Odbačena tužba protiv Subotića

Švajcarsko tužilaštvo tokom dvogodišnjih provera zaključilo da "nije utvrđena bilo kakva sporna aktivnost Subotića"

  • 0

Savezno javno tužilaštvo Švajcarske odbacilo je krivičnu prijavu tužilaštva Srbije, podnetu 15. maja 2009. protiv Stanka Subotića Caneta zbog sumnje da je "prao novac" za osumnjičene vođe šverca kokaina, braću Darka i Duška Šarić, saopštili su danas Subotićevi advokati.

Švajcarsko tužilaštvo je 20. decembra 2011. izdalo nalog da se ne ulazi u postupak protiv Subotića.

Srpski tužioci su u Tićinu, Švajcerska, 15. maja 2009, šest meseci pre početka akcije "Balkanski ratnik" u kojoj je razbijena kriminalna organizacija braće Šarić, obavestili švajcarske kolege da Subotić dobija novac iz fondova Darka i Duška Šarića, poznatih švercera droge, i da prikriva poreklo tog novca tako što otplaćuje kredite koje su mu odobrile bankarske institucije sa sedištem u Švajcarskoj.

Subotićev advokat Radoslav Tadić rekao je da se protiv Subotića vodi "predpostupak u Italiji na osnovu neosnovanih prijava iz nekadašnjeg kabineta Vojislava Koštunice" i da je u Švajcerskoj u toku postupak po Subotićevoj prijavi protiv Koštunice i još 20 osoba.

Subotićev advokat tvrdi da nije tačno da Švajcerska vodi istragu protiv njegovog klijenta i bivšeg predsednika i premijera Crne Gore Mila Ðukanovića u vezi pranja novca i da će nekadašnja tužiteljka Haškog tribunala Karla Del Ponte svedociti u njemu, navodeći da je to "lažna vest".

Tadić je naveo da odbrana Subotića još nije dobila presudu Specijalnog suda kojom je u oktobru osuđen na šest godina zatvora zbog zloupotrebe službenog položaja i šverca cigareta tokom devedesetih, ali da će se sigurno žaliti Apelacionom sudu.

Advokat je kazao da će Subotić doći u Srbiji kada postupak protiv njega bude obustavljen, tvrdeći da će to morati da se desi posle brisanja zloupotrebe službenog položaja kao krivičnog dela iz Krivičnog zakonika Srbije, što su najavili zvaničnici iz ministarstva pravde.

(Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA