≫ 

VUČIĆ NA OTVARANJU TUNELA I OBILAZNICE U GOLUPCU: Vraćamo život na istok Srbije!

Vrednost izgradnje deonice koja je danas otvorena, u dužini od 760 metara, a koju čine obilaznica i tunel od 150 metara, iznosi 2,3 miliona evra

U Golupcu su danas svečano otvoreni tunel i obilaznica oko Golubačke tvrđave, u vrednosti od 2,3 miliona evra, uz poruku predsednika vlade Aleksandra Vučića da će ovaj projekat, pored ostalog, pospešiti razvoj i približiti istok Srbije Beogradu.

1,5 MILIJARDI EVRA SRBIJI OD EVROPSKE UNIJE! Evo na šta će novac biti potrošen

Tunel i obilaznicu otvorili su šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Majkl Devenport i ambasador Austrije u Srbiji Johanes Ajgner, kao deo projekta "Revitalizacija Golubačke tvrđave", započetog 2012, koji sa 6,5 miliona evra finansira EU, a sprovodi ADA u saradnji sa Kancelarijom za evropske integracije i Ministarstvom trgovine, turizma i telekomunikacija.

- Ulaganjem u Dunav i golubački kraj može se vratiti život na istok Srbije. Našim ulaganjem možemo da povratimo život na istok Srbije, možemo da se hvalimo da se poneko iz Beča ili drugog grada u Austriji vratio ovde, i da može da zarađuje - poručio je predsednik vlade na svečanosti.

Vučić je rekao da veliki deo građana tog kraja živi i radi u Austriji i pozvao ih da se vrate u našu zemlju, navodeći da će Srbija pokušati da dobije što više novca od Evropske unije za uređenje Dunava jer ta reka pripada najvećem broju evropskih naroda.

Premijer je rekao i da će danas otvoren tunel i obilaznica oko Golubačke tvrđave, projekat vredan 2,3 miliona evra, doprineti razvoju tog kraja.

Foto: Wikimedia/Denis Barthel Foto: Wikimedia/Denis Barthel

Istakao je da će Srbija posebno raditi na putnoj i vodnoj infrastrukturi na Dunavu, da će vlada učiniti sve da se istok Srbije približi Beogradu, ali i da će uz pomoć novca Evropske unije biti nastavljena rekonstrukcija i uređenje Golubačke tvrđave.

BEOGRAD DOBIJA VELIČANSTVENI TUNEL USRED CENTRA: Evo gde će se TAČNO nalaziti!

Zahvalio je EU na podršci, navodeći da građani moraju da znaju da ni tunela ni rekonstrukcije tvrđave ne bi bilo bez novca iz Unije.

- Moja poruka za naš narod je da im želim da uvek lepo i dobro zarađuju, ali takođe želim i da razmišljaju o povratku u svoju otadžbinu, jer kod nas ima lepih i dobrih stvari, da mogu da ostvaruju profit i budućnost - rekao je Vučić.

Foto: Tanjug/Zoran žestić Foto: Tanjug/Zoran žestić

Zahvalio se izvođaču radova i radnicima, koji su rešavali razne ad hoc probleme, koji su pojavljivali, kao što je bio izvor na koji su naišli, navodeći da oni uvek nađu rešenje za takve probleme. Zahvalio se i EU na finansijskoj pomoći, navodeći da ni tvrđave ni puta ne bi bilo bez toga.

Počela izgradnja važne obilaznice Braće Badžak u Mladenovcu (FOTO)

Vučić očekuje da će ta pomoć i podrška biti još veća u budućnosti, a najavio je i da će Vlada Srbije, koja je sada sa 95 odsto finansirala put, pomagati i dalje u takvim projektima.

- Očekujemo veliki broj čamaca, brodića, brodova, da uredimo veći broj plaža, da izgradimo mnogo više turističkih sadržaja, da radimo na Trajanovom mostu - rekao je Vučić.

Foto: Tanjug/Zoran žestić Foto: Tanjug/Zoran žestić

Vrednost izgradnje deonice koja je danas otvorena, u dužini od 760 metara, a koju čine obilaznica i tunel od 150 metara, iznosi 2,3 miliona evra. Tunel je izgrađen po evropskim standardima, u njega je uliveno 2.500 kubnih metara betona, a doprineće razvoju turizma u ovom delu Srbije.

Automobili su do sada prolazili kroz golubački grad, a tunel dug 152 metara, širine 12 metara i visine sedam metara, olakšaće saobraćaj u ovom delu Ðerdapske magistrale.

Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport istakao je danas da je Golubačka tvrđava jedan od najlepših bisera na našem Dunavu, koja je kao strateško mesto u regionu imala burnu istoriju, a danas je to sjajan primer uspešne međunarodne saradnje.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

Devenport je izrazio zadovoljstvo što je Srbija donela odluku da revitalizuje tvrđavu gde su radovi u proteklih šest godina, kada je on prvi put bio na ovom mestu, znatno uznapredovali.

DEVENPORT: EU je svesna rezultata reformi u Srbiji

Ponosan je, kaže, što je Evropska unija svojom donacijom od 6,5 miliona evra konkretno mogla da doprinese ovom "sjajnom projektu evropskih razmera". Devenport je ukazao da EU pomaže Srbiji kroz ovaj projekat da razvije sliv Dunava i njegov ekonomski i turistički potencijal.

Prema njegovim rečima, ovaj projekat je deo šireg programa EU i Srbije za razvoj dunavskog regiona koji je već pokazao konkretne upehe kao što je novi sistem vodosnabdevanja u Velikom Gradištu.

Skot i Davenport: Podrška ekonomskim i političkim reformama Vlade Srbije

Tunel i obilaznicu otvorili su Devenport i ambasador Austrije u Srbiji Johanes Ajgner, u prisustvu premijera Srbije Aleksandra Vučića i članova Vlade ministara Nebojše Stefanovića, Rasima Ljajića i Jadranke Joksimović, predstavnika Austrijske razvojne agencije (ADA), Opštine Golubac, kao i preduzeća "Tvrđava Golubački grad".

Foto: Tanjug/Zoran žestić Foto: Tanjug/Zoran žestić

Dolazak delegacije pratila je numera valcera "Na lepom plavom Dunavu". Ambasador Ajgner je rekao da ga je to obradovalo jer taj je valcer nezvanična austrijska himna i, prema njegovim rečima, odlično se uklapa u ovaj deo Dunava koji je "reka koja spaja i reka saradnje".

- Austrija čini sve da bude prijatelj zemljama dunavskog sliva - podvukao je Ajgner rekavši da je austrijska vlada donela odluku da preko Austrijske agencije za razvoj stavi na raspolaganje 800.000 evra za nastavak revitalizacije Golubačke tvrđave.

- Siguran sam da će Golubac postati nezaobilazno mesto svih onih koji žele da upoznaju ovu lepu zemlju i kraj - rekao je Ajgner.

Predsednik opštine Golubac Nebojša Mijović ukazao je na značaj revitalizacije Golubačke tvrđave po ovu opštinu što se uklapa u strategiju razvoja Golupca, koja obuhvata razvoj turizma i poljoprivrede i srednjih i malih preduzeća. Prema njegopvim rečima na ovom prostoru će se u najkraćem vremenskom periodu zaposliti 30 do 40 mladih ljudi različitih profila što će biti podsticaj da mladi ostanu u rodnom mestu.

On je podsetio da su vlada i opština izdvojile 100 miliona dinara za revitalizaciju Golubačke tvrđave.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Johan

    26. jul 2016 | 14:12

    Pa otiso je da vidi kolko je jos mogo da mazne para od ovog posla preko svoji ministara i izvodaca radova

  • Milos

    27. jul 2016 | 07:55

    Ravnomeran razvoj svih regiona je kljuc resenja.

  • Vesna

    26. jul 2016 | 15:55

    Tom delu drzave je preko potrebna pomoc u investicijama.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA