PEKIĆ IZAZVAO RAT DEMOKRATA I NAPREDNJAKA: Mićunović: Dođe mi da ne umrem! SNS: DS se 20 godina nije setio Bore (FOTO)

Funkcioner DS-a Dragoljub Mićunović ističe da je skandalozno to što je spomenik otkrio premijer Aleksandar Vučić, dok iz SNS kažu da se DS 20 godina nije setila da Pekiću podigne spomenik

  • 90

Otkrivanje spomenika književniku Borislavu Pekiću u centru Beograda izazvalo je i burnu političku polemiku. Funkcioner DS-a Dragoljub Mićunović ističe da je skandalozno to što je spomenik otkrio premijer Aleksandar Vučić, dok iz SNS kažu da se DS 20 godina nije setila da Pekiću podigne spomenik.

TO ŠTO JE VUČIĆ OTKRIO SPOMENIK PEKIĆU ZASLUŽEN JE ŠAMAR DEMOKRATAMA! Borina supruga Ljiljana otvorila dušu

- To je skandal, ali to nije iznenađenje. Sadašnja vlast neće samo sadašnjost. Ona hoće da vlada i da bude vlasnik i budućnosti i prošlosti. Borislav Pekić je bio jedan od osnivača DS-a. Nije bio potpredsednik radikalne stranke - izjavio je Mićunović za N1. Osim toga, on je izjavio da “mu dođe da ne umre kada vidi ko mu može podići spomenik”.

ISPRAVLJENA OGROMNA ISTORIJSKA NEPRAVDA: Spomenik velikom Borislavu Pekiću osvanuo u srcu Beograda (VIDEO) (FOTO)

Foto: Tanjug/Zoran Žestić Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Međutim, iz SNS navode da su ponosni zbog odluke gradskih vlasti Beograda da se na Vračaru podigne spomenik Borislavu Pekiću.

PEKIĆ NAS JE NAUČIO KAKO TREBA VOLETI SVOJU ZEMLJU! Vučić otkrio šta misli o velikom književniku (FOTO)

Oni su takođe izrazili žaljenje što se čekalo da SNS dođe na vlast kako bi to bilo učinjeno, navodeći da se Demokratska stranka, koja je bila na vlasti više od 20 godina, nije setila da postavi ni najskromniju tablu sa piščevim imenom.

Foto: Nenad Pavlović Foto: Nenad Pavlović

Kako navode, spomenik Pekiću je simbol obnove Beograda posle vlasti Demokratske stranke. Takođe, kažu i da će nastaviti da čine sve da se Srbija okuplja i ujedinjuje oko dobrih ideja i stvari koje služe svim građanima na čast, bez obzira na stranačku pripadnost.

“U skladu sa rečima samog Pekića da ‘čast neće zavisiti od toga odakle dolazimo, nego kuda idemo’, Srpska napredna stranka nije se rukovodila time što je naš istaknuti književnik bio član Demokratske stranke, obnovitelj njenog rada, njen potpredsednik i član Glavnog odbora, već time šta je on učinio za Srbiju i koliko se trudio da od naše zemlje napravi modernu, uređenu, demokratsku državu", navode naprednjaci.

Foto: Nenad Pavlović Foto: Nenad Pavlović

Pekić je jedan od najznačajnijih srpskih književnika 20. veka, romansijer, dramski pisac, filmski scenarista i akademik. Bio je dopisni član SANU od 1985. godine, potpredsednik PEN-a i član Krunskog saveta.

Odluka o podizanju spomenika Pekiću doneta je na inicijativu njegove porodice, a spomenik je podignut sredstvima Fondacije "Borislav Pekić".

Spomenik je otkrio predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA