KO BI POBEDIO DA SU DANAS IZBORI?! Najnovije istraživanje donelo je Srbiji šokantne podatke

Kada bi izbori bili održani danas, u parlamentu Srbije bile bi predstavljene sve političke opcije, pokazuje istraživanje agencije Faktor plus. Političar sa najviše podrške u javnosti, skoro 60 odsto, ostao bi aktuelni premijer i predsednik SNS Aleksandar Vučić, dok bi sa gotovo jednakim procentom negativan rejting imao lider DS Bojan Pajtić

Kada bi izbori bili danas održani u parlamentu Srbije bile bi predstavljene sve političke opcije, dok bi političar sa najviše podrške u javnosti, skoro 60 odsto, ostao aktuelni premijer i predsednik SNS Aleksandar Vučić, dok bi sa gotovo jednakim procentom negativan rejting imao lider DS Bojan Pajtić.

Istraživanje agencije Faktor plus, koje je danas predstavljeno, pokazuje da SNS ima podršku 49,4 odsto politički opredeljenih građana, Socijalistička partija Srbije 11,3 odsto, Demokratska stranka 6,4 odsto, Srpska radikalna stranka šest odsto, koalicija Demokratska stranka Srbije i Dveri 5,7 odsto i koalicija Socijaldemokratska stranka Srbije, Liberalnodemokratska partija i Liga socijaldemokrata Vojvodine pet odsto.

ZA KOGA ĆETE GLASATI 24. APRILA? SNS izlazi NA IZBORE sa fantastičnim procentom! Evo šta kažu najnovija istraživanja

Foto: Tanjug/Tanja Valič, Sava Radovanović Foto: Tanjug/Tanja Valič, Sava Radovanović

Kako je objasnio politički analitičar Dejan Vuk Stanković dobar rezulat imaju PUPS i pokret "Dosta je bilo", koji se kreću oko tri odsto.

"Pokret ''Dosta je bilo'' iz meseca u mesec ide napred i biće zanimljivo videti kako će izgledati takmičenje između stranaka evroreformskog bloka, poput DS, SDS-LDP-LSV i ''Dosta je bilo'', i očekujemo jednu vrstu ''derbija'' na toj evroreformskoj sceni, ali i žestoku političku utakmicu između SRS i DSS-Dveri", rekao je Stanković.

Prema rečima direktora agencije Faktor plus Vladimira Pejića, rezultati istraživanja, koji je na 1.200 ispitanika sprovedeno od 22. februara do 1. marta, pokazuje da je na političkoj sceni Srbije trenutno pregrupisavanje snaga i da, iako su rezultati slični prethodnim, tek se očekuje prava borba za glasače početkom predizborne kampanje.

"Čini mi se da u Srbiji poslednjih decenija nije bilo kampanje u kojoj nije bilo niskih udaraca, tako da i ovog puta očekujemo dosta negativnog, a ne samo pozitivnog. Međutim, to neće uticati u većoj meri na rezultate izbora", rekao je Pejić.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Na pitanje novinara ima li šanse za opoziciju da napravi neki značajniji rezultat Pejić je odgovorio da ne očekuje veliku promenu.

"Na početku priče o izborima, kada je opozicija u pitanju, sve je počelo s tim da je cela opozicija protiv Vučića, a bojjim se da će se predizborna priča završiti sa pričom protiv svojih političkih suparnika, koji su im mnogo bliži, i biće mnogo više sukoba unutar samih opcija, čime će borba protiv Vučića pasti u drugi plan", rekao je Pejić.

Na isto pitanje Stanković smatra da ne treba očekivati da sve opozicione liste pređu cenzus ukoliko scenario bude negativna kampanja protiv Vučića ili između samih stranaka koje pripadaju jednoj političkoj opciji.

Prema njegovim rečima, ako se bude insistiralo samo na negativnoj kampanji kao obrascu komunikacije sa biračkim telom i političkom konkurencijom ne treba očekivati da svi koji ternutno imaju između peti šest odsto pređu cenzus.

Foto:Tanjug/Rade Prelić Foto:Tanjug/Rade Prelić

"Negativna kampanja samo učvršćuje stavove onih koji su politički opredeljeni. Da biste novog čoveka doveli da glasa morate da nudite nešto pozitivno, da mu stvorite uverenje da vredi glasati. Opozicija ima slabe izglede ako bude ponavljala obrasce ponašanja kakvu sada imaju", smatra Stanković.

On je upitao i kakvu poruku mogu da pošalju opozicioni lideri, konstatujući da se "nisu naročito snašli" ni kada su bili na vlasti, niti sada kada su u opoziciji.

Stanković je podsetio da je vlast, uprkos nekim veoma nepopularnim merama, poput briselskog procesa i onih koji prate sugestije MMF-a, nije pretrpela sankcije.

"Vlast sa kontraverznim odlukama nije klizala u pogledu svoje popularnosti, a opozicija koja je u komfornijoj poziciji nije napredovala. To govori da lideri koji zastupaju opoziciju nemaju onu vrstu političkog kredita koji su imali dok su bili na vrhuncu političke moći", rekao je Stanković.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Prema njegovim rečima glavni nedostatak opozicije je nepostojanje novih lidera, loša komunikacija sa vlastitim biračkim telom, ali i sa političkom konkurencijom.

Istraživanje je pokazalo i da je došlo do blagog porasta zainteresovanosti građana za izlazak na izbore u odnosu na prethodni mesec, od kojih je 72 odsto nedvosmisleno politički opredeljeno.

Kada je reč o rejtingu ličnosti, izabrani su oni koji se identifikuju sa političkom opcijom i najbolji rejting ima Vučić - 58 odsto podrške i 31 odsto neodobravanja, predsednik Srbije Tomislav Nikolić sa 26 odsto podrške, ali i 45 odsto neodobravanja, te Zorana Mihajlović - 26 odsto podrške, ali i 47 odsto neodobravanja.

Najveći procenat neodobravanja imaju lideri demokrata Bojan Pajtić (devet odsto podrške i 63 odsto neodobravanja), radikala Vojislav Šešelj (15 odsto podrške i 61 odsto neodobravanja) i SDS-a Boris Tadić (11 odsto podrške i 48 odsto neodobravanja).

( Telegraf.rs / Tanjug )

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marina

    2. mart 2016 | 14:32

    Opozicija ima totalno pogresnu kampanju, oni zaista ne umeju nista da urade kako valja, pa cak i ono sto bi njima islo u korist. Niko nikada nije imao koristi od negativnosti, zar nista nisu naucili za sve ove godine?! Tuzno...

  • Tamara

    2. mart 2016 | 13:59

    Pa naravno, ne znam sta je tu sokantno...Pajtic nas je pokrao i uzduz i popreko, gde god je mogao. A hteli mi to ili ne, jedini se Vucic trudi da nesto uradi za nas, nakon 10tak godina propadanja, kradje... Dotakli smo samo dno, vreme je za promene

  • Danica

    2. mart 2016 | 14:00

    Na dan samih izbora koalicija okupljena oko SNS-a ima će 60% podrške gradjana Srbije!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA