Đurić: ZSO je pitanje svih pitanja, u Prištini vlada konfuzija

Lično podržavam formiranje ZSO,mislim da ona donosi mir i sigurnost kako Srbima tako i Albancima,ali trebamo ostati pozitivni i da zaštitimo svoj interes vezan za očuvanje i opstanak naših tablica

  • 6

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić kaže da je delegacija Beograda tokom jučerašnjih razgovora u okviru tehničkog gijaloga sa predstavnicima Evropske službe za spoljne poslove pokrenula pitanje Zajednice srpskih opština i dodao da u Prištini postoji konfuzija kad je reč o Upravljačkom timu za njeno formiranje.

NOVA RUNDA U BRISELU: Počeo dijalog na tehničkom novou Beograda i Prištine

- Mi na tome insistiramo na svakom sastanku i za nas je to pitanje svih pitanja - poručio je Ðurić.

On je novinarima preneo insistiranje evropske strane da Beograd ispuni uslove iz sporazuma o telekomunikaciji, dok je Prištini rečeno da mora da preduzme dodatne korake i da osim formiranja Upravljačkog tima on sa punim mandatom mora da krene u izradu Statuta.

Odgovarajući na pitanje Tanjuga kako reaguje na izjavu šefice delegacije Kosova Edite Tahiri, koja je tokom dana demantovala formiranje Upravljačkog tima za uspostavljanje ZSO, Ðurić odgovara da ne želi da ulazi u unutrašnje političke rasprave u Prištini.

Predstavljen Tim za uspostavljanje Zajednice srpskih opština (VIDEO)

On dodaje da je lično od najviših kosovskih zvaničnika Hašima Tačija i Ise Mustafe čuo da je Upravljački tim formiran i da se podržava uspostavljnje ZSO.

- Danas smo i od članova Upravljačkog tima čuli da su došli sa punim mandatom i nakon razgovora sa najvišim zvaničnicima. Očigledno je da tamo postoji jedna doza konfuzije -  kaže Ðurić.

Ðurić zaključuje da nakon posete potpredsednika SAD Džozefa Bajdena Prištini, nakon izjava najviših međunarodnih zvaničnika koji imaju uticaj na situaciju na Kosovu, da ZSO mora da bude uspostavljena, ali i ponovljenog zaklinjanja predstavnika Prištine da ZSO treba da bude formirana, ne vidi razlog za čuđenje ili protivljnje njenom formiranju.

- Lično podržavam formiranje ZSO. Mislim da ona donosi mir i sigurnost kako Srbima tako i Albancima -  rekao je Đurić u Briselu, gde je juče počela trodnevna runda dijaloga Beograd-Priština na tehničkom novu.

On se  dotakao pitanja registarskih tablica koje su  danas bila tema razgovora u Briselu, ali da dogovora dve strane još nema.

Prvi dan tehničkih razgovora Beograda i Prištine završen, sporne registarske tablice

Prema njegovim rečima, dogovorom iz 2011. koji je sa Prištinom napravila tadašnja Vlada u Srbiji bilo je predviđeno da srpske tablice više ne postoje na području KiM.

- Mi se sada borimo protiv ukidanja naših tablica. Istovremeno borimo se i za to da omogućimo građanima koji sada koriste KS registarske tablice da imaju produženje važenja tog perioda jer po sporazumu iz 2011. period korišćenja tih tablica je trajao pet godina i on sada ističe - rekao je Ðurić novinarima u Briselu gde je juče nastavljen dijalog Beograda i Prištine na tehničkom nivou.

Đurić dodaje da bi najbolje bi bilo da se pitanje tablica ne vezuje za bilo kakva statusna pitanja i to je ono na čemu srpska strana insistira u razgovorima.

- Nemojte da pretvaramo automobile, kamione i prevozna sredstva u noisoce političkih poruka. Ako se ne slažemo oko statusa, hajde da prekrijemo te statusne simbole i omogućimo ljudima da putuju normalno - poručio je Đurić.

On dodaje da još nema dogovora dve strane oko pitanja registarskih tablica, kao i da razgovori u Briselu idu teško jer da su opterećeni ”generalno nepovoljnom klimom u dijalogu Beograda i Prištine”.

- Mi se trudimo da ostanemo pozitivni i pre svega da zaštitimo ovaj interes vezan za očuvanje i opstanak naših tablica - poručio je Đurić.

Tehnički dijalog delegacija Beograda i Prištine završava se sutra, a predviđeno je da se razgovara o razgraničenju severnog i južnog dela Kosovske Mitrovice.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • MOMO

    8. septembar 2016 | 19:59

    ZSO NIJE PITANJE SVIH PITANJA. PITANJE SVIH PITANJA JE,JELI KOSOVO NAŠE ILI NIJE?

  • Pantelija

    8. septembar 2016 | 21:43

    Možda za tebe, ali za EU, to je zadnja rupa na svirali.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA