U opštinama po Srbiji na vlasti uglavnom dojučerašnji rivali

Zaboravljajući stara rivalstva, u koaliciju ulaze i novi partneri, pre svega SNS, s kojim je URS već sklopio neke saveze

  • 0

U većini gradova u Srbiji u toku je formiranje vlasti na lokalnom nivou, a u pojedinim opštinama, zaboravljajući stara rivalstva, u koaliciju ulaze novi partneri, pre svega SNS sa kojima je URS već sklopio neke saveze.

U Varvarinu su ideološke razlike prevazišli SPO, SNS, DSS i URS, koji su formirali većinu u lokalnom parlamentu, dok su u opoziciji DS, SPS i GG Vojkan Pavić. Predsednik opštine Zoran Milenković (SPO) rekao je da su demokrate i socijalisti, koji su do sada bili na vlasti, otišli u opoziciju, a razlog je politička trgovina oko prvog čoveka Varvarina.

Koalicioni sporazum između URS-a i SNS-a, partija koje će činiti lokalnu vlast u Trsteniku, zvanično će biti potpisan u ponedeljak 28. maja, ali se još ne zna koja će im se partija pridružiti kako bi većina u lokalnoj skupštini bila stabilnija. Na lokalnim izborima 6. maja URS je osvojio 18 mandata, DS 11, SNS osam, a SPO i SPS po šest mandata. Skupština opštine Trstenik broji 49 odbornika.

I u novom sazivu Skupštine opštine Loznica, Demokratsku stranku, koja je u prethodne četiri godine činila vlast sa URS-om i SPS-om, "zamenili su naprednjaci". Na taj način, vladajuću većinu sačinjavaju koalicije oko URS-a - SNS i SPS, koje će zajedno imati 43 od ukupno 59 odbornika.

U Kruševcu će 15. juna biti održana konstitutivna sednica Skupštine grada, a do tada se vode pregovori o vladajućoj koaliciji. Najviše odborničkih mesta (20) osvojila je GG "Pokret za promene" dr Branislav Katančević, SNS 19 mandata, SPS - JS 14, DS 12 i DS S šest mandata.

Kako je potvrdio dr Branislav Katančević, ovaj pokret potpisao je koalicioni sporazum sa SPS-JS-om, ali ove tri partije još ne čine većinu u lokalnoj skupštini, tako da im do 15. juna predstoji dogovor s potencijalnim koalicionim partnerima.

U Kragujevcu na vlasti ostaje Veroljub Stevanović, odnosno vlast će činiti lista "Zajedno za Šumadiju - URS" u saradnji sa SPS-om, SPO-om, LDP-om i DSS-om sa ukupno 57 odborničkih mandata, dok su opoziciji demokrate i naprednjaci.

I u Jagodini suvereni vladar i dalje ostaje Dragan Marković Palma i koalicija SPS-PUPS-JS, koja u Gradskoj skupštini od 31 odbornika ima apsolutnu većinu - 22 odbornika.

Izvesno je i da će nova stara vlast ostati i u Zaječaru, gde većinu čine URS, DS i SPS.

Dogovor o formiranju lokalne vlasti u Šapcu još nije postignut, a konačna odluka trebalo bi da bude doneta krajem maja, jer bi 1. juna trebalo da bude održana konstitutivna sednica Skupštine grada.

(I. M. / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA