≫ 

DRUGI DAN POSETE KINESKOG PREDSEDNIKA: Vučić se sastao sa Si Đinpingom!

Kineskog predsednika je ispred Palate Srbija dočekao predsednik Srbije Tomislav Nikolić, uz najviše vojne i državne počasti i ispaljivanje plotuna

  • 62
Aleksandar Vučić, Si Đinping Foto: Tanjug/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Predsednik Kine Si Đinping stigao je juče u Srbiju, a danas ga očekuju sastanci sa srpskim zvaničnicima. On će drugog dana posete boraviti u Palati Srbija, a tamo se očekuje veliki broj novinara i to ne samo iz naše zemlje, već i novinari iz drugih zemalja koji su akreditovani za ovaj događaj.

PREDSEDNIK KINE U TRODNEVNOJ POSETI SRBIJI: Donosi velike investicije, potpisuje se više od 20 sporazuma!

14:25 - Predsednik Kine Si Ðinping sastao se danas u Palati Srbije sa predsednicom Skupštine Srbije Majom Gojković.

12:30 - Predsednik vlade Aleksandar Vučić sastao se danas u Palati Srbija sa predsednikom Kine Si Ðinpingom.

Nakon toga, biće održan sastanak delegacija Kine i Vlade Srbije.

Predsednik Kine potom će se sastati i sa predsednicom Skupštine Srbije Majom Gojković.

11:28 Sporazum Narodnih banaka Kine i Srbije vredan do 27 mlrd RSD

Narodna banka Kine i Narodna banka Srbije zaključile su bilateralni valutni svop aranžman kojim je omogućena razmena nacionalnih valuta Srbije i Kine, u vrednosti do 1,5 milijardi kineskih juana, odnosno 27 milijardi dinara. Razmena valuta je predviđena putem pojedinačnih svop transakcija između dve centralne banke, a sporazum koji je juče potpisan, kao raspoloživa finansijska linija s Narodnom bankom Kine, zaključen je na period od tri godine uz mogućnost obnavljanja, piše u saopštenju NBS.

Svop aranžman je potpisan u okviru posete najviše državne delegacije Republike Kine, koju je predvodio kineski predsednik Si Ðinping, a u ime NBS aranžman je potpisala guverner Jorgovanka Tabaković.

Foto: Tanjug/Vlada Srbije/Slobodan Miljević Foto: Tanjug/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

10:50 - Predsednik Kine Si Ðinping poručio je danas, uoči početka bilateralnog sastanka delegacija Srbije i Kine, da se u Srbiji oseća kao kod kuće.

- Danas počinje zanični deo posete. Kada sam bio u avionu osetio sam prijateljstvo i osećaj vašeg naroda, vas i vlade prema Kini. Čim smo stigli primetili smo da ste poslali tri Miga 29 da nas dočekaju i čim sam stigao na aerodrom organizovali ste veličanstven docek. Juče smo imali divnu večeru sa vašom porodicom. Osećam se kao kod svoje kuće - rekao je Si Ðinping, dodajući da je poseta Srbiji bila njegovo obećanje i obećanje kineskog naroda i vlade.

Dodao je da se u potpunosti slaže sa ocenama predsednika Srbije Tomislava Nikolića o bilateralnim odnosima i njegovim idejama i mišljenjima.

Foto: Tanjug/Vlada Srbije/Slobodan Miljević Foto: Tanjug/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

10:33 - Predsednik Kine Si Ðinping poručio je danas da su odnosi Kine i Srbije duboki i sadržajni i da ih ne obeležava samo prijateljstvo i saradnja, već i zajedničke vrednosti, te da je Kina spremna da podigne nivo tih odnosa.

- Spremni smo da uložimo napore da učvrstimo tradicionalno prijateljstvo dve zemlje koje su uspostavile naše starije generacije. Spremni smo da zajedno sa vama i dalje podignemo nivo prijateljskih odnosa - istakao je Si Ðiping uoči tet-a-tet sastanka sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem.

Dodao je da uživa u gostoprimstvu i toploj atmosferi koja je priređena u Srbiji.

Foto: Tanjug/Tanja valič Foto: Tanjug/Tanja valič

10:20 - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je danas da su Srbija i Kina pouzdani partneri i prijateljske države i istakao da će iz tog prijateljstva svakako iskrsnuti i novi ekonomski odnosi.

- Srbija je zemlja kojoj ne treba nikakva pomoć, već samo pomoć da počne da radi i očekujemo da nam u tome pomognete. A onda ćemo da osvajamo sva tržišta. I vi i mi imamo mnogo prijatelja u svetu - rekao je Nikolić kineskom -predsedniku Si Ðipingu pred početak tet-a-tet sastanka u Palati Srbija.

On je naveo da su Srbija i Kina pouzdani partneri, na prijateljstvu koje su preci zasnovali, a da će se ove generacije truditi da to prijateljstvo prodube za sva vremena i da ga ostave svojoj deci.

- Iz tog prijateljstva svakako će iskrsnuti novi ekonomski odnosi - rekao je Nikolić.

Foto: Tanjug/Tanja Valič Foto: Tanjug/Tanja Valič

09:50 - Sastanak predsednika Srbije Tomislava Nikolića i predsednika Kine Si Ðinpinga počeo je danas oko 9:45 sati u Palati Srbija.

Posle tet-a-tet sastanka dvojice predsednika, uslediće bilateralni sastanak delegacija dve zemlje, potpisivanje sporazuma, nakon čega će Nikolić uručiti predsedniku Kine Orden Republike Srbije na velikoj ogrlici.

09:35 - Kineski predsednik Si Ðinping svečano je danas dočekan ispred Palate Srbija, gde će u toku dana razgovarati sa državnim vrhom Srbije, a delegacije dve zemlje potpisati više od 20 međudržavnih sporazuma.

Kineskog predsednika je ispred Palate Srbija dočekao predsednik Srbije Tomislav Nikolić, uz najviše vojne i državne počasti i ispaljivanje plotuna.

Foto: Tanjug/Tanja Valič Foto: Tanjug/Tanja Valič

09:30 - Za razliku od prvog dana posete, kada su u Palati bili prisutni uglavnom domaći novinari, u pres centru je danas kao u "košnici", pa osim beogradskih medija, izjave zvaničnika očekuju i kineski, ali i novinari iz drugih zemalja koji su akreditovani za ovaj događaj.

Prema informacijama iz Predsedništva Srbije, akreditovano je više od 800 medijskih radnika.

Da je interesovanje medija za posetu predsednika Kine Srbiji veliko govore i jučerašnji izveštaji svetskih agencija, koje su između ostalog ocenile da Kina unapređuje odnose sa prijateljskom Srbijom.

Foto: Tanjug/Rade Prelić Foto: Tanjug/Rade Prelić

Kineskom predsedniku danas će biti priređen svečani doček ispred Palate Srbije, nakon čega će imati "tet a tet" sastanak sa predsednikom Tomislavom Nikolićem.

08:50 - Kineski predsednik bio u poseti Kalemegdanu, oduševio se pogledom na ušće!

- To je bila neformalna, opuštena, prijateljska poseta, gde je predsednik Kine pokazao interesovanje za istoriju Beograda i Srbije, koju smo mu zajednički predsednik Tomislav Nikolić i ja pojasnili - rekao je Seratlić.

Foto: Tanjug/Rade Prelić Foto: Tanjug/Rade Prelić

On je rekao da je kineskog predsednika sve zanimalo, od doseljavanja naših plemena, razvoja grada, ratova, ali je istakao da je Si pokazao "impresivno" znanje o Srbiji, te da se oduševio pogledom na ušće.

- Bio je fasciniran i istorijom grada i našeg naroda - rekao je Seratlić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Da

    18. jun 2016 | 12:36

    Idu bolja vremena,radujmo se !

  • Pa

    18. jun 2016 | 11:50

    Tako se to radi napokon uzmi nesto radi zajedno sa velikim pa ves da vidis ko ce da udari na tebe -zasto se moralo cekat da nas parcaju komad po komad zbog njihovih ciljeva .ovako postavite svoje ali sa jakim zemljama .dajte ljudima posla pa ce mo i znat gdje nam je mjesto.

  • alexa

    18. jun 2016 | 14:30

    Siguran sam da ce nas posle ove posete ceniti ceo svet

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA