≫ 

NIKOLIĆ I VUJANOVIĆ NA SASTANKU LIDERA REGIONA U SARAJEVU: Velika bliskost dva naroda! (FOTO)

Osim s Vujanovićem, u okviru skupa Nikolić će se sastati s predsednicima Italije, Slovenije, Hrvatske, Makedonije, Albanije, kao i s članovima Predsedništva Bosne i Hercegovine

  • 12

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić i predsednik Crne Gore Filip Vujanović zaključili su danas u Sarajevu da između dva naroda i dve države postoji velika bliskost u istorijskom, kulturnom i svakom drugom smislu.

Kako se navodi u saopštenju iz kabineta srpskog predsednika, Nikolić i Vujanović su ocenili da odnosi dve države u budućnosti treba da se koncentrišu na unapređenje ekonomske saradnje kroz zajedničke provredne projekte, poput rekonstrukcije pruge Beograd-Bar.

Dvojica predsednika sastali su se u Sarajevu, gde se održava samit lidera Procesa Brdo-Brioni.

- Proces pomirenja ide u pravom smeru, ali ne ide dovoljno brzo. Upravo ovakvi susreti gde će biti lideri sa Balkana potpomognuti ljudima iz biznisa, način je da krize prevazilazimo. Poverenje i nepoverenje ima duboke korene na Balkanu. Lako se ruši, a teško se gradi. Imaju svi svoje frustracije i razloge za nepoverenje. Trebalo bi da uspostavimo intenzivan i iskren kontakt. Biti lideri i shvatiti kako se drugi osećaju, a ne da robujemo emocijama vlstite etničke grupe - rekao je između ostalog Izetbegović.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Nikolić smatra da sve zemlje regije imaju svoj put ka Europskoj uniji i da "svi treba da mole Boga da ona opstane", te da je trend razvoja dobrih odnosa na Balkanu zaustavljen.

Rekao je i kako Srbija protiv ulaska u NATO jer više nikad ne želi ratovati.

- Da smo mogli sami rešiti svoje probleme, rešili bi ih. Bili smo na dobrom putu da ih rešimo i onda je došla kriza u EU, a ona je višeslojna. Razdvojeno idemo u Evropsku uniju, a nikada nismo seli da kažemo: "Hajde da zajedno to obavimo". Srbiji ništa ne znači da uđe u Uniju, ako ne uđu susedi, poput Makedonije na koju EU ne obraća pažnju. Nedostaje nam zajednički nastup pred EU da želimo svi zajedno da uđemo. Još nismo dostigli nivo da budemo tako povezani da svi sarađujemo jedni sa drugima. Kada bi prestali jedni drugima da podmećemo noge bilo bi bolje - kazao je Nikolić.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Razgovarali su o bilateralnim odnosima i daljem unapređenju ekonomske suradnje dve zemlje te aktualnoj situaciji u regiji.

- Spoljnotrgovinska razmena dve zemlje premašila je milijardu evra godišnje - napomenuo je Nikolić.

Po njemu, dve države bi trebale zajednički da istupaju na trećim tržištima i da realizuju zajedničke projekte u različitim područjima.

Glavna tema skupa je uklanjanje barijera između zemalja regije pre ulaska u EU.

Osim s Vujanovićem, u okviru skupa Nikolić će se sastati s predsednicima Italije, Slovenije, Hrvatske, Makedonije, Albanije, kao i s članovima Predsedništva Bosne i Hercegovine.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • buda

    29. maj 2016 | 12:38

    Koji je to drugi Narod???

  • Kiki

    29. maj 2016 | 14:00

    Lideri ha ha cega bre aaa banana republika Pa kineski manji grad ima veci broj stanovnika a kako nam pametni beze uskoro ko kinesko selo .Kakvu su drzavu rasturili i oni lideri majko moja jos kad citam izjave lidera koje primsju zamenici zamenika kad odu negde u posetu

  • tetejac

    29. maj 2016 | 14:32

    Sa crnogorcima ? Nikad vise

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA