JUGOSLOVENSKI DŽEMS BOND: Ko je HEROJ Vladimir Rolović, žrtva USTAŠE kojem je podignut spomenik u Hrvatskoj (VIDEO)

Atentat na Vladimira Rolovića, nosioca Partizanske spomenice i narodnog heroja, bio je jedan od najsurovijih terorističkih akata u svetu i izazvao je zgražavanje na celoj planeti

  • 31

Ustaški terorista Miro Barešić, atentator na jugoslovenskog ambasadora u Švedskoj Vladimira Rolovića, dobio je spomenik u rodnom mestu Dragama kod Pakoštana, iako je ubistvo koje je počinio 7. aprila 1971. godine uznemirio celu Švedsku, ali i Jugoslaviju i čitav svet.

Na otvaranju spomenika Miru Barešiću pevale se USTAŠKE PESME i VIJORILE ZASTAVE

Atentat na Vladimira Rolovića, nosioca Partizanske spomenice 1941. i drugih jugoslovenskih odlikovanja, bio je jedan od najsurovijih terorističkih akata u to doba i jedan od oko 450 emigrantskih napada na Jugoslaviju.

Ambasador Rolović je rođen 21. 5. 1916. godine u selu Brčeli, kod Bara, u siromašnoj, seljačkoj porodici. Nakon završetka gimnazije, upisao se na Pravni fakultet Beogradskog univerziteta.

Još kao đak cetinjske gimnazije, opredelio se za radnički pokret, i vrlo aktivno učestvovao u svim akcijama omladine, u gimnaziji, zanatskom i sportskom društvu "Lovćen". Godine 1935. postao je član Saveza komunističke omladine Jugoslavije (SKOJ), a početkom 1936. i član Komunističke partije Jugoslavije (KPJ). Do aprila 1941. godine obavljao je razne odgovorne partijske dužnosti.

Posle Aprilskog rata i okupacije Kraljevine Jugoslavije, vratio se u rodni kraj, gde se odmah aktivno uključio u pripreme za ustanak. Učesnik je Trinaestojulskog ustanka, kao jedan od vođa ustaničke grupe Crnogorskog primirja, koja je već u prvim danim uništila sve karabinjerske stanice od Bara do Budve.

Foto: Wikipedia/Pinki Foto: Wikipedia/Pinki

Decembra 1941. godine, kao borac Lovćenskog bataljona, učestvovao je u napadu na Pljevlja. Učestvovao je u mnogim borbama na Okruglici, Žepi, Igmanu, Ulogu, u Župi, kod Kalinovika, na Sinjajevini. Posebno se istakao u napadima na Konjic i Livno, 1942. godine, kao i u borbama tokom Četvrte neprijateljske ofanzive.

Posle završetka Drugog svetskog rata, 1945. godine, upućen je na rad u Odeljenje za zaštitu naroda Jugoslavije (OZNA), gde je obavljao dužnosti načelnika Odeljenja i dao veliki doprinos u uništenju zaostalih ustaških i četničkih grupa.

Bio je član Vlade Narodne Republike Crne Gore, pomoćnik saveznog ministra za inostrane poslove, član Gradskog komiteta Saveza komunista Beograda, ambasador SFRJ u Norveškoj, Japanu i Švedskoj. U više saziva je biran za narodnog poslanika Skupštine Crne Gore i bio je član Centralnog komiteta Saveza komunista Crne Gore.

U aprilu 1971. godine u ambasadu SFRJ u Stokholmu je upao hrvatski ekstremista Miroslav Barešić sa Anđelkom Brajkovićem, sa idejom da otmu ambasadora Rolovića. Čitav sat su ustaške ubice provele u sobi sa teško ranjenim ambasadorom,pa kada su shvatili da im otmica neće uspeti, pokušali su da pobegnu, ali ih je na vratima uhvatila policija. Posledice ranjavanja i fizičkog zlostavljanja Rolović nije preživeo, dok je njegov ubica Miroslav Barešić 13. juna 1987. godine uslovno oslobođen daljeg izdržavanja kazne.

Predsednik SFRJ Josip Broz Tito Rolovića je odlikovao Ordenom narodnog heroja, dva dana posle ranjavanja, 9. 4. 1971. godine.

Pogledajte rekonstrukciju ubistva Vladimira Rolovića:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nada

    1. avgust 2016 | 09:31

    Smrt fasizmu Sloboda narodu

  • Mire

    1. avgust 2016 | 09:20

    Ne cude me potezi ustasa ovo je pocetak uzdizanja ustastva, zao mi je sto niste spomenuli coveka koje je tesko bio ranjen jedva je preziveo radi se o coveku koji je sada penzionisani kriminalni ispektor g BOSANCIC inace je iz SREMSKE MITROVICE.

  • Perun

    1. avgust 2016 | 09:38

    Dva metka za pavelica, ceo sanzer na ustase!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA