Džudžević traži međunarodnu zaštitu za Bošnjake

Najavljuje sednicu na koju će biti pozvani odbornici u sandžačkim opštinama, legitimni predstavnici Bošnjaka i njihovih institucija u regionu i dijaspori

  • 0

Predsednik Bošnjačkog nacionalnog veća u tehničkom mandatom i narodni poslanik Esad Džudžević najavio da će se obratiti međunarodnim institucijama "radi zaštite prava i sloboda Bošnjaka zagarantovanih Ustavom".

On je najavio da će na predstojeću sednicu, na kojoj će biti razmotreno ovo pitanje, biti pozvani bošnjački odbornici u sandžačkim opštinama, kao i legitimni predstavnici Bošnjaka na lokalnom i republičkom nivou, predstavnici institucija i udruženja Bošnjaka u Sandžaku, Bosni i Hercegovini, regionu i dijaspori. On je podsetio vrh vlasti da je prošao rok od 60 dana u kojem je tražena deblokada ostvarivanja zakonskih prava Bošnjaka u Sandžaku, smena zaposlenih u policiji, zatim usaglašavanje nacionalnog sastava u državnim službama i povratak prognanih Bošnjaka u opštini Priboj.

Predsednik nepriznatog Bošnjačkog nacionalnog veća Samir Tandir, inače blizak muftiji Zukorliću, smatra Džudževićev poziv neprikladnim, jer "Džudžević je deo vladajuće koalicije i samim tim snosi odgovornost za celokupno stanje u Sandžaku, za obespravljenost i diskriminaciju Bošnjaka, te ekonomsku zaostalost regije. Njegovo sadašnje insistiranje na internacionalizaciji ovog pitanja je licemeran potez." 

Generalni sekretar Sandžačke demokratske partije Mirsad Jusufović poručuje da bi bilo kakva politizacija ovog pitanja, mogla samo da odvede daleko od rešenja. Jusufović još uvek ne može sa sigurnošću da tvrdi da će se odazvati Džudževićevom pozivu na skup na kojem bi se usvojila deklaracija o bošnjačkim pravima. Iz Ljaljićevog SDP-a poručuju da "rešavanje domaćih problema u okviru međunarodnih institucija nikome nije, niti će doneti dobro."

 

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA