Kovač: I Hrvati u Srbiji žele da budu zadovoljni kao Mađari

Hrvatski ministar spoljnih i evropskih poslova Miro Kovač primio je u Zagrebu predstavnike hrvatske zajednice u Srbiji, koji su istakli želju da neposredno predstavnicima vlasti iskazuju svoje stavove o problemima s kojima se suočavaju

Prvi put od dolaska na vlast, hrvatski ministar spoljnih i evropskih poslova Miro Kovač primio je u Zagrebu predstavnike hrvatske zajednice u Srbiji, koji su mu rekli da žele primenu zagarantovanog mandata u srpskom parlamentu, što je, kako kažu, predviđeno međudržavnim sporazumom, a što bi im omogućilo učešće u političkom odlučivanju.

Kovač je nakon razgovora sa Hrvatima iz Srbije novinarima rekao da želi da oni u Srbiji budu zadovoljni kao što su trenutno zadovoljni Mađari.

- Želio bih da kada u Srbiju dođe predstavnik hrvatske vlade da jednako tako može pohvaliti odnos srpskih vlasti prema Hrvatima - rekao je Kovač, osvrnuvši se na susret mađarskog i srpskog premijera Viktora Orbana i Aleksandra Vučića u Subotici u sredu

Prema izveštaju Hine, predsednik Hrvatskog nacionalnog veća Srbije Slaven Bačić je rekao da je međudržavni sporazum potpisan pre 12 godina i ratifikovan je u parlamentima Hrvatske i Srbije, a predviđa da hrvatska manjina bude zastupljena u Narodnoj skupštini.

Foto: Tanjug/Srđan Ilić Foto: Tanjug/Srđan Ilić

Srbija, međutim, kako je naveo, ima prirodni prag, odnosno sniženi cenzus za ulazak u parlament.

- To je zato praktično nemoguće za sve manjine osim za dve najbrojnije - rekao je nakon sastanka Bačić, koji zastupa gotovo 58.000 Hrvata u Srbiji.

Garantovani mandat bi Hrvatima omogućio da budu učesnici u političkom odlučivanju, jer su parlamentarnom zastupniku otvorena vrata svih ministarstava, dok to nije slučaj ako ste samo predsednik manjinskog veća, tvrdi Bačić.

Evropska komisija s nestrpljenjem iščekuje otvaranje poglavlja 23 i 24!

Predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Tomislav Žigmanov rekao je da su današnjim posetom "prvi put primljeni kod predstavnika novih vlasti" Hrvatske.

Inače, ova poseta je organizovana u trenutku kad su parlamentarni izbori u Srbiji pred vratima (24. aprila) i u vreme kada Srbija otvara poglavlje 23 o Pravosuđu s Evropskom unijom.

Foto: Tanjug/HINA/Lana Slivar Dominić Foto: Tanjug/HINA/Lana Slivar Dominić

Hina podseća je primena zakona o hrvatskoj manjini uz saradnju s Haškim sudom i zahtevom Srbiji da ukine zakon o univerzalnoj nadležnosti jedan od tri uslova Hrvatske za otvaranje Poglavlja 23 o pravosuđu između Srbije i EU.

- Hoćemo da neposredno s predstavnicima vlasti iskažemo naša stavove o problemima s kojima se suočavamo - rekao je Žigmanov.

- Želimo da Hrvatska bude od pomoći i kada se bude formirala nova vlast u Republici Srbiji, želimo biti konstruktivan činitelj u međudržavnim odnosima - dodao je.

Evropska komisija ODBACILA PRIMEDBE HRVATSKE na otvaranje poglavlja 23!

Susret je Kovača sa predstavnicima hrvatske zajednice u Srbiji održan dan nakon što je hrvatsku javnost uzburkao "non-paper" iz kojeg je vidljivo da Evropska komisija smatra da pitanje srpskog zakona o univerzalnoj jurisdikciji za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije ne treba da bude uslov za otvaranje pregovora u poglavlju 23 Pravosuđe i temeljna prava.

Foto: Tanjug/Twitter/@SerbianPM Foto: Tanjug/Twitter/@SerbianPM

Upitan da li je video popis s navodnih 300 hrvatskih državljana koje Srbija želi da procesuira, Kovač je odgovorio odrično, te ponovio stav da Srbija ne može biti sudija i policajac za prostor bivše Jugoslavije.

- Apsurdno je i perverzno da se država iz koje su krenuli planovi za ratove na prostoru bivše Jugoslavije na kraju ponaša i kao policajac i kao sudija - rekao je Kovač i dodao da "to nema veze sa zdravom pameću".

Izrazio je uverenje da će Hrvatska u saradnji s kolegama iz Srbije to uspeti da reši u procesu približavanja Srbije EU.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • НиколаНС

    15. april 2016 | 22:25

    Лицемерје, безобразлук и провокација, а пре свега апсолутна је неистина да су сви планови за ратове у СФРЈ, кренули из Србије. Управо је Хрватска (уз подршку Словеније), била најјачи иницијатор сукоба и највећи заговорник мржње на овим просторима. Чињеница да је Србија јако глупаво реаговала на потезе из Хрватске и Словеније (дириговане из УСА и ЕУ), ни у ком случају не може аболирати Хрватску, а ни Словенију, као највеће кривце за рат на просторима бивше СФРЈ.

  • Hrvat

    15. april 2016 | 21:08

    Rodjen.u Jugoslaviji.zivi u Srbiji.ne razumem koja to mi prava nemamo!!!!A imaju Madjari!!!????Jedino nismo složni kao Madjari.pa postoje čini mo se dve Hrvatske stranke.dve Bunjevačke...!!!

  • MITKE

    15. april 2016 | 15:25

    Kakva prava Srbi imaju u hrvatsku,takva da imaju hrvati u Srbiji.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA