Vučić na Samitu lidera zapadnog Balkana i EU

Vučić je na poslednjoj pres konferenciji uoči puta najavio da, bez obzira na "impresivan" spisak zvanica, u Parizu očekuje da mu se kaže gde je to Srbija pogrešila, ali i da prenese evropskim liderima šta Srbija misli

Premijer Aleksandar Vučić doputovaće danas u Pariz, gde će u ponedeljak učestvovati na trećem Samitu lidera zapadnog Balkana i EU, koji se održava u okviru Berlinske inicijative. Na Samitu će, prema najavama, učestvovati i lideri drugih država regiona, kao i šefovi država i vlada zemlje domaćina, Francuske, zatim Nemačke, Italije, Austrije, te najviši zvaničnici Evropske unije. Samit dolazi u trenutku u kome se koncept i jedinstvo EU, posle Bregzita, nalaze na "opasnom" iskušenju.

Zvanični Pariz, bez obzira na to, Samit priprema kao da je stanje u Uniji "redovno", te ističe da je cilj Berlinskog procesa, pa i sastanka u Parizu, da se podrže napori zemalja regiona u sprovođenju strukturnih reformi, jačanju vladavine prava i reformi privreda, ali pre svega da podrži njihovo približavanje EU, kroz jačanje regionalne saradnje u vidu konkretnih inicijativa. Agenda srpskog premijera za samit, međutim, podrazumeva još neke teme, od značaja za našu zemlju, a pre svega to da Evropska unija nije uvažila činjenicu da je Srbija učinila sve što je potrebno za otvaranje dva poglavlja u okviru pregovaračkog procesa.

Vučić je na poslednjoj pres konferenciji uoči puta najavio da, bez obzira na "impresivan" spisak zvanica, u Parizu očekuje da mu se kaže gde je to Srbija pogrešila, ali i da prenese evropskim liderima šta Srbija misli.

- A, misli da nastavi svoj evropski put. Ali, Srbija želi i traži poštovanje za svoj narod i svoju vladu. Ako nismo uradili nešto kako treba, kažite nam šta je to, ali nemojte da mislite da bilo ko ima pravo da nam "zavrće uši" bez razloga - istakao je Vučić.

Srbija, rekao je, ostaje posvećena napretku, od svojih ideja ne odustaje, niti neotvaranje poglavlja dovodi u pitanje njen evropski put.

Premijer bi, kako Tanjug saznaje u Vladi Srbije, na Samitu trebalo odvojeno da se sastane sa evropskim komesarom za susedsku politiku i proširenje Johanesom Hanom, a u planu su i bilateralni razgovori sa Edijem Ramom, Mirom Cerarom i drugim zvaničnicima. Samit će biti posvećen trima temama: migracijama i izbeglicama, saradnji u oblasti bezbednosti, borbi protiv terorizma i radikalizacije, te evropskim perspektivama.

Namera je organizatora pariskog sastanka da se napravi napredak u dve važne teme, kroz implementaciju odluka postignutih u Beču. Radi se o razvoju povezanosti infrastrukture u oblasti transporta i energetskog sektora, sa ciljem poboljšanja otvaranja regiona i podsticanja ekonomske razmene kao izvora održivog rasta i zapošljavanja. Druga oblast na kojoj će biti fokus jeste inicijativa za podršku mladih, to jest olakšavanje njihove mobilnosti u regionu, kao i u EU, sa posebnom pažnjom na povećanje zaposlenosti i omogućavanje da dobiju veću ulogu u približavanju zemalja regiona EU. Sve te teme biće na dnevnom redu sastanka na nivou šefova vlada, kao i ministara spoljnih poslova i privrede.

Foto: Tanjug/Rade Prelić Foto: Tanjug/Rade Prelić

Pariski samit počeće "Biznis forumom", koji treba da ukaže na mogućnosti za investicije u zemlje zapadnog Balkana i biznis klimu, kao i konferencijom o mladima, na kojoj će biti pokrenuta Regionalna kancelarija za saradnju mladih (RYCO), na šta su se obavezale sve zemlje regiona na prošlom Samitu u Beču. Takođe, biće, kao i u Beču, organizovan i sastanak predstavnika civilnog društva. Na kraju Sammita, predsedavajući sastanka, predsednik Francuske Fransoa Oland daće završne komentare i zaključke.

Nemačka kancelarka Angela Merkel pokrenula je pre tri godine takozvani Berlinski proces sa ciljem podsticanja zemalja zapadnog Balkana na saradnju i njihovom približavanju EU. Na prvom Samitu u Berlinu dogovoreno je pokretanje brojnih zajedničkih projekata, posebno iz oblasti izgradnje infrastrukture. Prošle godine Samit je održan u Beču, gde je po prvi put u berlinski proces uključen civilni sektor i gde je dogovoreno umrežavanje mladih sa Balkana.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA