143

ODREKLI SE TITA, KUNU SE U LENJINA I MARKSA! Ušli smo u ŠTAB SKOJA - novih komunista SRBIJE. Evo šta nam se dogodilo

Savez komunističke omladine Jugoslavije želi da aktivno učestvuje u političkom životu Srbije. Kažu ne oslanjaju se na prošlost, a u Tita ne gledaju kao na ikonu jer mu zameraju određene političke odluke. Okrenuti su budućnosti i svoju partiju smatraju jedinom alternativom koja nema konkurenciju. Evo ko su oni

Aleksandar Đenić, Omladina SKOJ-a
Foto: Milena Đorđević

Posle Drugog svetskog rata kada je Jugoslavijom vladao Josip Broz i njegova komunistička partija biti SKOJEVAC bila je čast i privilegija, nakon smrti maršala i raspada KPJ ovaj "pokret" pao je u zaborav, a na političku scenu stupili su razni pokreti i političke partije. Ipak ovih dana svedoci smo da se SKOJ (Savez komunističke omladine Jugoslavije) ponovo budi, ali nisu to ona Titova deca, to su sada "neki novi klinci" što bi rekao Đorđe Balašević, a Telegraf.rs se uputio pravo u njihov štab odakle vam donosi priču o novom SKOJ-u!

INCIDENT NA FAKULTETU POLITIČKIH NAUKA: Zviždali Majklu Devenportu pre početka njegovog predavanja (FOTO)

Svojim ilegalnim akcijama po Beogradu, novi SKOJ skrenuo je pažnju na sebe i baš kao nekad ponovo, bar na momente oživeo duhove ilegalaca i junaka iz partizanskih filmova i tv serija. Dovoljan motiv da im "odemo na noge" i da vidimo ko su oni i za šta se bore današnji komunisti u Srbiji?!

TITO OJADIO SRBIJU I OSTAVIO U DUGOVIMA DO GUŠE! Plaćamo 300 miliona KREDITA - KOMUNISTI nas zadužili 8,8 milijardi evra

Da li Srbiji treba jak SKOJ?

Da li Srbiji treba jak SKOJ?

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Novi SKOJEVCI, kako kažu sem imena, nemaju mnogo toga zajedničkog sa starim ogrankom KPJ, "odrekli su se Tita", nemaju nikakve veze s njim, ali ni sa njegovim naslednicima, "kunu" se u Lenjina i druge ideale, ali ipak imaju 7 sekretara SKOJ-a i "izdaju časopis Komunist". Ovo je priča o njima...

"IDE TITO PREKO ROMANIJE" i "BANDO CRVENA" - ORI SE BEOGRADOM! Rat partizana i desničara zbog rehabilitacije Nedića (FOTO)

Oni su na Fakultetu političkih nauka pred početak predavanja šefa Evropske unije u Srbiji Majkla Davenporta uzvikivali ,, okupacija, ovo nije demokratija, mi smo prisiljeni na vas"! Prekinuli debatu o američkoj spoljnoj politici u hotelu Metropol početkom ovog meseca. Žustri su protivnici rehabilitacije srpskog premijera iz Drugog svetskog rata Milana Nedića, ipak postavlja se pitanje ko su zapravo oni koji pažnju javnosti privlače svojim istupima?

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

DRAŽA OD KOLJAČA DO HEROJA: Veliki rat PARTIZANA i ČETNIKA na INTERNETU! (FOTO)

Da bi dobili odgovore koji celu Srbiju zanimaju uputili smo se kod njih, u njihov štab u Ustaničkoj ulici, gde su nas dočekali lideri ovog pokreta, a sa nama je razgovarao Aleksandar Đenić. Ovaj komunista ima 25 godina i danas je jedan od najžešćih boraca za ideje "crvenih", a kada se uzme u obzir činjenica da on ne može pamtiti Tita i njegovo vreme sasvim je logično zašto se današnji SKOJ "odrekao Broza".

Foto: Milena Đorđević

Foto: Milena Đorđević

BESNEO RAT PARTIZANA I ČETNIKA: Ustaše i četnici zajedno ste bežali, ODJEKIVALO je tokom REHABILITACIJE ČIČA DRAŽE! (FOTO)

- Biti SKOJEVAC danas znači boriti se protiv društva u kojem živimo jer je to društvo eksploatacije gde mladi ljudi nemaju perspektivu i nemaju nikakvu budućnost. Sva sredstva za proizvodnju moraju biti u kolektivnim rukama, odnosno da sve ono što je privatizovano mora biti nacionalizovano, odnosno radnici su vlasnici celokupne imovine - kaže nam Đenić, skoro u dahu.

Foto: Milena Đorđević

Foto: Milena Đorđević

Koje su ideje i ciljevi današnjih SKOJEVACA?

- Borimo se protiv politike evroatlanskih integracija, protiv MMF-a i Svetske banke. Protiv krupnog kapitala...

Foto: Milena Đorđević

Foto: Milena Đorđević

Koliko imate članova?

- SKOJ u Srbiji broji sedamnaest hiljada članova. Ali ukoliko neko želi da joj se priključi moraćete da ispoštuje kandidatski staž jer nije dovoljno samo da popunite pristupnicu već da budete usredsređeni i na partijske aktivnosti.

Foto: Milena Đorđević

Foto: Milena Đorđević

Da li su članovi SKOJ-a samo omladinci ili tu ima i starijih?

- Sa jedne strane imamo ekstremno mlade ljude uglavnom "drugove#, a s druge tu su i ekstremno stariji građani, tako da nam nedostatak srednje generacije predstavlja donekle najveći problem. No, voleli bi i da nam se pridruže mlade "drugarice" u većem broju, jer su one trenutno neprimetne.

Foto: Milena Đorđević

Foto: Milena Đorđević

Kako nam kaže Đenić Centralni komitet partije i dalje bira sekretarijat od sedam članova (7 sekretara SKOJA), ali je to slučajnost, a ne imitacija prošlosti jer se " današnji SKOJ prošlosti ne vraća, pa tako ni drugu Titu.

- On kod nas ne zauzima posebno mesto, čak ni na zidu - tvrdi Đenić.

Foto: Milena Đorđević

Foto: Milena Đorđević

Da li posećujete grob Josipa Broza Tita?

- Njegov grob ne posećujemo, a sam naš slogan "Nismo tu zbog nostalgije već zbog budućnosti", govori sve.

Foto: Profimedia/Corbis

Foto: Profimedia/Corbis

Da li nešto i šta zamerate Josipu Brozu Titu?

- Titu zameramo to što je u određenom trenutku vodio politiku zapadnog imperijalizma ali mu odajemo priznanje za organizovanje Narodnooslobodilačke borbe. To je nešto što mu niko ne može oduzeti.

Foto:Telegraf.rs

Foto:Telegraf.rs

S obzirom na to da ne gledaju u pravcu Tita, kako nam kažu u "NOVOM ŠTABU KOMUNISTA", ne sarađuju ni sa njegovim unukom Josipom Joškom Broz ali pre svega zbog toga što on "zagovara političke ideje koje se direktno kose sa komunističkim".

U SKOJ-u podvlače da nemaju političke ideale, a pozivaju se na Marksa i Lenjina pre svega zbog kritike samog kapitalističkog društva.

Foto: Wikimedia

Foto: Wikimedia

Kakve su aktivnosti SKOJ-a?

- Pored okupljanja i druženja na lokalu članovi SKOJ-a učestvuju na sastancima u određenim zemljama s obzirom na to da smo članica Međunarodnog komunističkog pokreta. Sastajemo se sa sličnim pokretima u Istanbulu, Vijetnamu, a predstoji nam i učešće na 12. evropskom sastanku komunističkih omladina u Rimu. Tesnu saradnju imamo sa komunističkim partijama Grčke i Turske.

Foto: Milena Đorđević

Foto: Milena Đorđević

 

Koja je parola koja spaja sve ove partije koje ste nabrojali?

- Sve nas spaja parola: "Proleteri svih zemalja, ujedinite se".

Da li ste uzeli recept od Grka kako da se bolje pozicionirate na domaćoj političkoj sceni, imajući u vidu da je komunistička partija Grčke ušla u parlament?

- Drugovi iz Grčke su jedan svetao primer kako se pravi široki front sa narodnim masama. Inače, jedno od glavnih okupljanja i ključnih aktivnosti SKOJ-a u Srbiji jeste organizovanje antifašističkog kampa.

Foto: Milena Đorđević

Foto: Milena Đorđević

Da li ćemo SKOJ videti na nekoj izbornoj listi 24. aprila?

- SKOJ ima želju da izađe na izbore ali nas u toj nameri remeti nedostatak novca koji je potreban za kampanju. Ipak , bez obzira na izbore, članovi partije nastojaće da svojim svakodnevnim aktivnostima pokažu da je SKOJ jedina prava alternativa i jedini izlaz. Mi naš program moramo da približimo masama, naša ekonomija se zasniva na planskoj ekonomiji shodno istorijskim okolnostima. Mi nudimo ekonomski program koji će sve strukturne stubove društva nacionalizovati. Mnogi žele da nas predstave kao neke ljude iz prošlosti ali mi nismo ti. Mi smo nastali kao reakcija na sadašnje okolnosti.

Foto: Milena Đorđević

Foto: Milena Đorđević

Kako ste sa samo 25 godina opredelili za ideje koji nosi komunizam, a dete ste kapitalizma?

- Smatram da sa sadašnjim stanjem u društvu ono nema perspektivu u budućnosti i rešio sam da istražuje zašto je to tako i našao sam odgovore u komunizmu. Želim da istaknem da SKOJ ni po jedinom pitanju nije ekstreman i ideje te partije ne smatramo nemogućim i neutemeljenim. Svoje stavove i ideologiju SKOJEVCI će prenositi pre svega mladima i u  političkoj školi Ivo Lola Ribar koja je počela sa radom prošle nedelje.

(Čedomila Đurić)

Tagovi: 7 sekretara SKOJ-a, Aleksandar Đenić, Izbori, Josip Broz Tito, Komunizam, KPJ, SFRJ, SKOJ, Skojevac, Srbija, Tito

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (143)
Poređaj komentare:
 • A
  Alex

  Tita se odreci a biti u skoju.Djete vidi se da si zut oko kljuna.Mani se onog o cemu pojma nemas i batali terazijske suplje price.

 • T
  Trener

  Bravo deco !!!

 • M
  mladjo

  Комунистичка партија, а одриче се Броза и његових комуниста.Схватили клинци да су Броз и комунисти продавали маглу и уништавали српску нацију.Ваљда ће се још неки дозвати памети и занемарити корист коју су имали од система, а притом прећутно гледали уништење сопственог народа.

Vojska Srbije dobija moćna terenska vozila, Vulin poručio: Ne smemo da zaostajemo ni za jednom armijom u regionu (FOTO)

Ivica Dačić o Kosovu: Daleko smo od pregovora, nema svrhe iznositi predlog rešenja

Vučić na svečanoj večeri u Ambasadi Egipta: Srbija želi da razvija prijateljstva (FOTO)

Kosovo je Srbija! Haradinaj da prihvati realnost: Đurić odgovorio na prozivke iz Prištine

Nema prijema za lažnu državu: Tzv. Kosovu odbijeno članstvo u 9 svetskih organizacija

Britanski šamar Prištini: Ne možete da osnujete "Tribunal za Srbe"

Uhapšen nekadašnji komandant OVK: Pobegao sa Kosova, a sada ga čeka Hag

Srpska lista spremna da podrži rušenje Haradinajeve vlade

Da li je posle ovog snimka odzvonilo "Gospodaru Kosova": Čeka ga Štraheova sudbina? (VIDEO)

Sedam zaključaka sastanka Vučića sa Srbima sa KiM, Đurić poručio: Situacija na KiM prioritet za državu

Brnabić odgovorila zašto je kupovina aviona za Vladu Srbije državna tajna

Predsednik zahvalan ambasadoru Finske na značajnom doprinosu u odnosima dveju zemalja: Susret Vučića i Ikonena (FOTO)

Ovom vežbom ojačaće se integracija snaga i zajedničke misije: Ambasada SAD se oglasila posle treninga srpske i američke vojske (FOTO)

Znamo da je ROSU u pripravnosti i da spremaju hapšenja! Vučić traži reakciju međunarodne zajednice i poručuje: Pripremili smo snažne mere zbog taksi (FOTO)

Stigla odluka iz Haga o izručenju radikala: Ovo će biti prvi potez Srbije

Čeda Jovanović dolazi na sednicu u ponedeljak, ali poručuje: Kosovo je izgubljeno

Tranzicija "Vojske Kosova" u tri faze: Saopšten plan Prištine

Potpisnici "Sporazuma sa narodom" neće na sednicu o Kosovu: "Ko prekine bojkot nije više sa nama"

Skupština nastavila rad: Na dnevnom redu rasprava o amandmanima na Zakon o glavnom gradu

Srbi će biti iznenađenje izbora za Evropski parlament! Pupovac: S optimizmom čekamo nedelju

Počelo suđenje Dragoljubu Simonoviću, osumnjičenom da je naredio paljenje kuće novinara Jovanovića

Pacoli poslao avion sa pola miliona dolara u Kongo: Dačić otkrio detalje plana Prištine

Čuvajte srpski jezik i brinite o svojoj zemlji: Vučićeva poruka deci učesnicima Svesrpskog dečjeg sabora (FOTO)

Obeležen Dan Zajedničkog veća opština u Vukovaru, Vučević poručio: Ovakve institucije su od presudnog značaja za odnose Srba i Hrvata

"Hvala na principijelnom stavu po pitanju KiM": Dačićeva poruka ambasadoru Španije

Svi kandidati osvojili preko 90 odsto glasova: Objavljeni konačni rezultati izbora na severu KiM

Treba razvijati saradnju u procesu evrointegracija: Dačić na sastanku sa ambasadorom Finske

Otvorena pretnja! Haradinaj najavio borbu protiv Zajednice srpskih opština: Sprečiću "Dodik državu"

Repriza afere "Štrahe" u Prištini: Da li će ovaj snimak srušiti "Gospodara Kosova"? (VIDEO)

Šefovi srpskih tajnih službi iza zatvorenih vrata predstavili situaciju na Kosovu skupštinskom Odboru: Saopšteni detalji sednice

Vesić: Bastać blokirao radnike, sledi prijava za štetu

Vučić čestitao indijskom premijeru pobedu na izborima

Upravo je objavljen Izveštaj o Kosovu i Metohiji na 82 strane i svako od nas može da ga pročita

Vučić o NATO agresiji: Moramo da oprostimo, ali ne možemo da zaboravimo! Šreder poručio: Najlakše je prvo Srbiju primiti u EU, pa rešavati pitanje KiM

Novi peh Dačića! Nakon što je izbegao teroristički napad u Somaliji prinudno sleteo u Atinu

Kancelarija za KiM predala Skupštini izveštaj o Kosovu: Dokument će uskoro biti javno dostupan

Kakva sudbina čeka Srbiju posle evropskih izbora? Joksimović otkrila očekivanja Beograda

Tajni plan koji je imao cilj da optuži Srbe za etničko čišćenje: Ugledni francuski časopis otkrio kako je NATO agresija opravdavana lažima

Lider bosanskih Hrvata: Uvažavaćemo stav Beograda u dijalogu sa Prištinom

"Moj gimnazijski profesor": Đuka objavio zajedničke fotografije sa Tadićem (FOTO)

Srbi sa Kosmeta sutra sa Vučićem, Đurić najavio: Sve će biti detaljno razmotreno

Skupština Srbije nastavila rad: Pre rasprave o sudijskim funkcijama, poslanici postavili pitanja o protivgradnoj zaštiti

/
<% galerijaAlt %>

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima