• 7

Dačić u Venecueli o Kosovu: Važno je što smo mi ovde, a oni ne

Srpski ministar se tokom okupljanja sastao sa svojim kolegama iz Venecuele, Irana, Palestine, Ekvadora, Azerbejdžana, Burundija i Kameruna

  • 7

Prvi potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da je prisustvo Srbije na samitu Pokreta nesvrstanih od kapitalnog značaja i da je zadovoljan razgovorima sa ministrima spoljnih poslova o aktuelnim temama, bilateralnim odnosima, ali i onome što Srbiju najviše "boli", pitanju Kosova i Metohije.
DAČIĆ: Nema elementarnih uslova za održivi povratak na Kosovo!

Dačić je to rekao u Venecueli gde učestvuje na 17. samitu Pokreta nesvrstanih zemalja, u kontekstu posmatrača.
- Na svim sastancima isticao sam naše bilateralne odnose i potrebu za saradnjom i prijateljstvom. Naravno, interesovao me je stav o Kosovu i Metohiji, jer je to naš vitalni nacionalni interes. Veoma sam zadovoljan razgovorima i rezultatima tih razgovora - rekao je Dačić na zatvaranju ministarskog dela okupljanja Pokreta nesvrstanih.
Foto: Tanjug/MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA/ OGNJEN STEVANOVIC

Foto: Tanjug/MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA/ OGNJEN STEVANOVIC


Dačić je podsetio da nesvrstani okupljaju 120 zemalja članica i 17 posmatrača, kao i da se od ukupno 86 država, koje nisu priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, 61 nalazi među članicama Nesvrstanih.
Foto: Tanjug/MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA/ OGNJEN STEVANOVIC

Foto: Tanjug/MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA/ OGNJEN STEVANOVIC


- Veoma je važno naše prisustvo ovde zato što Venecuela, kao domaćin nije priznala Kosovo, i samim tim nije ni bilo dozvoljeno kosovskim vlastima da pošalju svoju delegaciju - istakao je ministar.
On je dodao da je u proteklim godinama to gotovo redovno bio slučaj - da Srbija nije bila prisutna, a da su prestavnici Prištine bili prisutni i lobirali, što je, kako je naveo, nedavno bio slučaj u Gvajani kada su lobirali kod karipskih zamalja.
Srpski ministar se tokom okupljanja sastao sa svojim kolegama iz Venecuele, Irana, Palestine, Ekvadora, Azerbejdžana, Burundija i Kameruna.
Ministar je rekao da je vrlo zadovoljan razgovorima i rezultatima tih razgovora čime je završen ministarski nivo okupljanja, koji je imao za cilj pripremu za dolazak predsednika i šefova vlada koji nastavljaju razgovore naredna dva dana.
Foto: Tanjug/MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA/ OGNJEN STEVANOVIC

Foto: Tanjug/MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA/ OGNJEN STEVANOVIC


Poseban utisak na ministra Dačcića je ostavilo obraćanje zvaničnika u kojima je svako drugo ili treće obraćanje počinjalo sa podsećanjem na prvu konferenciju Nesvrstanih.
- Bilo je lepo ovih dana slušati o prvoj konferenciji Pokreta nesvrstanih koja je bila održana u Beogradu. Na video zidu u sali gde se održava konferencija, nalazi se, između ostalih, i slika Josipa Broza Tita, tadašnjeg poredsednika Jugoslavije i osnivača Pokreta nesvrstanih zemalja - rekao je Dačić.
(Telegraf.rs/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Radenko Stankovi

    to je nas put!

  • Matrix

    ovo je nevidjeno.. U zemlji kriza,nezaposlenost,bolnice nemaju finansijska sredstva za normalan rad,privreda stoji,itd,a ovi političari lunjaju o narodne pare s jednog kraja sveta na drugi,zarad raznih konferencija i prosipanja pameti. Ptam sad,koju će korist imati Srbija od ovog??? Dosta bre više šetkanja po svetu,uradite više nešto za narod i privredu. Izadjite medju narod i pogledajte ih u oči,ako smete. Mogao je i ambasador Srbije da prisustvije,isti bi bio efekat,a ne,mora odavde da odleti gospodin,koji nam peva po vašarima,sa sve delegacijom,i to vanrednim avionom...dosta breeee

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima