Šta traži London ukoliko prihvati Tadićev plan za Kosmet?

Zbog toga što će izaći u susret Srbiji, London će od Beograda tražiti bezbednosni paket za sever Kosova. Dakle insistiraće se na saradnji sa NATO-m i širenju misije EULEKS-a na severu Kosova, procenjuju sagovornici telegrafa.rs

  • 0

Najava Londona da prihvata plan predsednika Borisa Tadića za rešenje kosovske krize do koga bi trebalo da se dođe dijalogom znači da će Velika Britanija za uzvrat od Srbije nešto i tražiti, smatraju sagovornici našeg portala.

"To je bezbednosni paket za sever Kosova", politički analitičar Dušan Janjić za Telegraf.rs. Dakle, tvrdi naš sagovornik, insistiraće se na saradnji sa  NATO i širenju misije EULEKS na severu Kosova.

Naime, kako je izjavio ambasador Velike Britanije u Prištini Jan Klif, zvanični London se ne protivi dijalogu Beograda i Prištine koji je predložio Boris Tadić ako Beograd ispuni ranije postavljene uslove i ukine paralelne strukture.

Sličnim tonom se nešto ranije oglasio i Majkl Devenport, britanski amabasador u Beogradu.

Šta je to što London prihvata iz Tadićevog plana i šta srpski predsednik, na drugoj strani, nudi Londonu? Plan koji je pre neki dan obelodanio prvi čovek Srbije podrazumeva četiri tačke.  Posebno rešenje za srpske manastire i administriranje manastirskim kompleksima, posebne garancije za Srbe u enklavama, pitanje imovine srpskih građana i države, kao i posebno rešenje za sever Kosova.

Dušan Janjić kaže da je dobro što se London oglasio, ali da ne veruje da će predočeno  i suštinski biti tema razgovora.

„Te četiri tačke su ništa. Svako ko u Srbiji računa sa javno dostupnim podacima, ne zna šta je pravi plan za Kosovo", kategoričan je Janjić.

„Londonu možete obećati šta hoćete, ali da bi vam verovali mora da postoji mnogo dublja garancija koju Tadić može zadobiti  samo ako jasno obrazloži domaćoj javnosti šta zapravo nudi Londonu, tačnije u kojoj meri ovim planom Srbija prihvata kosovsku nezavisnost", zaključuje ovaj sagovornik.

(K. Marković)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA