≫ 

AMERIKANCI HVALE VUKA JEREMIĆA: Vreme za drugačijeg Generalnog sekretara

Novi generalni sekretar, ukazuje Gvozdev, moraće ne samo da bude sposoban da ostvari efikasan radni odnos sa Vašingtonom, Londonom i Parizom kao i Moskvom, Pekingom i drugim centrima moći, već i da povrati poverenje u efikasnost UN kao glavne svetske međuvladine organizacije za rešavanje globalnih izazova

  • 11

U trenutku kada se Ujedinjene nacije ponovo suočavaju sa ideološkim podelama između Istoka i Zapada koje parališu sistem, vreme je za "drugačijeg" generalnog sekratara, a kandidat Srbije Vuk Jeremić je jedini koji nudi konkretne predloge, piše američki časopis "Nešenel intrest".

Evo šta je Jeremić izjavio nakon što je izbio na drugo mesto na izboru za generalnog sekretara UN

- Po prvi put u istoriji UN jedan kandidat za to mesto predstavio je obuhvatnu platformu svoje kampanje - navodi u autorskom tekstu analitičar Nikolas Gvozdev, podsećajući na Jeremićev program za "Jačanje UN u 21. veku" od 53 tačke.

On smatra da Jeremićev plan nudi put kako da UN prevaziđu rascep na koji su ukazali govori američkog predsednika Braka Obame i ruskog šefa diplomaije Sergeja Lavrova, tokom ovogodišnje generalne debate u Generalnoj skupštini UN.

Nastavak tehničkog dijaloga Beograda i Prištine u Briselu

Novi generalni sekretar, ukazuje Gvozdev, moraće ne samo da bude sposoban da ostvari efikasan radni odnos sa Vašingtonom, Londonom i Parizom kao i Moskvom, Pekingom i drugim centrima moći, već i da povrati poverenje u efikasnost UN kao glavne svetske međuvladine organizacije za rešavanje globalnih izazova.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

- Ponovnim sagledavanjem Ujedinjenih nacija kao neideološke organizacije za rešavanje odvojenih problema, izbeglo bi se da UN budu prinuđene da arbitriraju između suštinskih različitih vizija međunarodnog političkog poretka - ukazuje američki analitičar.

Rusija, Kina, SAD i glavne evropske sile mogu suštinski da se ne slažu o "krupnoj političkoj slici", ali sve vide negativne posledice klimatskih promena, migrantskog talasa, širenja pandemije i slično, navodi se u tekstu.

JEREMIĆ SVE BLIŽE PRVOM MESTU? Završena peta runda glasanja za novog generalnog sekretara UN, naš kandidat prestigao Lajčaka

Gvozdev ukazuje i da je dobro čuvana tajna u Vašingtonu da tamnošnji političari vole da kritikuju UN kao traćenje novca, ali da nacionalno-bezbednosni establišment apsolutno zavisi od UN za rešavanje mnogih regionalnih problema, koje SAD nisu u stanju ili ne žele da rešavaju.

Jeremićev predlog da UN budu mobilnije na terenu i da se uspostvi obuhvatna fiskalna kontrola otuda bi, smatra američki analitičar, takođe naišli na dobrodošlicu u Stejt diparemtnu i ministarstvu odbrane koji žele da UN imaju bolji kapacitet da pojačaju američku bezbednosnu politiku.

- Ja vidim suštinu Jeremićevih predloga kao ambiciozan napor da se refedefiniše značenje kolektivne bezbednosti u 21. veku i uloge UN kao organizacije kolektivne bezbednosti, ne kao neke vrste začetka svetske vlade - piše Gvozdev.

Ti predlozi, kako navodi, ukazuju i na nove načine na koji UN i njihove organizacije mogu da doprinesu borbi protiv terorizma i ekstremizma i unapređenju održivog razvoja.

- Ideja je da bi veća politička i ekonomska stabilnost u članicama UN stvorila bolji osnov za širenje ljudskih prava i rešavanje sukoba - zaključuje Gvozdev.

O kandidatu Srbije za generalnog sekretara UN prošle nedelje su veoma pozitivno pisali i londonski Telegraf i američki Vol strit džurnal, koji je Jeremića opisao kao "najveću šansu" za reformu UN.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Мирко Томић

    27. septembar 2016 | 16:48

    Време је за НАШЕГ. Само напред, до победе. А после немој да заборавиш ко си.

  • Dragan Stojanovic

    27. septembar 2016 | 23:36

    Treba da pobedi da vide kako mi znamo!

  • Imenjak

    27. septembar 2016 | 16:34

    Amerikancima ne treba drugaciji gensek, vec sluga koji ce slepo da ih slusa i sprovosi njihove interese i ispunjava hirove.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA