TOMISLAV NIKOLIĆ RASPUSTIO SKUPŠTINU! Srbija DEFINITIVNO izlazi na IZBORE 24. APRILA

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić potpisao je danas u podne Ukaz o raspuštanju parlamenta i raspisati parlamentarne izbore

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić potpisao je danas u podne Ukaz o raspuštanju parlamenta i raspisati parlamentarne izbore. Premijer Aleksandar Vučić juče popodne uputio je predsedniku Srbije obrazložen predlog za raspuštanje parlamenta, u kojem je naveo da je vladi potreban jasan mandata da završi reforme i dovede Srbiju pred vrata evropske porodice naroda.

Vučić UPUTIO Nikoliću PREDLOG za raspuštanje Parlamenta! Evo šta u njemu piše (FOTO)

Vanredni republički izbori zakazani su za 24. april. Nikolićevom odlukom biće određen dan održavanja izbora, i od kada počinju da teku rokovi za izborne radnje. Od ovog momenta stranke i formalno ulaze u predizbornu kampanju.

ČEKAJU NAS IZBORI NA SVIM NIVOIMA! Pastor i Gojković raspisuju ISTOG DANA pokrajinske i lokalne izbore

Foto: Tanjug/Tanja Valič Foto: Tanjug/Tanja Valič

- Upravo sam potpisao Ukaz o raspuštanju parlamenta. Došlo je vreme za ispitivanje podrške, jer reforme su ozbiljne i teške i zato je potrebno da se građani izjasne. Potrebno je da građani jasno kažu da li podržavaju reforme Vlade ili možda postoji neka druga većina. Vlada je pokrenula čitav sistem reformi, a zbog njih želi da obezbedi nov mandat da ih sprovede do kraja. Očekujem fer demokratkse izbore. Biće tako i ovoga puta. Sve institucije države funkcionisaće najnormalnije. Očekujem da mediji budu fer i korektni. Ovo su izbori na kojima od svih zavisi kako će građani da žive. Nadam se da Srbija neće odustati od puta kojim sada ide - rekao je Nikolić.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Nikolić je, odgovarajuići na pitanja novinara, rekao da bi želeo da pobedi SNS, ali da će isto tako moći da sarađuje sa svakom vladom.

- Neću ja da budem razočaran ako pobede drugi - rekao je i dodao da nije siguran da bi se posle drugačijeg izbornog ishoda nastavile reforme, a njegova je želja, kako je istakao, da pobedi ideja koja je dobra za Srbiju.

Nikolić je ocenio i da je vlada u prethodnom periuodu učinila mnogo, pokrenula čitav sistem reformi za koje mora da obezbedi novi mandat, kako bi bila sigurna da ono što radi, radi po volji građana.

Prema Ustavu, izbori treba da se okončaju najkasnije za 60 dana od dana raspisivanja.

Očekuje se, prema najavama predsednice Skupštine Srbije Maje Gojković i predsednika Skupštine Vojvodine Ištvana Pastora da tog dana budu održani i pokrajinski izbori.

Narodna skupština ima 250 poslanika, koji se biraju na četiri godine. Poslanici se biraju u Republici Srbiji, kao jednoj izbornoj jedinici, na osnovu lista političkih stranaka, stranačkih koalicija, drugih političkih organizacija i lista koje predlože grupe građana, a poslanički mandati se raspodeljuju srazmerno broju dobijenih glasova.

Foto: Tanjug/Rade Prelić Foto: Tanjug/Rade Prelić

Prema Zakonu o izboru narodnih poslanika, kandidate za poslanike mogu da predlažu registrovane političke stranke i stranačke koalicije, kao i grupe građana.

Izborna lista je utvrđena kada je potpisima podrži najmanje 10.000 birača.

Birač može potpisom podržati izbornu listu samo jednog predlagača, a svaki potpis mora biti overen u nadležnom sudu, dok visinu naknade za overu potpisa utvrđuje Ministarstvo pravde posebnim aktom.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap, Wikipedia Foto: Tanjug/Jaroslav Pap, Wikipedia

Političke organizacije izborne liste dostavljaju Republičkoj izbornoj komisiji najkasnije 15 dana pre izbora, a redosled na glasačkom listiću zavisiće od redosleda predavanja lista.

Naime, ona lista koja bude prva proglašena, biće i prva na glasačkom listiću.

Uz izbornu listu Republičkoj izbornoj komisiji dostavlja se i potvrda o izbornom pravu za svakog kandidata sa izborne liste, u kojoj je naznačeno ime i prezime, datum rođenja, zanimanje i lični broj, zatim pismena izjava kandidata da prihvata kandidaturu, potvrda o prebivalištu, pismena saglasnost nosioca liste, ovlašćenje lica koja podnose izbornu listu, uverenje o državljanstvu i sudski overeni, na posebnom obrascu, potpisi birača koji su podržali određenu izbornu listu.

Foto: Tanjug/Dragan Stanković Foto: Tanjug/Dragan Stanković

Komisija proglašava izbornu listu, listu dve ili više političkih stranaka, odnosno grupe građana, odmah po prijemu izborne liste i odgovarajuće dokumentacije, a najkasnije u roku od 24 casa od prijema izborne liste.

Organizacije koje emituju radio i televizijski program, čiji je osnivač Republika Srbija, obavezne su da od dana raspisivanja izbora, u okviru političko-informativnog programa čija su čujnost i vidljivost obezbeđene na celoj teritoriji Srbije, obezbede predstavljanje podnosilaca izbornih lista i kandidata sa izbornih lista, kao i iznošenje i obrazlaganje izbornog programa podnosilaca tih lista.

Narodna skupština koja je raspuštena obavlja samo tekuće ili neodložne poslove, određene zakonom.

U slučaju proglašenja ratnog ili vanrednog stanja ponovo se uspostavlja njena puna nadležnost, koja traje do okončanja ratnog, odnosno vanrednog stanja.

(D. Z.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Maša

    4. mart 2016 | 13:02

    Srpski Game of Thrones počinje, biće interesantno...

  • mala

    4. mart 2016 | 13:05

    Jedva cekam kraj izbora, i da se zvanicno opet proglasi pobednicka stranka SNS, i da nastavimo da daljim sporovodjenjem reformi.

  • Nina

    4. mart 2016 | 13:00

    Podrska novom mandatu koji ce pokazati da je Srbija na dobrom putu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA