ŠABIĆ: Nije došlo do povrede prava građana u Obrenovcu, Čučković da se izvini

Poverenik je zaključio da u poslednja tri meseca nije fotokopiran, ni po zahtevu pacijenta ni po zahtevu trećeg lica, nijedan zdravstveni karton u Obrenovcu, već da je predsednik te opštine Miroslav Čučković tim povodom dao neopreznu izjavu

  • 4

Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić utvrdio je, kako je saopšteno danas, da nije došlo do povrede prava građana na zaštitu podataka o ličnosti u slučaju zdravstvenih kartona u Obrenovcu, već da je predsednik te opštine Miroslav Čučković tim povodom dao neopreznu izjavu.

LJUDSKA PRAVA KAO TEMA SVEGA: Evo o čemu su pričali Vučić, Janković i Šabić

- U postupku nadzora utvrđeno je da je izjava data neoprezno, odnosno neodgovorno, a da u stvarnosti nije došlo do povrede prava građana na zaštitu podataka o ličnosti - zaključio je poverenik nakon okončanja postupka nadzora nad primenom Zakona o zaštiti podataka o ličnosti u gradskoj opštini Obrenovac.

Postupak je pokrenut povodom Čučkovićeve izjave portalu "Insajder", da je stranoj kompaniji Mei Ta, potencijalnom investitoru, omogućen uvid u 55.000 zdravstvenih kartona građana, odnosno analiza podataka u kartonima, što je uznemirilo javnost.

VUČIĆ PORUČIO ŠABIĆU: Treba češće da se sastajemo! (FOTO)

Poverenik je, nakon izvršenog nadzora u Domu zdravlja u Obrenovcu, koji je podrazumevao proveru svih relevantnih činjenica u vezi sa mogućnošću pristupa zdravstvenim kartonima, zaključio da u poslednja tri meseca nije fotokopiran, ni po zahtevu pacijenta ni po zahtevu trećeg lica, nijedan zdravstveni karton.

Foto: Tanjug/Danilo Peternek Foto: Tanjug/Danilo Peternek

Utvrđeno je, takođe, da je Dom zdravlja Obrenovac sa kompanijom "Mei Ta" imao kontakt u dva navrata, kad je kompaniji, na njeno traženje, Dom dao podatke u vezi sa kapacitetima hitne službe, broja vozila i tipa, podatke o radnom vremenu, udaljenost od fabrike, ali ne i bilo kakve podatke o ličnosti.

Domu se takođe, do sada, obratilo ukupno 18 građana, koji su u zahtevu za izdavanje opšteg zdravstvenog uverenja naveli kompaniju "Mei Ta" kao poslodavca, sa čijim zahtevima se postupalo u skladu sa zakonom.

Čučković je u izjašnjenju na zahtev poverenika naveo da je tada rekao da se radi o "rečima izrečenim u zanosu", kao i da mu je "izuzetno žao što je izjava shvaćena na pogrešan način", te dodao da "pod moralnom, materijalnom i krivičnom odgovornošću kaže da u konkretnom slučaju nikada nije došlo do obrade podataka o ličnosti bilo kog građanina Obrenovca".

Foto: Pošte Srbije Foto: Pošte Srbije

Poverenik je ocenio da bi bilo dobro i korisno da Čučković građanima i zdravstvenim radnicima Obrenovca uputi javno izvinjenje povodom izjave.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Obrenovcanka

    17. maj 2016 | 13:47

    Cuckovic je slagao, pa se zapetljao sa onim potencijalnim zdravstvenim kartonima. Slagao je, pa je neiteligentno pokusao da se ispetlja... Sve to govori o njegovom integritetu i mentalnim sposonostima. E, Obrenovcani za koga ste glasali!

  • Golub

    17. maj 2016 | 14:29

    Sabicu komentarisi one smradove iz ds sto drze nekakve agencije i asocijacije i svakog dana nas zasipaju nekim lazima...

  • Posiden

    18. maj 2016 | 10:59

    ŠABICEM DO POŠTENJA.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA