Tomislav Nikolić četvrti izabrani predsednik!

Predsednici države od 1990. bili su Slobodan Milošević u dva mandata, Milan Milutinović i Boris Tadić koga su građani takođe dva puta birali na tu funkciju

  • 0

Pobedom na majskim izborima ove godine Tomislav Nikolić je postao tek četvrta ličnost koja će, nakon sutrašnjeg polaganja zakletve, biti izabrani predsednik Srbije.

Srbija je od 1990. imala samo tri ličnosti koje su bile izabrani predsednici države, Slobodana Miloševića u dva mandata, Milana Milutinovića i prvog demokratskog predsednika Borisa Tadića koga su građani dva puta birali na tu funkciju.

Do 1990. godine nije postojala institucija predsednika Srbije već je to bilo Predsedništvo, a još ranije, pre Drugog svetskog rata Srbija je bilo kao samostalna država ili u Jugoslaviji bila monarhija.

Prvi predsednik postao je Slobodan Milošević posle izbora decembra 1990. godine, a na tu funkciju je izabran i decembra 1992. godine, dok je najveće poverenje građana na izborima takođe u decembru, ali 1997. godine dobio Milan Milutinović.

Milutinović je na dužnost stupio u januaru 1998 i mandat mu je istekao decembra 2002. godine.

Srbija je zatim po starom izbornom sistemu počev od septembra 2002. godine imala više neuspelih pokušaja da na izborima dobije predsednika jer je tada kandidat za šefa države morao da dobije 50 odsto plus jedan glas kako bi postao predsednik Republike.

Tako je u tek u junu 2004, nakon ukidanja crenzusa 50 odsto plus jedan glas, na izborima pobedio Boris Tadić i u julu stupio na dužnost predsednika Republike, a Tadić je i na sledećim izborima januara 2008. godine ponovo pobedio.

Četiri ličnosti su u periodu od 2002. godine obavljale funkciju predsednika Republike kao predsednici Narodne skupštine i to Nataša Mićić, Dragan Maršićanin, Predrag Marković i aktuelna predsednica srpskog parlamenta Slavica Ðukić Dejanović.

(D.Z./Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA