KOMPANIJE IZ EU SRBIJU GLEDAJU KAO MALU KINU! Vučić otkrio šanse Srbije da privuče investitore

Srpski premijer Aleksandar Vučić smatra da reforme donose investitore i prosperitet, kao i da su samo velika trzišta zanimljiva za potencijalne investitore

Premijer Srbije Aleksandar Vučić je  u autorskom tekstu objavljenom u mesečniku "Diplomatija i trgovina" (Diplomacy&Commerce) primetio da investitori žele veliko i rastuće tržište, zbog čega, kako ocenjuje, ne treba da čudi što su zemlje koje su privukle najviše direktnih stranih investicija upravo one koje imaju najveći broj potrošača.

To, kako je naglasio, objašnjava zašto razvijene zemlje privlače više investicija i zašto Kina, Brazil i jedan manji broj drugih zemalja deli najveći broj stranih investicija.

A OD SLOVAČKE TORTA! Ambasadorka Repčekova prva čestitala Vučiću rođendan (FOTO)

S druge strane, dodaje Vučić, male zemlje, poput Srbije, i njenih suseda, mogu da prošire svoje tržište kroz regionalne trgovinske aranžmane koji dozvoljavaju preferencijale ili bescarinski ulazak robe, pri čemu smatra da to može pomoći u privlačenju stranih investitora.

Foto: Vlada Srbije

Foto: Vlada Srbije

Svaka zemlja pojedinačno na zapadnom Balkanu je malo tržište prema aktuelnim kriterijumima globalnog biznisa i zato je u interesu regiona da kao celina postane atraktivniji za potencijalne strane direktne investicije, ocenjuje Vučić, uz opasku da je privlačenje stranih investicija od velikog značaja za region kako zbog ekonomskog prosperiteta, tako i stvaranja radnih mesta, transfera znanja i tehnološkog napretka.

SVETA STOLICA HVALI VUČIĆA! Premijer Srbije sastao se sa nadbiskupom Surijanijem (FOTO)

On je uveren da pospešivanje privredne i političke saradnje među zemljama regiona, uz sprovođenje potrebnih reformi u najvećoj meri doprinose boljem pozicioniranju zapadnog Balkana na mapi potencijalnih investitora širom sveta.

Srbija je, primećuje, spoznala da je nephodno imati atraktivno poslovno okruženje u cilju privlačenja novih investitora i u korist svih građana. To, takođe, smatra , osigurava bolju budućnost, zbog čega je Srbija i preduzela brojne napore u obezbeđivanju ekonomske i političke stabilnosti poboljšavajući kvalutet zakona i čineći birokratiju efikasnijom.

Foto: Tanjug/Tanja Valič

Foto: Tanjug/Tanja Valič

S tim u vezi je naveo da je Srbija smanila stopu nezaposlenosti sa 24 odsto u 2012. na 17 procenata u prošloj godini, da je inflacija pala sa 12 na 1,7 odsto, kao i da su povećani izvoz i BDP.

DOBRA SARADNJA KAO RECEPT ZA STABILNOST! Vučić poželeo dobrodošlicu novom ambasadoru Slovenije (FOTO)

BOLJA POSLOVNA KLIMA

Vlada je, prema njegovim rečima, poboljšala poslovnu klimu kroz izmene brojnih zakona, a to se odradzilo i na položaj na Biznis duing listi Svetske banke gde je napredovala za 32 mesta i sada se nalazi na 59-oj poziciji.

Vučić je ukazao i da Srbija raspolaže kvalitetnom radnom snagom, a da su plate konkurentne u poređenju sa zemljama regiona.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

"Ako pogledamo sve podatke možemo biti ponosni na ono što smo postigli. Mnoge poznate kompanije iz EU, SAD, Rusije Kine, Zalivskih država, izabrale su Srbiju za investiranje svog kapitala, a mnoge od njih imaju dugoročne planove, što znači da su u Srbiju došle da ostanu", navodi Vučić i dodaje da, recimo, kompanije iz EU često Srbiju smatraju "Malom Kinom u svom susedstvu", što, smatra, daje dodatni podsticaj novim investicijama.

Navodi i da je u prošloj deceniji Srbija postala IT hot spot regiona sa 1.600 inovativnih kompanija iz ovog sektora koje zapošljavaju više od 14.000 inženjera, dodajući da je ponosan što je Majkrosoft otvorio svoj četvrti razvojni centar u svetu baš u Srbiji.

Globalne kompanije, poput Fijata, Boša, Simensa, Majkrosofta, Kontinentala, Telenora, NCR-a, Benetona prepoznale su već pravi potencijal Srbije kao pogodnu destinaciju za investicije, navodi Vučić, dodajući da je najbolji dokaz za to odluka da reinvestiraju u Srbiju, povećavajući svoju proizvodnju i zapošljavajući još više ljudi.

Srbija je, prema podacima poslednjeg izveštaja UNCTAD, među prvih pet ekonomija u tranziciji 2014. u svetu, a lider u regionu, naveo je Vučić, što, kako kaže, dokazuje da je Srbija osvojila poverenje brojnih investitora i spremna je da postane još atraktivnija.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Ocenivši da prošla godina nikako nije bila laka, te da su izazovi mogli da ugroze regionalnu stabilnost, Vučić je kao posebnu opasnost pomenuo migratsnku krizu.

"Imajući to u vidu mislim da ćemo se složiti da rezultati postignuti u regionu, u smislu regionalne saradnje i evropske integracije, nisu beznačajni, čak naprotiv", istakao je premijer.

Srbija, zaključio je , ima jos mnogo zadataka pred sobom, rešena je da nastavi strukturne reforme i ima ambiciozne ciljeve u koje veruje, te očekuje da će investicije nastaviti da rastu i u ovoj godini.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Vesna

  4. mart 2016 | 23:31

  Premijer je doveo dosta kompanija u Srbiji ocekujemo jos mnogo od njega

  92
  3

  Podelite komentar

 • mima

  5. mart 2016 | 07:50

  Što više investicija to je bolje za Srbiju više radnih mesta bolji standard treba nastaviti tim putem.

  87
  1

  Podelite komentar

 • Neša

  5. mart 2016 | 07:32

  Tako je ugledati se na Kineski i Brazilski model kako bi ekonomija Srbije dostigla zadovoljavajući nivo.

  83
  1

  Podelite komentar

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok