bezbednosne provere rade na svakih šest meseci i da čim se proceni da nema opasnosti po nečiju bezbednost, zaštita prestaje zbog uštede novca.

Inače,  obezbeđivanje štićenih ličnosti organizovano je u tri smene, pa je prema procenama na tom poslu angažovano blizu hiljadu ljudi. O tačnom broju angažovanih policajaca, ipak, teško je govoriti, jer neki od opozicionih političara imaju samo vozača koji je istovremeno i telohranitelj.

Foto: Tanjug/Danilo Peternek, Tanja Valič Foto: Tanjug/Danilo Peternek, Tanja Valič

Zakon u Srbiji veće privilegije daje bivšem predsedniku nego premijeru. Propisuje da umesto doživotnog prava na četiri zaposlena (lično obezbeđenje, obezbeđenje objekta, vozača i sekretaricu), bivši predsednik  ima pravo da ga obezbeđuju vojska i policija jednu godinu po prestanku mandata, a duže ako za to postoje opravdani razlozi.

Takođe, pravo na kancelariju, savetnika, sekretara i službeni automobil s vozačem može da koristi samo onoliko dugo koliko mu je trajao mandat. Sredstva za troškove u kancelariji nisu ograničena, ali može da ima uvid u državna dokumenta samo iz perioda svog mandata.

Zgrada Predsedništva Srbije, Predsedništvo Srbije Foto: Marko Todorović

Pravo na “predsedničku platu“ bivši šef države ima (ako se ne zaposli odmah) najduže godinu dana po prestanku mandata i ima pravo na osamdeset odsto predsedničke plate dok se ne zaposli ili ne ode u penziju.

Novina u odnosu na prethodni Zakon o pravima i obavezama predsednika jeste da nema više odredbe po kojoj su pravo na sve privilegije gubili ukoliko bi počinili krivično delo i bili osuđeni na duže od šest meseci.

Foto: Profimedia/AFP Foto: Profimedia/AFP

Jedan od retkih koji se svojih predsedničkih privilegija odrekao jeste  bivši lider DSS-a Vojislav Koštunica koji više neće imati ni policiju ispred svojih vrata svaki dan.

Boris Tadić kaže da je od svih privilegija tražio kancelariju koja mu nije dodeljena ni posle četiri godine. Zbog toga on krivi sadašnju vlast, a obezbeđenje mu je dodeljeno ne zato što je on to tražio.

Bivši predsednik Zoran Lilić ističe da jedina privilegija koju koristi jeste nadoknada u vidu razlike između plate koju prima i osamdeset odsto predsedničke plate.

Milan Milutinović rekao je da je koristio neke privilegije, a mediji su pisali da je koristio kancelariju koja se nalazi u Palati "Srbija".

Jelisejska palata u Parizu, sedište Predsednika Francuske Republike i njegova zvanična rezidencija. Foto: Wikipedia / Eric Pouhier Jelisejska palata u Parizu, sedište Predsednika Francuske Republike i njegova zvanična rezidencija. Foto: Wikipedia / Eric Pouhier

Što se obezbeđenja bivših funkcionera tiče u Francuskoj na primer država desetoro čuvara plaća oko sedamdeset hiljada evra godišnje. Potreba za strogim merama obezbeđenja vremenom se smanjuje tako da Valerija Žiskara Destena, koji je obavljao predsedničku funkciju od 1974. do 1981. ,sada obezbeđuje petoro ljudi.

( Telegraf.rs )

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aca

    19. februar 2016 | 13:13

    A sto bi narod placao obezbedjenje bivse lopove. Strpajte lopove u zatvor tu su najbezbedniji. Postenom coveku nikada nije bilo potrebno obezbedjenje!

  • obilic

    19. februar 2016 | 11:12

    Шта ће им иначе боље им је да се не баве политиком јер је то конпликовано за њих немају с ким

  • Coa

    19. februar 2016 | 13:09

    Jake licnosti pogotovo cvetkovic koji kao premijer nije n7jednu odluku sam doneo. Bilo je kako tadic kaze,zato smo i dogurali do propasti. Nekidu i neka se vise nejavpjaju a sa sobom mogu da povedu i tadica i mistera iz silerove cedu!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA