ZBOG DRAGANE ZA SRBIJU JE ČUO CEO SVET! Ponosno sa TRI PRSTA hodala je ispred policije dok su je tukli i polivali vodom (FOTO)

Ona je bila simbol borbe protiv režima Slobodana Miloševića i uzor svih... Mnoge generacije u Srbiji odrasle su sa željom da kao Dragana hrabro i slobodno koračaju ulicama Beograda

Foto: Predrag Mitić/Večernje novosti Foto: Predrag Mitić/Večernje novosti

Pre 25 godina narod u Beogradu usprotivio se vlasti Slobodana Miloševića i jurnuo u borbu za slobodu i demokratiju u Srbiji! Demonstracije je predvodio Srpski pokret obnove i njen lider Vuk Drašković, a na beogradske ulice izašlo je 100.000 ljudi. Telegraf.rs vam donosi priču o Dragani Milojević Srdić HEROINI protesta pod sloganom “Miting protiv petokrake“ koja je 90-ih godina prošlog veka bila simbol slobodarske borbe protiv diktature Srbije!

SLOBA JE SLAO TENKOVE NA NAROD! Sećate li se 9. MARTA - dana kada su Srbi krenuli u JURIŠ protiv petokrake?! (VIDEO)

Tog 9. marta 1991. godine Dragana Milojević Srdić prkosno je stala pred policijski vodeni top, ponosno i visoko podigla tri prsta i time postala simbol narodnog bunta i opozicionog otpora.

CRNI MART: Evo zašto bi svi Srbi IZBRISALI ovaj mesec iz kalendara! (FOTO) (VIDEO)

Vuk Drašković piše za Telegraf o 9. martu: Nemate vi suzavca koliko Srbija ima suza!

Printskrin: Youtube/inthewest serbia Printskrin: Youtube/inthewest serbia

Njena fotografija, obišla je svet zahvaljujući fotoreporteru Predragu Mitiću i tako su za Draganu i njenu borbu protiv diktature saznali svi.

9. MART 1991: Milošević izveo tenkove na narod (FOTO)

Dragana Milojević Srdić preminula je u Beogradu, 8. septembra 2010. godine, u 60. godini života. Iza nje su ostali sinovi Vladan i Aleksandar, unuka Sofija i mnogobrojna rodbina kojoj će ona uvek ostati uzor hrabrosti i poštenja.

To je žena čija je hrabrost više od svih kamenica, juriša i jakih reči zabolela režim Slobodana Miloševića. To je žena koja je ispred “Ruskog cara” sa uzdignuta tri prsta, potpuno sama, sa torbom nonšalantno okačenom na ramenu, uzdignute glave čekala policijski top iz koga je šikljala ledena voda.

Foto: Tanjug / Vladimir Dimitrijević Foto: Tanjug / Vladimir Dimitrijević

- Vratila sam se kući predveče - rekla je, ranije Dragana za “Novosti”. - Još sam bila mokra. Gledali smo kroz prozor tenkove. Vuk Drašković je bio uhapšen. Nisam tada ni znala da će moja slika da obiđe svet. Da ću postati bezimeni simbol 9. marta.

Kada je predsednik SPO izašao iz zatvora, Draganu su “popeli” na binu na Trgu slobode da se obrati demonstrantima. Smušena i pomalo iznenađena, pokazala je tako kako prkosno izgleda otpor režimu.

Njen drug i saborac iz devetomartovskih demonstracija Vuk Drašković potresen smrću Dragane Srdić.

- Dragana je bila simbol hrabrosti i slobode. Ona će živeti dok bude živelo sećanje Srbije na 9. mart 1991. godine. Ali, demokratska Srbija ogrešila se o nju, i ne samo o nju.

(Telegraf.rs / Izvor: Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • draleRS

    9. mart 2016 | 12:59

    neko je izasao na ulice pola sata i postao heroj,podigao jednom ruku i patriota,neko je godine proveo na ratistu ili rovu i nikoge ne spominje,on nije ni patriota a ni poznat

  • Jeretik

    9. mart 2016 | 12:58

    I onaj bradati , na drugoj slici , okruzen mafijasima je simbol otpora ?

  • Mire

    9. mart 2016 | 12:56

    Neznam koje doticna dama Dragana sa uzdignuta tri prsta ali znam da su posle toga te DRAGANE i DRAGANI opljackali celu srbiju sa onin istim bagerom i onom podsmrtnom muzikom(bubnjari) igubili KIMu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA