Ambasador Švedske: Srbija ima jake institucije, poglavlja 23 i 24 do jula

- Imate veoma jake insititucije još od vremena bivše Jugoslavije, veoma dobre administrativne kapacitete i mislim da je Srbija to dokazala kroz poštovanje svih zacrtanih vremenskih okvira u procesu pridruživanja, kroz takozvani skrining - rekao je Asp

  • 12

Srbja ima veoma jake instutucije što je prednost u poređenju sa mnogim drugim zemljama, koje su bile u pregovorima sa EU, ocenio je danas ambasador Švedske u Beogradu Krister Asp i istakao da očekuje da Srbija otvori poglavlja 23 i 24 krajem juna ili početkom jula ove godine.

DONACIJA OD 9 MILIONA EVRA: Vučić se zahvalio Švedskoj i obećao napredak Srbije u oblasti životne sredine!

On je u intervjuu za "Politiku" odbacio kao netačne izjave pojedinih zvaničnika iz EU da će priznanje nezavisnosti Kosova biti uslov za punopravno članstvo Srbije u EU.

Anđelković: Sastanak Vučića sa Putinom bio ključan za otvaranje poglavlja 23

Upitan da se čini da pojedine članice Srbiju koče na putu ka EU, kao što je Hrvatska, ambasador je rekao da "može biti različitih zahteva i da će nekad to biti Švedska, nekad Irska, a nekad Hrvatska", ali da, kako je naglasio, ne postoji zemlja koja je započela pristupne pregovore, a da ih nije završila.

Foto: Tanjug Foto: Tanjug

- To će biti slučaj i sa Srbijom - poručio je Asp koji se posle šest godina službovanja u Beogradu, vraća u Švedsku.

Ambasador je istakao da nije krivica Srbije što trenutno nema više otvorenih poglavlja sa EU i ocenio da je sve urađeno u skladu sa zadatim rokovima, ali da je neophodna saglasnost svih 28 zemalja članica.

- Imate veoma jake insititucije još od vremena bivše Jugoslavije, veoma dobre administrativne kapacitete i mislim da je Srbija to dokazala kroz poštovanje svih zacrtanih vremenskih okvira u procesu pridruživanja, kroz takozvani skrining - rekao je Asp.

U BRISELU SE REŠAVA SUDBINA POGLAVLJA 23: Sastanak ambasadora zemalja članica EU

Na pitanje da li očekuje da će Srbija uspešno zatvoriti poglavlje 35 o Kosovu, koje nije imala nijedna druga zemlja, Asp je rekao da "nema nikakvu sumnju da će i ono biti uspešno zatvoreno".

- To ne znači priznanje Kosova, već priznanje značaja normalizacije odnosa - rekao je Asp.

Ambasador je ukazao da pojedini zvaničnici iz EU, koji kažu da će priznanje nezavisnosti Kosova biti uslov za punopravno članstvo Srbije u EU, "jednostavno kažu pogrešnu stvar".

Foto: Tanjug/Danilo Peternek Foto: Tanjug/Danilo Peternek

Asp je ocenio da je "moguće da oni nisu dobro informisani" i podsetio da od 28 članica EU, njih pet nije priznalo Kosovo.

- Kako neko može da traži priznanje od Srbije, kad postojeće članice to nisu učinile? Jedina stvar koja se zahteva, jeste da odnosi budu normalizovani. Zato ne smatram da bi moglo da dođe do problema kada dođe na red poglavlje 35. Mnogo veće probleme bih mogao da navodim u slučaju nekih drugih poglavlja - rekao je švedski diplomata.

Problema će biti u svim poglavljima, upozorio je on i kao primer naveo poglavlje o životnoj sredini.

Foto: Tanjug / AP Foto: Tanjug / AP

- Švedska je treći najveći bilateralni donator Srbije, sa oko 10 miliona evra godišnje. Od toga, trećina je za ekološke programe, uključujući pomoć Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine u procesu pregovora o pridruživanju - naveo je ambasador.

On je istakao da je oko 80 švedskih kompanija prisutno u Srbiji, među kojima su i "Ikea" i "Tetrapak", ali i "Erikson", "Volvo" i "Oriflejm".

- Frabrika u Gornjem Milanovcu, na primer, danas je jedna od ''Tetrapakovih'' najboljih u svetu i šesti najveći izvoznik u Srbiji - poručio je Asp.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marko

    4. jun 2016 | 21:32

    Ljudi, Kosovo ne može da se prizna ako ga ne priznaju sve članice EU kao što ni Srbija ne može ući u EU ako joj to ne dozvole sve članice.Pravilo Eu je svi ili niko. Dakle nema nikakvih šansi da se Kosovo prizna jer bi to značilo da Evropska unija krši sopstvena pravila, a to se ne može desiti. Moramo sarađivati sa susedima, da li shvatate da Srbija polako ali sigurno gubi veze sa celim okruženjem. Ulazak u EU je sjajan način da naša deca volontiraju u inostranstvu, imaju veće šanse za zapošljenje. Da imate veće plate, da ne čekate u redovima, sve to omogućava eu i to je jedina organizacija koja ima toliko složen plan i program da se upliće u sve svere društva. Evropska unija je da vas podsetim najviše od svih uložila svoj novac u proteklih 20 godina. Srbija živi od donacija eu. Od njih smo takođe dobili i najpovoljnije kredite i pomoć za vreme poplava.

  • Italia

    4. jun 2016 | 18:45

    ZELEO BI DA UKAZEM NA TO DA ITALIANI NAS SRBE U SRBIJI SMATRAJU DASMO MI JUZNI RUSI (RUSI DE SUD) zato je amerika protiv srbije

  • Italia

    4. jun 2016 | 18:30

    JA MISLIM DA BI MI TREBALI DA OSTANEMO NEUTRALNI ,NESTO KAO SVAJCARSKA , JER ZAPAD NE ZELI DRUGU VERU OSIM KATOLIKA U SVOM DRUSTVU

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA