SLOBA JE NAREDIO VOJSCI DA ŠALJE BORBENE MAŠINE NA NAROD! Najnoviji detalji izlaska TENKOVA JNA na ulice Beograda (VIDEO)

Svi znaju da su 9. marta 1991. godine tenkovi JNA izašli na ulice i "ugušili" demonstracije koje je predvodio Vuk Drašković, a naš portal otkriva kako je došlo do ove odluke koju svi pamte

Pre 25 godina narod u Beogradu usprotivio se vlasti Slobodana Miloševića i jurnuo u borbu za slobodu i demokratiju u Srbiji! Demonstracije je predvodio Srpski pokret obnove i njen lider Vuk Drašković, a na beogradske ulice izašlo je 100.000 ljudi. Telegraf.rs vam donosi priču o onome što se malo zna - otkrivamo ko je i kako naredio da se tenkovi JNA (tada treće oružane sile u svetu) pošalju na beogradske ulice i goloruk narod!

SLOBA JE SLAO TENKOVE NA NAROD! Sećate li se 9. MARTA - dana kada su Srbi krenuli u JURIŠ protiv petokrake?! (VIDEO)

Vuk Drašković piše za Telegraf o 9. martu: Nemate vi suzavca koliko Srbija ima suza!

Tog 9. matra 1991. godine srpski narod krenuo je u brobu za slobodu i rušenje vlasti Slobodana Miloševića u krvavim demonstracijama i borbama koje su dovele do razaranja Beograda u kasnim večernjim časovima angažovana je i vojska, tačnije tenkovi JNA.

CRNI MART: Evo zašto bi svi Srbi IZBRISALI ovaj mesec iz kalendara! (FOTO) (VIDEO)

Printskrin: Youtube/inthewest serbia Printskrin: Youtube/inthewest serbia

Bila je to borba na život i smrt, kažu to i danas ljudi koji su učestvovali u demonstracijama 1991. godine, svi znaju da su se one koliko toliko završile izlaskom najmodernijeg (u to doba) tenka JNA na ulice Beograda i njihovim razmeštanjem na više lokacija pa čak i ispred zgrade Skupštine Srbije tadašnjeg zdanja parlamenta SFRJ!

9. MART 1991: Milošević izveo tenkove na narod (FOTO)

Tenkovi su izašli tačno u 19:30 časova, a kako je tada saopštilo Predsednistvo SFRJ, na čijem je čelu bio Borisav Jović to je učinjeno na zahtev rukovodstva Srbije.

Foto: Tanjug / Sava Radovanović Foto: Tanjug / Sava Radovanović

Odmah po pojavljivanju tenkova na ulicama policija u Skupštini Srbije hapsi lidera SPO-a Vuka Draškovića, sve ostalo je istorija...

Baš Borislav Jović u svojoj knjizi "Poslednji dani SFRJ" otkriva kako je zaista došlo do slanja tenkova na narod:

" ... U Beogradu demonstracije opozicije. Čine neviđeno nasilje: ruše izloge, odose robu iz prodavnica, demolirali su celu glavnu ulicu - Terazije i Maršala Tita, Skupštinu Srbije i Predsšednistvo, čak zgradu vlade u ulici Kneza Miloša...

Foto: Profimedia/AFP Foto: Profimedia/AFP

Nalazim se na vikendu u Nikšiću. Zove me Slobodan Milošević i traži intervenciju vojske. Razgovaram sa Veljkom Kadijevižem. On se dvoumi - da li je neophodno i kako će to politički biti prihvaćeno, ali se ne protivi, samo smatra da treba da osiguram odluku Predsedništva. Ostavljam još malo da pratimo situaciju pa da se čujemo ponovo.

Sloba me nanovo zove. Veoma uzmeniren. Zove me i Veljko. Kaže da sada demonstriraju pred Generalštabom i hoće da provale unutra. Konsultujem telefonom članove Predsedništva koje sam mogao dobiti (sve izuzev Mesića i Drnovšeka). Dajem Veljku nalog da izvede vojsku na ulice i da zaposedne prostor ispred svih ugrozenih državnih institucija. Slobodan će poslati zvaničan pismeni zahtev koji ćemo sutra na sednici Predsedništva odobriti", napisao je u svojoj knjizi Jović.

Foto: Profimedia Foto: Profimedia

- U Srbiji i Beogradu napadnuta najveća vrednost koju ima naša zemlja i naš narod - mir. Zato se snagama haosa i bezumlja Srbija mora suprotstaviti svim ustavnim sredstvima... Državni organi Republike upotrebiće svoja ustavna ovlašćenja u interesu mira građana Srbije i nekome neće dopustiti da u Srbiji seje haos i nasilje... Pozivam građane da u ovim teškim trenucima sačuvaju prisebnost i razum i da budu sigurni da ce u Srbiji pobediti mir i demokratija, a ne haos i nasilje - rekao je Slobodan Milošević nakon izlaska tenkova JNA na ulice glavnog grada Srbije.

(D. Z.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • @

    9. mart 2016 | 20:14

    JNA nikada, ali NIKADA nije bila treca oruzana sila sveta. Bila je 4 u Evropi, ali svet je nesto drugo. Ili mislite da je SFRJ imala jacu vojsku od Kine, Indije, Japana, Izraela...

  • Tasa

    9. mart 2016 | 20:13

    Ahahaaaaaaa Pravicete i vec ga pravimo od blata!!!!! Mrzeo sam tog coveka,sa ocem i majkom sam se tih godina svakodnevno svadjao zbog njega...Danas shvatam,da je taj covek bio poslednji koji je branio zemlju,koji je imao svoje ja,koji nikome nije dao da nas gazi,koji se nikome nije uvlacio u guz.cu i istu lizao,sa kojim smo znali i ko smo i sta smo!!! Posle njega smo izgubili sve sto smo mogli i sto nismo mogi izgubili i rasprodali,vuse ne znamo ni gde su nam granice ni ko smo ni sta smo ni nista!!!! Potrazite cideo ovog coveka koji je pricao sta ce da se desi sa nasom zemljom ako ga skinu i ako doje izdajnicka zapadne vlast,SVE JE POGODIO!!!! Pamtim njegove reci: NE SMETA NJIMA SRBIJA ZBOG MILOSEVICA NEGO SRBIJE NEGO MILOSEVIC ZBOG SRBIJE!!!! Cim su njega skinuli izgubili smo i uzeli su nam sve i jos uvek gubimo i dajemo sve sto nam traze,E TO KOD NJEGA NIJE MOGLO!!!! Naslov vam je ahahaaaa

  • Mikica

    9. mart 2016 | 20:03

    E moj Milosevicu pravice te od blata hteli to da priznaju ili ne.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA