≫ 

IZGLEDALO JE NEMOGUĆE, ALI USPELI SMO! Vučić na presecanju vrpce povodom prvog leta BEOGRAD-NJUJORK posle 24 godine

- Izvanrednim marljivim radom, uspeli smo da iz provalije do neslućenih visina uzdignemo našu kompaniju, države Srbije, da bude ubedljivo najsnažnija i najjača u regionu - istakao je premijer Vučić

Premijer Srbije Aleksandar Vučić, generalni direktor Er Srbije Dane Kondić, generalni direktor Etihada Džejsm Hogan i ambasador SAD u Beogradu Kajl Skot presekli su svečano vrpcu povodom uvođenja direktnog leta iz Beograda za Njujork.

Počelo ukrcavanje putnika na let Beograd-Njujork (FOTO)

Posle skoro četvrt veka prvi avion iz srpske prestonice poleteće danas u 7:30 direktno za Njujork. Premijer Vučić bio je među prvim kupcima karte za let, ali danas ipak neće leteti za Njujork, jer je zbog formiranja vlade otkazao posetu SAD, ali je pozdravio putnike i poželeo im srećan put.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić Foto: Tanjug/Zoran Žestić

(UŽIVO) ISTORIJSKI MOMENAT: Posle 24 godine poleće avion iz Beograda za Njujork! (FOTO) (VIDEO)

Vučić i Skot su juče na prijemu upriličenom povodom uspostavljanje leta poručili da će linija iz Beograda za Njujork doprineti jačanju ekonomskih veza Srbije i SAD.

Skot je izrazio uverenje da ovaj let moze biti i prekretnica u regionu, koja će učvrstiti poziciju Srbije kao ekonomskog lidera na Balkanu.

- Sve što smo sanjali i izgledalo nemoguće pre tri godine kada smo javno govorili o propasti JAT-a i o namerama za osnivanje nacionalne kompanije, ostvarili smo uz pomoć Vlade Abu Dabija i neverovatne podrške generalnog direktora Etihada Džejma Hogana - rekao je premijer Vučić.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić Foto: Tanjug/Zoran Žestić

- Izvanrednim marljivim radom, uspeli smo da iz provalije do neslućenih visina uzdignemo našu kompaniju, države Srbije, da bude ubedljivo najsnažnija i najjača u regionu - istakao je premijer Vučić.

Pripreme za prvi direktan let trajale su godinu i po dana, rekao je juče gradonačelnik Beograda i predsednik Nadzornog odbora Er Srbije Siniša Mali i istakao da je prodato više od 15.000 karata, što je iznad biznis plana.

Generalni direktor Etihada i potpredsednik Nadzornog odbora Er Srbije Džejms Hogan rekao je da letom za Njujork počinje nova faza u razvoju te kompanije i da je uveren da će posle 24 godine Beogard postati kapija Balkana ka SAD.

Avion Erbas A330, koji će danas otvoriti direktnu avio-liniju, dobio je ime Nikola Tesla a njime će upravljati kapetan Davor Mišeljić, izvršni direktor za saobraćaj Er Srbije.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Reč je o prvom širokotrupnom avionu za redovni intrekontinetalni saobraćaj izmedu Balkana i SAD, koji je sada najveći avion u floti Er Srbije, a koji je u Beograd stigao 11. maja. Letelica ima 254 mesta - 236 sedišta u ekonomskoj klasi i 18 u biznis klasi, a srpski avioprevoznik je sada jedina kompanija u okruženju koja ima takav let u okruženju.

Karte su u prodaji od februara po ceni počev od 399 evra, a prve tri karte kupili su na Međunarodnom sajmu turizma ambasador SAD u Beogradu Kajl Skot, premijer Aleksandar Vučić i građanka Marija Gaćeša, koja ima i srpsko i američko državljanstvo.

Letovi do Njujorka će se obavljati pet puta nedeljno, a dodeljeni su im brojevi YU500 i YU501, isti oni koje je koristio prethodnik Er Srbije, JAT, kad je pre 24 godine direktno leteo za Njujork. Avion je u prethodnom periodu isproban na letovima do pojedinih gradova u regionu.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • vera

    23. jun 2016 | 09:06

    Svaka cast ,dug period od 24 godine...idemo....!

  • perica

    23. jun 2016 | 09:55

    Svaka cast sve se moze ako se hoce ,ponovo linija Beograd Njujork.

  • Vladimir

    23. jun 2016 | 10:19

    Ov je znacajan dan za Srbiju jer se posle 30 godina nasa avio kompanija vraca na americko rziste.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA