Džefri Najs: Nečasni pokušaji rehabilitacije Miloševića

Najs tvrdi da je, iako su na svim stranama činjeni ratni zlocini, jednostavna i neoboriva činjenica da je u sukobima 1990-ih daleko najviše zločina pocinila Srbija - i po broju i po težini - i oni vode ka Miloševiću

  • 37

U procesu Radovanu Karadžiću nije suđeno i Slobodanu Miloševiću, te su nečasni i neosnovani pokušaji da se Milošević rehabilituje vađenjem jedne rečenice iz konteksta, kaže za Radio Slobodna Evropa nekadašnji glavni tužilac na suđenju bivšem predsedniku Jugoslavije u Hagu, Džefri Najs.

AMERIKANCI TVRDE: Milošević razmišljao da ubije Karadžića i Mladića

On smatra da su takvi navodi britanskog novinara Nila Klarka - verovatno deo kampanje orkestrirane iz Srbije - i moguće je iz Rusije - da se Milošević oslobodi krivice 10 godina nakon smrti.

Najs tvrdi da je, iako su na svim stranama činjeni ratni zlocini, jednostavna i neoboriva činjenica da je u sukobima 1990-ih daleko najviše zločina pocinila Srbija - i po broju i po težini - i oni vode ka Miloševiću.

To je, kaže, konstatovalo i sudsko veće na kraju prezentovanja dokaza tužilaštva, ali je Miloševićeva smrt onemogućila izricanje presude, naglašava Najs.

On ukazuje da je veoma važno imati u vidu da se svaki postupak vodi posebno, te da to znači da dokazi u procesu jednom optuženom, u ovom slučaju Karadžiću, nisu toliko usredsređeni na ostala osumnjičena lica koja su pomenuta u ovom predmetu, dakle na Miloševića.

- Ako je neko zainteresovan da detaljno istražuje treba da se fokusira na odluku sudija u procesu Miloševiću na kraju izvođenja dokaza tužilaštva - ističe Najs.

On objašnjava da je utvrdivanje krivice ljudi poput Miloševića, Karadžića, Mladića i ostalih veoma kompleksan proces za šta je potrebno pažljivo razmatranje svih dokaza.

- Ne postoji prečica za ljude, poput Klarka, koji nastoje da rehabilituju Miloševića tako što istrgnu jedan paragraf iz cele presude, pogrešno ga citirajući i koristeći van konteksta - zaključuje bivši tužilac Najs.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • notorious

    17. avgust 2016 | 10:43

    A što onda niste osudili Tuđmana, Izetbegovića, Glavaša, Orića... Nije da volim Miloševića, najviše je zla nama doneo i mi smo trebali da mu sudimo, ali ovo licemerje...

  • Srki

    17. avgust 2016 | 11:24

    Milosevic kao predsednik jedne suverene zemlje je branio teritoriju iste i Srpski narod vam granica. Sta je trebao da uradi? Koji predsednik na svetu nebi isto uradio? Kako bi npr Obama reagovao na otcepljenje Texasa? Jer bi mozda rekao,izvolite,uzmite,vase je?

  • Srki

    17. avgust 2016 | 12:05

    Gospodine Najs,kako nazivas proterivanje 300000 Srba iz Krajine? Casnim potezom? A gde je tebi cast da sudis Tudjmanu i Gotovini? Ili mozda to nije zlocin? Sta je to? Prosvetli nas malo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA