Davenport: Velika posvećenost Vlade Srbije u procesu pridruživanja EU

Davenport je na završnoj konferenciji PLAC projekta Evropske unije u Beogradu pohvalio veliku posvećenost Vlade Srbije napredovanju u harmonizaciji propisa i implementaciji evropskih demokratskih tekovina

  • 4

Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport izjavio je danas da bi "voleo da vidi da pregovori u okviru poglavlja napreduju do kraja godine".

Skot i Davenport: Podrška ekonomskim i političkim reformama Vlade Srbije

Davenport je na završnoj konferenciji PLAC projekta Evropske unije u Beogradu pohvalio veliku posvećenost Vlade Srbije napredovanju u harmonizaciji propisa i implementaciji evropskih demokratskih tekovina.

On je naglasio da je Srbija na svom putu ka EU i da je odmakla u procesu pridruživanja Uniji. Naveo je da na tom putu Srbija ima okvir dat Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju, ali koji dolazi iz samog pregovaračkog okvira.

- Sa srpske strane imate strukturu, kako za pregovaranje, tako i za implementaciju svega što je potrebno, što će, nadam se, omogućiti da se ubrza napredak i otvaranje poglavlja u bliskoj budućnosti - rekao je Davenport.

1,5 MILIJARDI EVRA SRBIJI OD EVROPSKE UNIJE! Evo na šta će novac biti potrošen

On je naveo da EU može da ponudi veliku pomoć Srbiji u različitim sektorima i naglasio da je PLAC projekat jedna od ključnih platformi kroz koju je EU obezbedila vladi konkretnu pomoć i podršku na njenom evropskom putu.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

Projekat PLAC, koji kroz ekspertsku pomoć doprinosi uskladivanju Srbije sa evropskim standardima, pa samim tim i pristupnim pregovorima, traje već tri godine.

Obuhvata 14 poglavlja, a gotovo jedna četvrtina rada se odnosila na poglavlje 27, koje se tiče životne sredine, dok se više od polovine odnosi na poglavlja 3, 5 i 27, koja se tiču prava poslovnog nastanjivanja, javne nabavke i životnu sredinu.

Šefica pregovaračkog tima Srbije Tanja Miščević rekla je na skupu da PLAC prokejat daje veoma konkretnu podršku i pomoć našoj zemlji, kao i mogućnost da vidimo kakva su iskustva država članica EU kako bismo došli do najboljih rešenje za usklađivanje sa propisima i standardima EU.

Tanja Miščević: Dostavljene pregovaračke pozicije za poglavlja 23, 24 i 5

- Ne da prepisujemo, već da iz drugih iskustava vidimo šta nama najviše odgovara -  rekla je Miščević.

Ona je dodao da je PLAC projekat bio posebno koristan za pripremu Poglavlja 3, za koje je rekla da je jedno od najkomplikovanijih, kao i Poglavlja 13 i 8.

Vršilac dužnosti direktora Kancelarije za evropske integracija Ksenija Milenković precizirala je da je PLAC projekat trajao tri godine, u okviru kojeg je sprovedeno 3.300 obuka, uz učešće 115 eksperata.

OTVARANJE POGLAVLJA JE VAŽNA STVAR! Evo šta je DEVENPORT rekao o putu Srbije ka EU

Kako je objasnila, projektom je bilo obuhvaćeno 14 poglavlja, a pružena je pomoć u pripremi 412 propisa i strateških dokumenata.

- Potrebna nam je pomoć EU i tu smo pomoć dobili kroz ovaj projekat koji prožima sve što čini suštinu pregovora i našeg odnosa sa EU - rekla je Milenković.

Vođa tima PLAC projekta Marija Pejčinović Burić rekla je da je zadatak EU da podrži Srbiju u pripremi za pristupanje EU, i ocenila da je vidljiva promena u odnosu na početak projekta. Ona je ukazala da je neophodno i dalje razvijati međusektorsku saradnju i koordinaciju.

(Telegraf.rs/Tanjug)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • sole

    14. jun 2016 | 20:16

    idi covece u Pariz ako smes.dosao si da siljis na sirotinju.necete jos dugo ako Bog da.eto Rusije i Kine.onda bezite kod ujka Sema.

  • Pera

    14. jun 2016 | 16:36

    Ne vredi nas ubeđivati svaki dan taj film nećete nikada videti.

  • Srbija 2016

    15. jun 2016 | 18:43

    Srbija je na izborima porucila 87% za EU,Vlada ocigledno radi na tom putu ali nije lako. Mogla bi i EU malo vise da pomogne slanjem strucnjaka koje mi za ovakve situacije nemamo,a i novcana pomoc bi mogla malo da se pojaca jer valjda i mi njima trebamo da bi se zaokruzio evropski prostor.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA