SLUČAJ TATON: Brisovi roditelji tužili Srbiju!

Suzan i Alan Taton podneli su tužbu tražeći od države odštetu od 300.000 evra, rekao je pravni zastupnik porodice francuskog navijača koji je ubijen 2009. u Beogradu

  • 0

Suzan i Alan, roditelji Brisa Tatona francuskog navijača, koji je 2009. ubijen u Beogradu, podneli su Višem sudu u Beogradu tužbu protiv države Srbije od koje traže odštetu od 300.000 evra (34,2 miliona dinara).

- Republičko javno pravobranilaštvo je do 13. maja imalo rok da se izjasni o našem zahtevu. To nisu učinili, tako da smo podneli tužbu sudu - rekao je Slobodan Ružić, pravni zastupnik porodice Taton.

Pravobranilaštvu je 15. marta predat predlog za mirno rešenje spora, adresiran na MUP, zato što, kako je objasnio Ružić, postoji objektivna odgovornost policije za bezbednost tokom sportskih događaja.

U odštetnom zahtevu traži se da država Srbija isplati po 100.000 evra roditeljima i sestri ubijenog Francuza koga su navijači Partizana brutalno pretukli na Obilićevom vencu.

Napadačima su nedavno izrečene pravosnažne presude, kojima su kažnjeni od sedam do 15 godina zatvora. U Ministarstvu pravde, međutim, tvrde da Tatonovi nemaju osnova da tuže državu.

- Postoji Zakon o obligacionim odnosima, koji jasno utvrđuje odgovornost države u slučaju terorističkog napada, kada je ona dužna da isplati odštetu, što ovde nije slučaj. Ovde je takođe jasno utvrđen krivac, tako da oštećeni mogu da traže odštetu na ime nematerijalne štete od okrivljenog. U suprotnom bi porodica svakog ko je ubijen ili bukvalno svakog ko dobije batine na ulici mogla da tuži državu i pita zašto ga nije zaštitila – kažu u Ministarstvu pravde.

Kako se dalje navodi, policija ne može obezbeđivati svakog stranca koji dođe u Beograd, jer se to ne radi ni u jednoj zemlji na svetu, pa tako ni stranci u Francuskoj ne dobijaju policijsko obezbeđenje tokom boravka.

- Taton u trenutku zločina nije bio na stadionu, nije se organizovano kretao sa navijačima, došao je u Beograd dan-dva pre utakmice, sedeo je u kafiću... Tako da tu nema nikakvih propusta niti osnova za zahtev za odštetom, niti mi imamo nameru da se nagodimo – navode u Ministarstvu pravde.

S druge strane, Ružić tvrdi da ima osnova za tužbu.

- Trebalo je svakako da ga policija zaštiti, a državni organi su odgovorni jer nisu učinili ništa da se incident spreči! Do Brisove smrti takođe i jeste došlo usled nasilja i terora, tako da mislim da ima osnova za tužbu. Iako su sudovi smislili lepu praksu po kojoj državni organi štite sami sebe, mi ćemo tužiti državu, pa ćemo videti da li će nam isplatiti odštetu - kaže Ružić.

(Telegraf.rs / Izvor: Alo, Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA