HAG PRESUDIO RADOVANU! Karadžić OSUĐEN NA 40 GODINA ROBIJE u Haškom tribunalu

Haški tribunal izrekao je prvostepenu presudu prvom predsedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću po kojoj je kriv za ratne zločine i osuđen na 40 godina zatvora

Haški tribunal izrekao je prvostepenu presudu prvom predsedniku Republike Srpske i osnivaču SDS-a Radovanu Karadžiću povodom optužbi za ratne zločine i genocid u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. godine. On je osuđen na kaznu od 40 godina zakona.

BIO JE ZLOČIN U SREBRENICI - ZA RAT U BOSNI KRIVI SU STRANCI! Radovan Karadžić otvorio dušu pred izricanje PRESUDE u Hagu

- Više od 330 hiljada stranica je u dokumentu koje je pratilo suđenje Radovanu Karadžiću - rekao je presedavajući suda u uvodu čitanja presude.

- Pretesno veće zaključuje da je u BiH postojao oružani sud i da je postojao rasprostranjeni napad i da su počinioci znali da čine krivičan dela - dodao je on i naveo da su počinjeni zločini u Bijeljini, Zvorniku, Bratunac, Banjaluci, Prijedoru, Sanskom Mostu i drugim mestima.

(UŽIVO) SVE SEM DOŽIVOTNE ROBIJE BIĆE IZNENAĐENJE?! Hag IZRIČE presudu Radovanu Karadžiću (VIDEO)

- Radovan Karadžić je osuđen za najteža krivična dela u Međunarodnom krivičnom pravu. U olakšavajuće okolnosti uzet je u obzir i sporazum Karadžića i Ričarda Holbruka. Iz razloga iznetih u zasedanju utvrđeno je da niste krivi po tački 1 GENOCID, a da ste krivi po tački 2, 3, 4 ISTREBLJENJE, 5 UBISTVO, 6, 7 DEPORTACIJA, 8, 9 ŠIRENJE TERORA, 10 i po tački 11 - rekao je sudija.

- Osuđeni ste na 40 godina zatvora - rekao je on.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Veće Haškog tribunala ocenilo je danas u presudi Radovanu Karadžiću da nema dovoljno dokaza da je postojala namera da se učini genocid u više bosanskih opština nad hrvatskim i muslimanskim stanovništvom.

- Veće smatra da nema dokaza da je postojala genocidna namera ni kod Karadžića ni kod članova zajedničkog zločinačkog poduhvata, kao ni kod pojedinačnih izvršilaca zločina da se istrebi i potpuno uništi muslimansko i hrvatsko stanovništvo -  rekao je predsednik sudskog veća sudija O Gon Kvon tokom čitanja presude.

Sudsko veće je našlo da su od marta 1992. do kraja te godine srpske snage zauzele opštine u bosansko-srpskim teritorijama u Bosni, posle čega je došlo do organizovanih i sistematskih zločina protiv bosanskih muslimana i Hrvata koji su u tim opštinama živeli. Veće je takođe utvrdilo da je ogroman broj Hrvata i muslimana primoran da napusti svoje kuće.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Veće je utvrdilo da su pripadnici srpskih snaga i političkih organa bosanskih Srba počinili ubistva kao kršenje zakona i običaja rata i ubistvo, istrebljenje, deportaciju, nasilno premeštanje i progon kao zločine protiv čovečnosti.

Veće nije ubeđeno, na osnovu dokaza, da su loši uslovi života u tim opštinama namerno uvdeni kako bi došlo do istrebljenja bosanskih muslimana i Hrvata. Utvrđena je, međutim, odgovornost Karadžića za krivično delo etničkog čišćenja, kao pripadnika udruženog zločinačkog poduhvata.

Karadžić je presudu sudskog veća kojim presedava sudija O-Gon Kvon, slušao u sudnici, pošto se nalazi u pritvoru Haškog tribunala, a sudnica je bila premala da primi sve zainteresovane za izricanje presude.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Karadžić je nakon višegodišenjg bekstva i skrivanja pod lažnim identitetom "doktora Dabića", uhapšen 18. jula 2008. godine, i nedelju dana kasnije iz Beograda je izručen Tribunalu u Hagu.

Suđenje mu je počelo zvanično u oktobru 2009. godine, a završeno je 2014.

(UZNEMIRUJUĆI VIDEO) SRBIJA OVO NE SME ZABORAVITI! Ovako je "MILOSRDNI ANĐEO" NATO-a bombama ubijao decu (FOTO)

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Tokom suđenja zvanično se branio sam bez advokata, ali uz pomoć stručnog pravnog tima. Na današnju presudu i Karadžić i tužilaštvo haškog tribunala imaće pravo da ulože žalbu.

Optužnicom Haškog tužilaštva Karadžić se teretio za genocid, umešanost u genocid, likvidacije, ubistva, kažnjavanja, deportaciju, nehumane akte i ostale zlocine pocinjene prema muslimanima, Hrvatima i ostalim civilima - nesrpskom stanovništvu u Bosni i Hercegovini tokom rata u toj bivšoj jugoslovenskoj republici.

U dve tačke je optužen za genocid, a u preostalih devet tačaka za progon, istrebljenje, ubistva, deportacije, nehumana dela, terorisanje civilnog stanovništva, nezakonite napade na civile i uzimanje međunarodnih talaca.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Optužbe protiv Karadžića sažete su i usredsređenje na etničko čišćenje u BiH 1992-95; kampanju terora protiv civila tokom opsade Sarajeva u isto vreme; uzimanje UN osoblja za taoce u maju i junu 1995, i na genocid u Srebrenici u julu 1995.

Ta krivična dela su, pored genocida, u pet tacaka kvalifikovana kao zločini protiv covecnosti, a u četiri kao kršenje zakona i običaja ratovanja.

Broj opština u kojima su počinjena krivična dela je 27.

Foto: Profimedia/AFP Foto: Profimedia/AFP

Karadžić je optužnicom - zajedno sa komandantom Vojske RS Ratkom Mladićem - označen kao ključni učesnik u zajedničkom zlocinačkom poduhvatu čiji je cilj bilo trajno uklanjanje, putem zločina, Muslimana i Hrvata sa teritorija koje su Srbi smatrali svojim širom BiH, navodi se u optužnici.

Pored VRS, u tom poduhvatu učestvovale su JNA/Vojska Jugoslavije, MUP Srbije i srpske paravojne snage.

Kao "dodatne zločinacke poduhvate" Karadžica i Mladica, tužioci navode "širenje terora među civilnim stanovništvom Sarajeva preko kampanje snajperisanja i granatiranja", zatim "eliminisanje bosanskih Muslimana iz Srebrenice" i "uzimanje za taoce osoblja Ujedinjenih nacija".

(D. Z.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Salvatore

    24. mart 2016 | 15:53

    A za Oluju ko je kriv!!!???Progresivno napreDNO u EU!!!!

  • Morena

    24. mart 2016 | 15:53

    A ko ce njima da izrice kaznu sto su nas bombardovali?!!

  • Dragan

    24. mart 2016 | 15:53

    Rašo!!! Zapad nije naucio! Sad na zapadu haraju muslimani!!! Neka,neka!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA