VUČIĆ: Uvođenjem dualnog obrazovanja povećavamo rast BDP, životnog standarda, ali to nije sve!

- Dualno obrazovanje je neophodno zbog zapošljavanja, rasta BDP, životnog standarda, evropskih integracija, odnosno za sve najvažnija pitanja koja moramo da damo najbolje rezutlate - rekao je premijer

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je danas da je dualno obrazovanje za budućnost Srbije najvažnija tema, i dodao da je sa Svetskom bankom dogovoreno da se broj programa za dualno obrazovanje sa 14 podigne na 70.
Vučić je ukazao da u programima dualnog obrazovanja uglavnom sarađuju strane firme, a da domaće retko sagledavaju svoje potrebe i prave planove za narednih 5, 10, 20 godina.

- I dalje imamo kratkoročno i, u najboljem slučaju, srednjoročcno sagledavanje planova, uključujući i ptrebe za kadrovima određenih profila i sposobnosti - rekao je Vučić na stručnom skupu "Mladi i nezaposlenost - kako uspostaviti snažne veze između obrazovnog sistema i privrede".
On je ukazao da moramo da promenimo naše navike i shvatimo da dok učimo moramo da počnemo i da radimo, ali i da oni koji rade moraju celog života da uče.
- Dualno obrazovanje je neophodno zbog zapošljavanja, rasta BDP, životnog standarda, evropskih integracija, odnosno za sve najvažnija pitanja koja moramo da damo najbolje rezutlate - rekao je Vučić.
Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić


On je istakao da je dualno obrazovanje važno za Srbiju jer se rast zasniva na rastu industrije, budući da se u industriji suočavaju sa ogromnim nedostatkom obrazovane radne snage, i to ne samo u IT sektoru, već fale i varioci, mašinbravari, stolari.
- Devedesetih smo počeli da pričamo o tržištu, ali ga nikad nismo istinski želeli - primetio je Vučić na skupu u Privrednoj komori Srbije.
Kako je naveo, danas malo ko u Srbiji razume dualno obrazovanje.
- Ovo su naši pionirski koraci koji će trajati godnama i decenijama, jer će biti potrebno vreme da nešto učinimo - rekao je Vučić.
Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić


On je naveo da u Srbiji sada postoji 14 programa za dualno obrazovanje, a da je danas na sastanku sa Svetskom bankom dogovoreno da se taj broj podigne na 70 u narednom periodu.
Govoreći o kvalitetu obrazovanja, Vučić je rekao da je, sa izuzetkom Beogradskog univerziteta, koji se nalazi na Šangajskoj listi, kvalitet obrazovanja relativno nizak.
Osim što mi za sebe mislimo da smo visoko obrazovani, što nije istina, ali to teško prihvatamo - rekao je Vučić.
On je naveo da 92 odsto učenika nastavlja školovanje u sistemu srednjog obrazovanja, dok, kad je reč o visokom obrazovanju, deo diploma stečen je, rekao je, ne uvek na legalan način, a ni kvalitet tako stečenog obrazovanja nije odgovarajući.
(Telegraf.rs / Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miki55

    Premijer Vucic sve radi na tome da se sto pre poveca zivotni standard gradjana Srbije.

  • Lj

    Ha,ha,ha!!!! Pa to smo mi imali ali ovi zuti i oni malo pre njih su sve to ugusili. SAMO GIMNAZIJE, MEDICINSKE, EKONOMSKE, BIROTEHNICKE skolae. SVI ODLICNI, svi genijalci. Zasto se LAZEMO? kada bi klonirali VUCICA pa nesto da sprovede, a ono oko njega NESPOSOBNJAKOVICI ili se on folira, jedno prica drugo radi.

  • PASTIR

    Imamo obrazovanje od koga nema ni lične, ni porodične niti društvene koristi, pa je krajnje vreme da se ovo beskorisno obrazovanje reformiše. Osnovnu školu produžiti na 10 god. a od 5. razreda treba da se uče sledeći predmeti: 1 zdravstveno obrazovanje, 2 ekonomika života, 3 informatika, 4 dva svetska jezika, 5 tehničko obrazovanje i kreativnost, 6 nauka. Ostali predmeti (2) po izboru učenika (kao u Australiji). Srednju školu zameniti specijalističkim kursevima do 1 god. jer je ovo veoma korisno zbog brze potrebe za prekvalifikacijama kao u Japanu. Na fakultete će se upisivati najbolji sa 10 god. škole. Programe na fakultetima ne treba skraćivati negi ih stalno inovirati. L. poz. od mog stada !

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima