SRBIJA MORA DA PRIZNA KOSOVO! Funkcionerka EU otvoreno ocenila Srbe

- Sigurna sam da neće biti pristupanja Srbije EU bez priznavanja Kosova, ne zbog mene, već zbog toga što ćemo prihvatati samo zemlje koje imaju jasno definisane granice - rekla je Lunačekova

  • 90

Potpredsednica Evropskog parlamenta i izvestilac za Kosovo Ulrike Lunaček izjavila je Tanjugu da nije neprijatelj Srbije, ali da je sigurna da Srbija neće pristupiti EU bez priznanja Kosova, i to ne zbog toga što ona to tvrdi, već zbog iskustva koje je EU imala sa Kiprom.

BRITANSKI MINISTAR PRAVDE: Treba da izađemo iz EU, stižu Srbi i Turci!

Lunačekova je na marginama "Foruma civinog društva - Beograd", u organizaciji Evropskog fonda za Balkan i Erste fondacije, komentarisala to što je jedna od retkih visoko rangiranih političara EU koja insistira na tome da je priznanje Kosova uslov za Srbiju.

- Tačno je da priznanje Kosova nije formulisano u pravnim tekovinama EU, kao i ni u jednom od poglavlja - rekla je Lunačekova.

Ona je kazala da jeste jedan od glasova koji stižu iz EU, ali da je jedan od važnijih.

Foto: Wikimedia/Flickr/Franz Johann Morgenbesser Foto: Wikimedia/Flickr/Franz Johann Morgenbesser

Lunačekova je naglasila da je EU u skorijoj istoriji odobrila ulazak Kipru, "zemlji koja nema jasno definisane granice zbog Turske okupacije".

- To je razlog zašto vidim da će bilo koja država članica EU prihvatiti državu koja nema jasno definisane granice prema susedima. U tom smislu, sigurna da neće biti pristupanja Srbije EU bez priznavanja Kosova, ne zbog mene, već zbog toga što ćemo prihvatati samo zemlje koje imaju jasno definisane granice - rekla je Lunačekova.

NOVI ŠAMAR IZ EU! Građani Kosova mogu bez viza u EVROPU

- Ja volim da dolazim u Beograd, nisam, kako to neki vide, neprijatelj Srbije samo zato što sam takođe izvestilac za Kosovo u EP. Ja volim ovu zemlju i ljude i mislim da je učinjeno dosta napretka u pristupanju EU - kazala je Lunačekova.

Ona smatra da će se "unutar EU te granice rušiti, u teritorijalnom smislu, kao i u umovima i srcima".

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nemanja

    13. maj 2016 | 11:22

    Mi smo Kosovo odavno izgubili. Možete pričati šta hoćete ali to je istina. Ja bih pristao na ulazak u eu ako bi eu garantovala sigurnost građana tamo. Važnija nam je valjda budućnost građana od teritoroje koju ionako nemamo. Srpski građani na Kosovu ne bi ništa drugačije živeli tamo nego što sad žive s tim što bi Srbija kao članica eu imala veći kredibilitet u odnosu na Kosovo ili Albaniju. Kasnije bismo mogli da povratimo Kosovo na već neki način. Mislim da je važno da naša država što pre uđe u neku važnu organizaciju, a pošto želimo da poboljšamo privredu i preduzetništvo mi jednoatavno moramo ući tamo. Krajnje je pogrešno da svi susedi budu u eu a da samo mi štrčimo. Pogledajte na sajtu eu koliko prednosti imaju članice, to nije mala stvar. Dopada mi se način na koji je ova gospođa objasnila o čemu se radi. Eu ne želi sukobe i važno im je da znaju gde počinju i gde se završavaju granice eu. Ovo je samo moj stav kao što i vi imate neki samo molim da vi iznesete vaš, a ne da samo umalovažavate tuđe. Ovde smo da bi razmenjivali mišljenja, a ne da bi se vređali. Meni je u interesu napredak ove države kolikoi i vama.

  • dragan

    13. maj 2016 | 10:41

    državni vrh može da prizna , narod nikada

  • Miroslav

    13. maj 2016 | 10:41

    A šta je sa EU članicama koje nisu priznale Kosovo ? Dajte više dosta je bre sa tim ucenama

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA