Dačić: Evropa ne za šta će sa sobom, a ne zna ni šta će sa nama

Evropa, pre svih, ne zna tačno šta će sa sobom. To nas je dovelo u situaciju da ne zna, izgleda, ni šta će s nama, bez obzira na to što mi drugo, do Evrope, nemamo i što smo se veoma jasno opredelili. Da, mi želimo u Evropu, rekao je Dačić u svom autorskom tekstu

Evropa, pre svih, ne zna tačno šta će sa sobom i to nas je dovelo u situaciju da ne zna, izgleda, ni šta će s nama, bez obzira na to što mi drugo, do Evrope, nemamo i što smo njen geografski, istorijski i kulturni deo, i što smo se veoma jasno opredelili - da, mi želimo u Evropu, poručio je u autorskom tekstu za "Politiku" šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

Dačić: Odluka britanskog naroda ne menja put Srbije

- Pre tačno sedamdeset godina, u svom čuvenom govoru u Cirihu, Vinston Čerčil je rekao da je za ostvarivanje sna o ujedinjenoj Evropi potrebno samo "da stotine miliona muškaraca i žena odluče da učine pravo, a ne pogrešno, i da, kao nagradu, dobiju blagostanje, a ne prokletstvo".

Kako vam to danas zvuči? Kada su milioni u Engleskoj Evropi rekli ne, pozivajući se, između ostalih i na njega, i kada se milioni, širom Evrope, nadaju da će i sami imati priliku da se s njom pozdrave. Kada bi milioni s Bliskog istoka ipak da stignu do te i takve i Evrope. Kada se NATO i Rusija sve češće gledaju kroz nišan, a ne kroz naočare "na daljinu". I kada, mnogima, sve ponovo miriše na „krv, suze i znoj”. Živimo li najlepše Čerčilove snove, ili njegove noćne more?

Foto: Tanjug/Marko Đoković Foto: Tanjug/Marko Đoković

Plašim se da ja na to pitanje nemam odgovor i da, nažalost, nisam jedini.

Dačić: Sramni komentari bosanskih političara, Srbiju niko ne može da ponižava

Evropa, pre svih, ne zna tačno šta će sa sobom. To nas je dovelo u situaciju da ne zna, izgleda, ni šta će s nama, bez obzira na to što mi drugo, do Evrope, nemamo i što smo njen geografski, istorijski i kulturni deo, i što smo se veoma jasno opredelili. Da, mi želimo u Evropu.

Gde je ona tačno, kakva je, kakva će da bude, nije nešto što nas je opredelilo u našim snovima. Mi smo hteli da budemo Evropa po onome što nas je i čemu ona učila - navodi, između ostalog, Dačić u autorskom tekstu.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • þ

    3. jul 2016 | 02:03

    voz za evropu je odavno otisao, nego da mi gledamo kako da pomognemo sami sebi.

  • begi

    3. jul 2016 | 02:09

    Sta je sad zeznuse vas vasi "zapadni prijatelji"? Sad je vazno kako ce se narod izmanipulisati, da poveruje kako ustvari ta politika ulaska u EU i nije bila tako dobra, kao sad je EU protiv Srbije.. Kao po komandi oni koji su se najvise zalagali za ulazak Srbije u EU se sad nesto kao predomisljaju...

  • Kosta

    3. jul 2016 | 01:27

    Zato vi lepo se okanite EU i okrenite Srbiji i srpskim nacionalnim interesima.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA