≫ 

Ramazanska poruka predsednika Mešihata Mevluda Dudića

- Narednih mjesec dana i muslimani ovih prostora, sa muslimanima cijelog svijeta, provest će u posebnoj vrsti ramazanskog ibadeta, odnosno, posta - navodi se u Ramazanskoj poruci

  • 7

Predsednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji muftija Mevlud Dudić čestitao je danas svim muslimanskim vernicima početak Ramazana i uputio im Ramazansku poruku.

POČINJE RAMAZAN, SVETI MESEC ZA MUSLIMANE: Evo od čega svi vernici treba da se uzdržavaju!

- Mjesec Ramazan je naš najdraži musafir kome se vjernici raduju. Ramazan je najbolja prilika da okrenemo novu stranicu u našim životima, u odnosu prema Stvoritelju, zajednici, džematu, jedni prema drugima, porodici i sebi.

DŽIHADISTI ZA VREME RAMAZANA NAPADAJU EVROPU: ISIS najavio masakr u junu!

Ramazan je idealna prilika za novi početak. To je mjesec u kome se dove ne odbijaju, u kome posebno mjesto zauzimaju sehur i iftar, teravije, noć Bedra i Lejtelu-l-Kadra. Mjesec Allahove milosti, oprosta i spasa od džehenemske patnje - navodi se u Ramazanskoj poruci.

Muslimani tokom molitve u Bajrakli-džamiji. Foto: Tanjug/Sava Radovanović Muslimani tokom molitve u Bajrakli-džamiji. Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Podseća se da se u nedelju sa zalaskom sunca završava mesec Ša'ban i nastupa mesec Ramazan.

- Narednih mjesec dana i muslimani ovih prostora, sa muslimanima cijelog svijeta, provest će u posebnoj vrsti ramazanskog ibadeta, odnosno, posta.

Ramazan je najodabraniji mjesec - mjesec kada je počelo objavljivanje Kur'ana, a Kur'an je najbolji furkan - rastavljač istine od neistine - navodi se Ramazanskoj poruci Duduća.

Ramazan je mesec posta od zore do zalaska sunca. Dudić je poželeo da Ramazan prosvetli um i napoji duše, sa nadom da bude lek za bolesti licemerstva, oholosti i škrtosti, mržnje, svađe i smutnje.

- Neka bude razlogom jedinstva među nama. Zato postimo dušom i razumom; očima, ustima i ušima, rukama i nogama. Jednom rečju, čitavim bićem.

Muslimani sandžačkog, preševskog i beogradsko-novosadskog muftijstva spremno dočekuju ovaj Ramazan odlučni da nastave potvrđivati neospornu istinu da je islam vjera mira, a Muhammed alejhišellam milost svim svjetovima - navodi se u Ramazanskoj poruci.

Dudić je naveo da je Ramazan idealna prilika za pripadnike Islamske zajednice i ulemu da konačno stave tačku na pođele i okupe se oko jedne, jedinstvene i tradicionalne Islamske zajednice s ciljem očuvanja verskih, etičkih, kulturnih i svih drugih vrednosti.

- Protekle godine pokazale su da je ugrožavanje jedinstva Islamske zajednice glavni izvor destrukcije među muslimanima te da svaki korak pođele izaziva nove podele. Vrijeme je da iz svih događaja protekle decenije izvučemo pouke i vratimo se organizacionom i vrijednosnom jedinstvu - poručio je Dudić.

Foto: Tanjug/Irfan Ličina Foto: Tanjug/Irfan Ličina

Muftija sandžački Hasib Suljević takođe je čestitao svim islamskim vernicima Mesec Ramazana koji počinje u ponedeljak, 6. juna.

- Time se slavi snaga i energija unutrašnjih sila koje vuku čoveka ka porocima, moralnim devijacijama - kazao je Suljević i dodao da nagoni sprečavaju čoveka da korača ka božjem zadovoljstvu.

I predsednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća Sulejman Ugljanin uputio je čestitku muslimanima.

- U ime Bošnjačkog nacionalnog vijeća i u svoje lično ime svim muslimanima čestitam nastupajući mesec Ramazan. Neka ovi ramazanski dani donesu istinske duhovne vrednosti, slogu i međusobno poverenje u sve naše domove. Želim da ovaj mesec provedete u dobrom zdravlju, sreći i blagostanju - naveo je Sulejman Ugljanin, saopštilo je Bošnjačko nacionalno vijeće.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • tamo negde u tudjini

    5. jun 2016 | 16:22

    Srecan Ramazan svim Srbima muslimanske veroispovjesti

  • Sluga Milutin

    5. jun 2016 | 21:11

    Zivi bili postovana braco i komsije

  • Сретно браћо

    5. jun 2016 | 20:38

    Срећан Рамазан нашој Српској браћи муслиманске исповести

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA