Nikolić o poseti Si Ðinpinga: Prijateljstvo poput KINESKOG ZIDA!

Predsednik Nikolić je povodom posete kineskog predsednika Sji Ðinpinga rekao da se prijateljstvo ne može meriti novcem, već vremenom i istorijom

  • 5

- Dugoočekivana poseta Srbiji predsednika Kine Si Ðinpinga otvoriće novo poglavlje u tradicionalnom prijateljstvu između dve zemlje i pružiti priliku za dalju ekonomsku saradnju - poručio je srpski predsednik Tomislav Nikolić i ocenio da je prijateljstvo Srbije i Kine snažno kao Kineski zid.

Nikolić je u intervjuu za novinsku agenciju Sinhua, uoči posete kineskog kolege, rekao da ima velika očekivanja i veruje da će se tom posetom ojačati i promovisati sveobuhvatan razvoj bilateralnih odnosa.

Podsetivši da su Srbija i Kina potpisale zajedničku deklaraciju o strateškom partnerstvu 2009, Nikolić je naveo da se očekuje da će tokom posete Sjia dve zemlje dodatno ojačati političke i ekonomske veze.

SRBIN NA BICIKLU STIGAO do Kineskog zida, a tamo ga sačekalo "KOSOVO JE SRBIJA"! (FOTO)

Nikolić je ukazao na, kako je rekao, duboko i višedecenijsko prijateljstvo između dve zemlje i istakao da su prijateljski bilateralni odnosi važni za Srbiju i Kinu i njihove narode.

- Večno prijateljstvo ne može biti pod uticajem promena predsednika ili premijera - dodao je Nikolić i naglasio da je obraćao veliku pažnju na odnose sa Kinom od kada je izabran za predsednika Srbije 2012.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Proteklih godina, kako je ocenio, bilateralni odnosi su se razvijali sveobuhvatno, a politička i ekonomska saradnja je pomogla Srbiji da poveća svoj međunarodni značaj.

Srbija i Kina se, kako je istakao, međusobno podržavaju u pitanjima koja se odnose na njihove ključne interese.

Kada je reč o ekonomiji, on je naveo da su dve zemlje sarađivale u brojnim infrastrukturnim projektima uz pomoć kineskih kredita, uključujući izgradnju autoputeva, mostova i energetskih postrojenja.

- Srbija ima tradiciju proizvodnje. Ona daje visoke subvencije investitorima i ima pristup bescarinskim tržištima širom sveta. To su izvanredni razlozi da kineski investitori ovde grade svoje fabrike. Trebalo bi ovde da zajednički proizvodimo i prodajemo te proizvode na međunarodnom tržištu - poručio je Nikolić.

On je istakao da bi kineski preduzetnici trebalo da razmotre da investiraju u industriju i proizvodnju hrane u Srbiji jer su to, kako je ocenio, oblasti koje brzo rastu i mnogo obećavaju.

Nikolić je izrazio nadu da će dve zemlje povećati komunikaciju i saradnju u nauci, tehnologiji, kulturi i umetnosti.

Kineski predsednik u petak stiže u Srbiju

Srpski predsednik je istakao da je srećan što vidi da se bilataralna saradnja, kako je ocenio, odvija tako dobro.

- Prijateljstvo se ne može meriti novcem, već vremenom i istorijom. Naše prijateljstvo je snažno kao Kineski zid - ocenio je Nikolić.

Govoreći o kineskoj inicijativi "Jedan pojas – jedan put" i mehanizmu "Saradnja 16+1", Nikolić je rekao da se Srbija uklapa u strategije i da može da ima veoma aktivnu ulogu u njima.

- Mi smo na trasi ''Jedan pojas-jedan put'' i mi, takođe, pripadamo 16 zemalja centralne i istične Evrope. Ipak, naši bilateralni odnosi će ih prevazići - rekao je Nikolić uveren da Srbija može postati partner Kine u regionu.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ona011

    15. jun 2016 | 21:51

    Nekada samop pred drzavnike odlazili sa cvecem i zastavicama, da ih vidimo i docekamo k'o ljude a danas i na poslu i u zgradi obavestenje o obaveznom spustanju roletni i zatvaranju prozora na svim objektima koji se nalaze na trasi kretanja, zabrana zadrzavanja na parkingu...tuga...

  • Inex

    15. jun 2016 | 19:36

    Nikolic je lepo prorekao da ce doci Zuti ljudi.

  • M

    15. jun 2016 | 22:33

    Kineski zid je napravljen protiv Mongola, kakve veze ima sa prijateljstvom i to jos nasim?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA