Priština ponovo zabranila Đuriću posetu: Ne daju mu da sestrinstvu Pećke Patrijaršije uruči pomoć

- Sutra neću biti u Pećkoj Patrijaršiji, ali ne zato što marim za ovakve pokušaje zabrane, već zato što sam odgovoran prema našem narodu na Кosovu i Metohiji i ne želim da dajem bilo kakve izgovore onima koji žele da mu naude - rekao je Đurić

  • 90

Privremene institucije u Prištini nisu dozvolile direktoru Kancelarije za Kosovu i Metohiju Vlade Republike Srbije Marku Đuriću da sutra kako je bilo planirano poseti Pećku patrijaršiju i sestrinstvu uruči pomoć.

- Sutra neću biti u Pećkoj Patrijaršiji, ali ne zato što marim za ovakve pokušaje zabrane, već zato što sam odgovoran prema našem narodu na Кosovu i Metohiji i ne želim da dajem bilo kakve izgovore onima koji žele da mu naude. Svakako ću narednih dana nakon povratka iz Brisela, ne mareći na ovakve anticivilizacijske namere ometanja slobode kretanja, otići u posetu našim sunarodnicima u južnoj pokrajini – saopštio je Đurić.

Ðurić: Niko iz Prišitne mi se nije izvinio

Direktor Kancelarije za KiM je saopštio da je zaprepašćen javno iskazanom namerom privremenih institucija samouprave u Prištini da ga onemoguće da poseti Pećku Patrijaršiju gde je "želeo da našim monahinjama, koje žive u veoma teškim uslovima, uruči prekopotrebnu pomoć u osnovnim životnim namirnicama".

Dalje u saopštenju Đurić navodi da je ovo "nije samo besmisleni, detinjasti čin inaćenja dela albanskog političkog establišmenta u Prištini, već je i najsramotniji atak na verske slobode Srba na Кosovu i Metohiji" kao i to da Priština ni do sada nije uspevala da ga "nekakvim zabranama ili policijskim eskadronima spreči da bude sa svojim sunarodnicima na Кosovu i Metohiji, i zato su jedini gubitnici ovog besmislenog poteza građani u našoj južnoj pokrajini koje je šačica ekstremista u Prištini osudila da žive u atmosferi stalne napetosti i političke nestabilnosti“.

NAPETO U GRAČANICI: Policija hoće da protera Đurića sa KiM, meštani ga brane (VIDEO)

- Očekujem da Evropska unija, kao posrednik u dijalogu Beograda i Prištine, najodlučnije reaguje na ovaj poslednji u nizu pokušaja da se taj dijalog obesmisli i unazadi proces normalizacije odnosa – naveo je Đurić u saopštenju i naglasio da će u Briselu "morati da se nađe trajno i održivo rešenje za sve češće oglušivanje Prištine o dogovore o slobodi kretanja i posetama zvaničnika, čija je primena minimalni uslov bilo kakve normalizacije".

- Vladu Srbije ništa ne može da spreči da bude uz svoj narod i sveštenstvo na Kosovu i Metohiji i da radi na tome da na prostoru naše južne pokrajine vlada mir, koliko god bili glasni i beskrupulozni oni kojima mir nije u interesu - rekao je Ðurić.

(S.S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sara

    24. septembar 2016 | 09:45

    Nastavlja se politika losih odnosa od strane Prstine.

  • Pavle

    24. septembar 2016 | 18:15

    Na silu hoce da nam zabrane ulazak na nase Kosovo.

  • test

    24. septembar 2016 | 18:38

    Ako zapad ne stoji iza ovoga šiptari će već koliko sutra podviti rep i dozvoliti Đuriđu odlazak u Pećku Patrijaršiju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA