≫ 

Joksimović: Bregzit neće uticati na pregovore sa zemljama kandidatima

Joksimović ističe da je referendum u Velikoj Britaniji globalni događaj, koji će ostaviti i globalne posledice

  • 3

Predsednica Centra za spoljnu politiku Aleksandra Joksimović smatra da ishod referenduma u Velikoj Britaniji neće uticati na pregovarački proces sa zemljama Zapadnog Balkana, pre svega sa Srbijom i Crnom Gorom.

Ona smatra da će prioritet za EU posle Bregzita biti regulisanje odnosa zemalja EU i Britanije, ali da neće uticati na proces pregovora sa zemljama kandidatima.

Joksimović ukazuje da je broj kriza sa kojima je EU suočena i dalje manje-više isti, a da je proširenje na listi prioriteta odavno izašlo iz epicenta fokusa EU.

VUČIĆ O BREGZITU: Srbija nastavlja svoj evropski put, želimo prijateljske odnose sa Velikom Britanijom

- Ali, kao što vidite, u tehničkom smislu taj proces je u potpunosti nastavljen, pa prema tome očekujem da će EU na isti način, bez obzira na izlazak Britanije, nastaviti razgovore sa zemljama Zapadnog Balkana, a prevashodno sa Srbijom i Crnom Gorom, koje su već u pregovaračkom procesu - rekla je Joksimović Tanjugu.

Foto: Tanjug Foto: Tanjug

Joksimović ističe da je referendum u Velikoj Britaniji globalni događaj, koji će ostaviti i globalne posledice. U tom smislu, kaže, region će uvek osetiti uticaj onoga što se dogodi u EU.

Da li će Srbija lakše do članstva u EU posle Bregzita?

Na regionu je, međutim, da nastavi da se reformiše u skladu sa evropskim principima, da usklađuje svoje propise, da pokušava da se približi procesu integracija na taj način da proces konsolidacije EU i proces integracija teku pararelno i da pokuša da iskoristi neki povoljan trenutak u budućosti i da postane deo evropske porodice, navodi Joksimović.

- Treba insistirati na opstanku evropskog puta, koji pre svega doprinosi demokratskoj reformi unutar zemalja Zapadnog Balkana, a pre svega moramo imati u vidu da je ovaj projekat važan za održavanje mira i stabilnosti - ističe Joksimović i dodaje da je za Srbiju važno što je ovako krupan događaj nije poremetio sa evropskog puta.

DVA SCENARIJA: Evo šta Bregzit znači za Balkan

Kaže i da je važno što je mandatar za sastav nove vlade Aleksandar Vučić odmah reagovao izjavama koje potvrđuju naše opredeljenje ka EU.

Joksimović ukazuje da je samo održavanje referenduma bio znak da u unutrašnjem ustrojstvu EU nešto mora da se menja, a dodaje da će se najveća nestabilnost posle referenduma osetiti u samoj Velikoj Britaniji, budući da je Škotska najavila novi referendum o izdvajanju, da je slična situacija sa Severnom Irskom, da je funta već krenula da pada.

Ključno da Srbija NASTAVI REFORME posle Bregzita! (VIDEO)

- Što se tiče EU, biće potrebno minimum sedam godina za konsolidaciju odnosa sa Velikom Britanijom, toliko će tajati razvod između Velike Britanije i EU. Sa druge strane, postavlja se pitanje jačanja antievropskih stranaka u zemljama EU, uticaj na izbore sledeće godine u Nemačkoj i Francuskoj i naravno postavlja se pitanje da li će se još neke od zemalja EU opredelilti za sličan slučaj, odnosno da li će raspisati referendum o daljem ostanku u EU - navela je Joksimović.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pera

    24. jun 2016 | 20:26

    Ma bre gospođo dosta više svaki dan si u novinama kao estradna zvezda nećemo mi to i kvit

  • Косовски божур

    24. jun 2016 | 21:01

    Зар ти жено не видиш да је ЕУ у стању распада?!

  • Ljuba

    26. jun 2016 | 08:24

    Cestitam vrlo vizionarski, za kucnu upotrebu ?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA