Haški tribunal ne može da traži izmenu zakona, to je pritisak na Srbiju

Sugestija Haškog tribunala da Srbija hitno izmeni Zakon o saradnji s tim sudom radi ispunjenja svojih međunarodnih obaveza, neuobičajena i da ima svrhu pojačanog pritiska, tvrdi predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić

  • 16

Haški tribunal nije neko ko bi mogao da traži od Srbije da promeni svoje zakonodavstvo, već eventualno Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija, smatra ugledni beogradski advokat Toma Fila, koji je pred tim sudom zastupao više optuženih.

Haški tribunal: Srbija mora da promeni zakon i izruči troje radikala!

- To može da traži samo Savet bezbednosti ukoliko se u okviru tog tela postigne sporazum da treba da menjamo Zakon o saradnji sa Haškim tribnalom - naveo je Fila.

On je podsetio da je Haški tribunal "samo sud", a da je Savet bezdednosti njegov osnivač.

Sudsko veće Haškog tribunala, u slučaju troje radikala danas je primetilo da Srbija treba pod hitno da promeni svoje zakonodavstvo kako bi bilo u skladu sa njenim međunarodnim obavezama, među kojima je i ispunjenje naloga za hapšenje i izručenje Petra Jojića, Vjerice Radeta i Jove Ostojića optuženih za nepoštovanje suda.

Foto: sense-agency.com Foto: sense-agency.com

- Srbija ne može da ukazuje na svoje domaće zakonodavstvo kako bi opravdala nepridržavanje svojih međunarodnih obaveza. Ako sprsko domaće zakonodavstvo nije u skladu sa međunarodnim obavezama, ono mora da se pod hitno bude izmenjeno tako da garantuje usklađenost sa tim obavezama - ističe se u odluci kojom se nalaže Srbiji da ispunjava svoju obavezu o saradnji sa Tribunalom.

HAG PONOVO UCENJUJE SRBE! Tribunal TRAŽI od Vlade Srbije da HITNO uhapsi Šešeljeve savetnike

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić ocenio je da je sugestija Haškog tribunala da Srbija hitno izmeni Zakon o saradnji s tim sudom radi ispunjenja svojih međunarodnih obaveza, neuobičajena i da ima svrhu pojačanog pritiska.

Foto: Telegrafrstv Foto: Telegrafrstv

- Zahtev je neuobičajen, s obzirom da niko do sada nije dovodio u pitanje naše zakonodavstvo koje se odnosi na procesuiranje ratnih zločina i naš Zakon o saradnji s Haškim tribunalom - rekao je Ljajić Tanjugu.

On je naveo da je ceo taj predmet bio u nadležnosti suda i da ni vlada ni bilo koji drugi državni organ nisu mogli da se mešaju u rad pravosuđa u konkretnom slučaju.

RADIKALI NEĆE BITI IZRUČENI HAGU: Viši sud u Beogradu doneo odluku

- Kada je sud doneo odluku koja nije u skladu sa očekivanjima sudskog veća u Tribunalu, sada se traži izmena zakona. U ranijim slučajevima sud je postupao nezavisno i nije bilo nikakvih zahteva da se menja zakon - rekao je Ljajić.

On je naveo da i ova inicijativa ima svrhu pojačanog pritiska i da veruje da će se taj pritisak na Srbiju samo pojačavati.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lale 11

    2. avgust 2016 | 15:56

    Kako ono rekoše? "Nemamo i neće biti nikakvih novih zahteva" Ostanite vi tamo, a mi ovamo. Pravi,pravcati prevaranti i lažovi. Oni,i kad spavaju,smišljaju kako da nas "nasapunjaju" i otmu. Ne moramo i ne treba da udjemo u tu šibicarsku zajednicu. Ja kažem da ne trec ulaziti,a vi kako hoćete. Video sam i vidim i znam da neće biti dobro. Ne zaludjujte se. Biće velikih problema,a već ih ima. Ajmo sada botovi,udri po minusima...

  • Soka

    2. avgust 2016 | 15:55

    Alo, bolesnici, vreme je da zamandalite taj kazamat, da zarađujete za život radom, a ne donacijama šiptara i croata.

  • AntiBot

    2. avgust 2016 | 15:50

    Taj zahtev je daleko izvan mandata jednog 'ad hoc' tribunala. I ne treba slusati ovakve zahteve.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA