CIVILNI SEKTOR ZAJEDNO SA DRŽAVOM GRADI DEMOKRATIJU! Vučić istakao veliku ulogu NVO u reformama Srbije (FOTO)

Premijer Aleksandar Vučić je na međunarodnoj konferenciji "Više od civilnog društva: Zajedničkim dijalogom na evropskom putu" u Domu Narodne skupštine rekao da Srbija mora da ima strateške ciljeve i viziju svoje budućnosti da bi mogla da se razvija i zato je i opredeljenje njegove vlade, kako je naveo, da uključi civilni sektor u odlučivanje o važnim pitanjima, a posebno u proces predpristupnih pregovora sa Evropskom unijom

Premijer Aleksandar Vučić rekao je  da je saradnja s civilnim sektorom vladi neophodna, ne zbog imidža ili zato što to traži EU, već kao partnerstvo s onima koji poseduju znanje, mudrost i sposobnost i koji su aktivni partner države u izgradnji demokratije.

Civilni sektor je, kako je rekao, istinski partner, izvor stručnog znaja, ali i iskreni kritičar u društvu, ocenio je  premijer, pozivajući sve organizacije sivilnog društva na dalju saradnju na putu Srbije ka EU.

On je na međunarodnoj konferenciji "Više od civilnog društva: Zajedničkim dijalogom na evropskom putu" u Domu Narodne skupštine rekao da, uprkos tome što su kritike koje su dolazile iz civilnog sektora ponekad bile, po njegovom mišljenju, neutemeljene, njihovo znanje, stavovi i poruke bili su značajan korektiv, u mnogim situacijama, posebno iz vremena ratnih sukoba na Balkanu.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić Foto: Tanjug/Zoran Žestić

"U mnogome su nam pomogli u ophođenju prema izbeglicama, migrantima, u tome kako da pokažemo svoje pravo lice, a ne ono koje bismo možda, u nekom političkom smislu, pokazali", primetio je Vučić i dodao da upravo zato danas može da kaže da je učešće civilnog sektora kunstruktivno i korisno za Srbiju.

Podsetivši da je jedino civilni sektor svojevremeno uspostavljao saradnju među narodima u zaraćenim državama Balkana, Vučić je primetio da se u međuvremenu regionalna klima promenila, da su se plitičari "opametili", te da je danas Srbija zemlja koja uspešno sarađuje sa svojim susedima.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić Foto: Tanjug/Zoran Žestić

U tu saradnju Srbija ulaže ozbiljan trud, a svoj pozitiva stav pokazal je Briselskim sporazumom, odnosom prema migrantima, odsustvom reakcije na provokacije iz regiona.

"Obično to nije nailazilo na podršku javnosti, jer je kod nas, ali i u zemljama regiona, uvek jednostavnije pokazivati mišiće i pozivati se na silu, prošlost, mržnju i netrpeljivost, nego govoriti o onome što nas čeka u budućnosti, dok je civilni sektor uvek podržavao tu vrstu regionalne saradnje i njen značaj, jer to nije pitanje samo ekonomije već i budućnosti", rekao je Vučić.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Zato je, dodao je, zahvalan civilnom sektoru koji je jedini podržavao regionalnu saradnju, jer to nije samo pitanje politike nego naše budućnosti i budućnosti naše dece.

Uveren je, dodao je, da Srbija mora da ima strateške ciljeve i viziju svoje budućnosti da bi mogla da se razvija i zato je i opredeljenje njegove vlade, kako je naveo, da uključi civilni sektor u odlučivanje o važnim pitanjima, a posebno u proces predpristupnih pregovora sa Evropskom unijom.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Ta saradnja, kako je objasnio, mora da se uspostavi na takav način na nijedna vlada nakon ove ne poželi da prekine saradnju ili isključi civilni sketor iz važnih procesa i odluka u društvu.

Naglasivši veliku ulogu civilnog sektora i u borbi protiv korupcije, Vučić je zaključio da aktuelna vlada prepoznaje civilno društvo kao istinskog partnera, izvor stručnog znanja i iskrenog kritičara u reformama.

( Telegraf.rs / Tanjug )

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milica

    25. februar 2016 | 14:37

    Naravno da je izuzetno važna uloga civilnog sektora u celokupnom razvoju nase države i društva, te je s toga i saradnja jako bitna.

  • Mara

    25. februar 2016 | 13:21

    Civilni sektor i jeste pravi kriticar u celokupnom drustvu.

  • mima

    25. februar 2016 | 13:17

    Zajedničkim snagama ,znanjem ,voljom Srbija korača pravim putem .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA