≫ 

Završena prva sednica novog saziva Skupštine Srbije, evo ko su novi članovi skupštinskih odbora

Izabrani članovi odbora, a sednicu obeležila polemika Šešelja i Martinovića

  • 0

Skupština Srbije izglasala je danas odluku o izboru članova i zamenika članova odbora, čime je završeno konstituisanje 11. saziva republičkog parlamenta.

U pitanju su Odbor za administrativno - budžetska i mandatno -imunitetska pitanja, Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo i Odbor za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu.

Tako će, na primer, članovi najvažnijeg odbora - Odbora za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja biti šef poslanika SNS Aleksandar Martinović, njegove partijske kolege Aleksandra Ðurović, Dušica Stojković, Aleksandar Marković i drugi, socijalsita Ðorđe Milićević, lider SRS Vojislav Šešelj, lider DS Bojan Pajtić, lider LSV Nenad Čanak i drugi.

SNS podnela zvaničan predlog za formiranje Anketnog odbora zbog izbornog procesa

Članovi u Odboru za kontrolu službi bezbednosti su, pored ostalih, naprednjaci Igor Bečić, Marija Obradović, Vladimir Ðuukanović i Dragan Šormaz, socijalista Dušan Bajatović, Šešelj, lider D JB Saša Radulović, Meho Omerović iz SDPS.

Foto: Tanjug/Tanja Valič Foto: Tanjug/Tanja Valič

U Odboru za odbranu i unutrašnje poslove biće, pored ostalih, Marija Obradović, koja je do sada vodila to telo, novinar Miroslav Lazanski, socijalista Ivica Tončev, Božidar Delić (SRS), Balša Božović (DS), Marko Ðurišić (SDS)...

Kada je u pitanju Odbor za Kosovo i Metohiju, u njemu će i dalje biti naprednjak Milovan Drecun, koji ga je i do sada vodio, Miodrag Linta, Andreja Mladenović, Aleksandar Čotrić, Božidar Delić, Boško Obradović...

U Odboru za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu biće Martinović, Vjerica Radeta (SRS), Dušan Pavlović (D JB), Nataša Mićić (LDP), Balint Pastor (SVM) i drugi.

U Odboru za spoljne poslove biće Ðurović, koja je do sada vodila to radno telo, Obradović, Milanka Karić, socijalisti Žarko Obradović i Dijana Vukomanović, poslanica DS Nataša Vučković, predsednica DS S Sanda Rašković Ivić.

UOdboru za ustavna pitanja i zakonodavstvo biti, pored ostalih, Zoran Krasić (SRS), Radulović, Gordana Čomić (DS), Sulejman Ugljanin, Pastor.

U Odboru za kulturu i informisanje biće, pored ostalih, predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković, Ðukanović i Lazanski, operska pevačica Jadranka Jovanović, Slavica Ðukić Dejanović iz SPS, Vesna Marjanović iz DS, Ðorđe Vukadinović (DS S).

Sednicu, koja je trajala oko sat vremena, obeležila je polemika šefa poslanika SNS Aleksandra Martinovića i lidera SRS Vojislava Šešelja o tome da li naprednjak Igor Bečić ima kredibilitet da bude član Odbora za kontrolu službi bezbednosti. Šešelj je protestovao što je za člana tog skupštinskog odbora predložen poslanik SNS Igor Bečić, zbog, kako je rekao, afera koje se vezuju za njegovo ime, na šta je Martinović postavio pitanje kredibiliteta Šešelja za članstvo u tom odboru.

OPOZICIJA traži smenu Bečića u Skupštini Srbije! SNS: On je najiskusniji poslanik

Foto: Tanjug/Tanja Valič Foto: Tanjug/Tanja Valič

- Ako bismo krenuli u tu vrstu rasprave ja bih mogao da postavim pitanje da li sam Šešelj ima kredibilitet da bude član tog odbora, jer sam čitao neka dokumenta da je bio saradnik službe bezbednosti u Sarajevu pod imenom magistar - rekao je Martinović, koji je u nastavku polemike pokazao dokument, za koji je tvrdio da je u pitanju Šešeljeva članska karta u Udbi. Šešelj je rekao da je samo izneo konkretne argumente zašto po njemu članstvo Bečića nije moralno valjano, a da je Martinović, u cilju da ga moralno diskvalifikuje, pomenuo dokument o njegovoj saradnji sa službama bezbednosti, za koji tvrdi da ne postoji. Šešelj je rekao da je Martinović imao mnogo jače argumente koje je mogao da iznese protiv njega, budući da je osuđivan zbog neprijateljske propagande, kažnjavan zbog narušavanja javnog reda i mira, ali i optužbe Haškog tribunala da je ratni zločinac i zločinac protiv čovečanstva. Martinović je rekao da Bečić ispunjava sve poslovničke uslove da bi bio član tog odbora, budući da poseduje o sertifikat za pristup tajnim podacima koji nose oznaku državne tajne.

Šef poslanika “Dveri” Boško Obradović nije bio zadovoljan odborima koje je dobila ta poslanička grupa, tvrdeći da je vladajuća većina, u želji da na sve načine eliminiše opoziciju, dodelila odbore koje je ona mislila da treba. Odgovor mu je stigao od predsednice parlamenta Maje Gojković i potpredsednika Veroljuba Arsića (SNS) – da niko nema nameru da zakine nečiju opciju i da se o tome ko će koji odbor dobiti odlučuje na izborima.

- Broj članova ne određuje većina, već je on određen na izborima i toga moraju da budu svi svesni. Vodili smo računa da ispoštujemo volju građana - rekao je Arsić, dodajući da su pravila o tome vrlo jasna.

Poslanik Nove stranke Zoran Živković tražio je da se skine sa spiska zamenika članova u skupštinskom Odboru za kontrolu službi bezbednosti, jer je, kaže, protiv njegove volje stavljen na njega, što je i učinjeno, pa je demokratama, u čijem je on poslaničkom klubu, ostalo da imenuju zamenika člana.

Skupština Srbije ima 19 odbora i Odbor za prava deteta, kao posebno radno telo, a poslanici su time završili prvu sednicu novog saziva, koju su započeli 3. juna.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA