• 37

RAZGOVARALO SE O ULAGANJIMA: Premijer Vučić očekuje novi talas investicija iz Francuske (FOTO)

- Mislim da smo sada širom otvorili vrata za ulazak francuskih kompanija u Srbiju, očekujemo novi talas investicija i to je za nas važno jer je izvor rasta za Srbiju - izjavio je premijer Aleksandar Vučić, nakon 16 sastanaka s francuskim zvaničnicima i vodećim kompanijama te zemlje

  • 37

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras u Parizu kako očekuje novi talas investicija u Srbiju.

VUČIĆ: U Francuskoj smo dočekani kao iskreni prijatelji!

- Mislim da smo sada širom otvorili vrata za ulazak francuskih kompanija u Srbiju, očekujemo novi talas investicija i to je za nas važno jer je izvor rasta za Srbiju - izjavio je premijer Aleksandar Vučić, nakon 16 sastanaka s francuskim zvaničnicima i vodećim kompanijama te zemlje.

- Više nije tema ko će da nam pokloni nešto. Hvala za 755.000 evra od Banke za razvoj Saveta Evrope koji će nam pomoći u migrantskoj krizi, ali mi sada tražimo velike izvore rasta i to predstavlja sreću za Srbiju - rekao je Vučić za RTS.

Objasnio je da se razgovaralo o ulaganjima u projekte, između ostalog u metro, toplovod između Beograda i Obrenovca, te da su za aerodrom zainteresovane dve kompanije...

- Mnogo toga je bilo tema razgovora, tražili smo veći broj njihovih kompanija srednje veličine da dođu u Srbiju i rekli da ćemo ponuditi bolje uslove nego bilo koja zemlja u regionu - naveo je Vučić, dodajući da je Francuska istinski i prijateljski orjentisana prema Srbiji, te da ga je iznenadilo donekle što su ljudi govorili samo pozitivno o Srbiji.

Prenoseći utiske o razgovoru sa premijerom Manuelom Valsom, Vučić je rekao da je to bio izrazito prijateljski sastanak, što je, kaže, retkost za malu zemlju kojima obično drže pridike, pre svega o ekonomiji ali i o političkim pitanjima i da je Francuska ponovila svoju podršku Srbiji na evropskom putu.

Foto: Tanjug/Vlada Srbije

Foto: Tanjug/Vlada Srbije

- Srbija je danas u drugačijoj situaciji nego pre dve godine kad je Vals bio u Beogradu, danas sebi možemo da priuštimo ulaganje u brojne infrastrukturne projekte, a ranije nismo imali novca - rekao je Vučić.

Dodao je da je prvi put od Valsa danas čuo da Nemačka sa Francuskom radi na redefinisanju odnosa u EU.

- Svi traže novo rešenje, naravno da proširenje u takvoj situaciji nije popularno, ali zato je podrška Francuske na tom putu još značajnija - naveo je on.

Vučić je dodao da se nada da će trgovinska razmena između dve zemlje uskoro dostići milijardu evra, podsetivši da je u prvih šest meseci iznosila 462 miliona evra, ali da to mora da se poveća, s obzirom da sa Nemačkom imamo duplo veću razmenu.

Foto: Tanjug/VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLUZBA ZA ODNOSE SA JAVNOSCU

Foto: Tanjug/VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLUZBA ZA ODNOSE SA JAVNOSCU

Premijer je rekao i da će naredne godine biti "zlatne za Srbiju" a da je potrebno sačuvati mir i stabilnost.

Vučić je danas razgovarao sa premijerom Francuske Manuelom Valsom, predsednikom franucuskog Senata Žerarom Laršerom, kao i guvernerom Razvojne banke Saveta Evrope Rolfom Venzelom.

Premijer je govorio i na poslovnoj konferenciji o Srbiji u asocijaciji Biznis Frans na kojoj je učestvovalo oko 80 francuskih komanija i sastao se sa predstavnicima velikih francuskih kompanija koje imaju projekte u Srbiji, uključujući Suec Envajronment (Suez Environment), Vinči Aeroport, Veolia, Alstom, Dalkia, Šnider Elektrik i Erbas.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ciciban

    Francuzi su medju liderima po pitanju automobilske industrije u Evropi. Bilo bi dobro kada bi neka od automobilskih kompanija ove drzave prosirila proizvodnju delova na nasem trzistu.

  • Sasa

    Ova vlada je promenila Srbiju i vratila joj staro dostojanstvo.

  • Ranic

    Pola francuske docice u srbiju bice to veliki talas ali kada?

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima