DS DVOUGAO! PAJTIĆ PROTIV ŠUTANOVCA: Poslednji paralelni intervju pred predsedničke izbore u Demokratskoj stranci

Šutanovac: Jedini protiv koga se borim je Aleksandar Vučić, Pajtić: Očekujem pobedu u prvom ili eventualno drugom krugu

  • 23

Oko 20.000 članova Demokratske stranke danas bira novog predsednika između četiri kandidata - Srboljuba Antića i Zorana Lutovca, kao i najistaknutijih među njima - dosadašnjeg prvog čoveka stranke Bojana Pajtića i nekadašnjeg ministra odbrane Dragana Šutanovca.

TRKA ZA PREDSEDNIKA DS: Demokrate danas biraju novo rukovodstvo

Bez želje da prejudiciramo favorite, pajtić i Šutanovac su u mini intervju duelu za Telegraf rekli kako su proveli dan uoči prvih neposrednih stranačkih izbora i kako vide svoju, ali i budućnost DS u slučaju da pobede.

Kako ste proveli poslednji dan pred izbore i da li imate tremu?

Bojan Pajtić: Obilazio sam naše odbore u Aleksincu i Sokobanji. Tremu nemam, jer su demokrate oduvek znale da donesu odluke koje imponuju ljudima koji našu stranku podržavaju.

Dragan Šutanovac: Prisustvovao sam poslednjim sastancima, obilazio stranačke izborne štabove, pratio sam tok podele materijala i pripremao se za javni nastup. Imam pozitivnu tremu!

Šta biste promenili u DS sa namerom da ojačate njenu poziciju?

Foto: Tanjug/Rade Prelić Foto: Tanjug/Rade Prelić

Bojan Pajtić: Promene podrazumevaju hrabre organizacione i političke iskorake. Raspisao sam neposredne izbore, što je reformski potez kakav godinama nije sprovela ni jedna stranka u Srbiji. Žene moraju imati sve istaknutiju ulogu u stranci, zato sam i predložio da većina potpredsednika budu žene. Moramo radikalno podmladiti organizaciju na nivou prenosioca poruka javnosti, i jedini sam predložio kandidatkinju mlađu od 30 godina - Nađu Higl. U tkivo stranke ćemo uključiti sindikate i javne ličnosti koje su na ovim izborima dale podršku DS-u. Za razliku od nekih protivkandidata, čvrsto verujem da DS ne treba da ide u koalcijije sa SNS ni na jednom nivou, pa ni na lokalnom. Borićemo se za svakog ugrroženog i obespravljenog čoveka, branićemo svaku manjinu i donećemo odluku o zabrani novog učlanjivanja u stranku, od trenutka kada dođemo na vlast. Posle ovih izbora niko ne treba da se oseti poraženim, da ode ili da postane pasivan - zato ću nastaviti saradnju sa protivkanidatima u Predsedništvu.

Dragan Šutanovac: Svestan sam da DS mora da uradi kadrovsko-organizacione promene kako bi se utemeljili kao jaka opoziciona stranka koja nudi rešenja za životne probleme u kojima se građani nalaze. Za poslednje četiri godine Srbija je postala zemlja sa najnižim životnim standardom, najnižim platama u regionu, ogromnim brojem nezaposlenih mladih ljudi, zemlja lažnih diploma, reformi, projekata... Zato je moj prioritet da DS ojača.

Da li to znači povratak članova koji su napustili DS?

Foto: Tanjug/Sava Radovanović Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Bojan Pajtić: U DS treba da se nađu ljudi koji se nisu ogrešili o stranku ili o vrednosti za koje se ona zalaže. Dakle, oni koji su alternativu našli u SNS, nisu dobrodošli nazad.

Dragan Šutanovac: Kako bismo postali stub demokratskih snaga u Srbiji, potrebno je da se pod okrilje stranke vrate određeni članovi koji su izgubili poverenje u nju.

Ko će pobediti danas?

Bojan Pajtić: Očekujem pobedu u prvom ili eventualno drugom krugu.

Dragan Šutanovac: U DS nemam protivnika, jedini protiv koga se borim je Aleksandar Vučić.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Kada očekujete da se DS vrati na vlast?

Bojan Pajtić: Samo je predsednik DS mogao pod jednim krovom, u borbi protiv krađe glasova 24. aprila da okupi sve opozicione stranke. Danas zato i imamo moralni autoritet da povedemo borbu na predsedničkim izborima 2017. godine, na kojima kandidat širokog opozicionog bloka ima velike šanse za uspeh. Na predsedničkim izborima se gubi vlast u ovoj zemlji. Ukoliko režim izgubi predsedničke izbore od našeg kandidata, gubi legitimitet da vodi zemlju i u potpunosti se menjaju okolnosti i atmosfera u društvu. To je šansa da DS ponovo preuzme odgovornost sa svojim koalicionim partnerima, brže nego što se to sada čini.

Dragan Šutanovac: Počev od 25. septembra radićemo na promeni u javnom nastupu DS, tako da će poslanici imati više obaveza i zaduženja. To će dovesti do toga da ćemo imati ozbiljnog kanidata na predsedničkim izborima 2017. godine.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dragi

    24. septembar 2016 | 12:44

    Ne zna se ko je od ove dvojice odvratniji. Mislim da ovaj žuti Pajtić vodi.

  • Hari

    24. septembar 2016 | 12:21

    Kostakurta ili kostamurta!

  • Nati

    24. septembar 2016 | 14:12

    Pa vi ste svi povampireni pokojnici,narod vas je sahranio, samo jos da udari glogov kolac da se ne vampirite.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA