≫ 

Ministarstvo odbrane Srbije: Ako zatreba, spremni smo da vratimo OBAVEZAN VOJNI ROK

Ako Skupština odluči, bićemo spremni da vratimo obavezu služenja vojnog roka, kažu za Telegraf u Ministarstvu odbrane

PRIPADNICI VOJSKE SRBIJE Foto: Tanjug/Marko Đoković

Broj dobrovoljaca nije dovoljan da bi održao kvalitet vojne spreme. Zbog toga, Švedska od 2018. godine ponovo uvodi obavezno služenje vojnog roka, osam godina posle njegovog ukidanja.

RADO IDU SRBI U VOJNIKE: Zakletvu izgovorilo 500 momaka i devojaka spremnih za ODBRANU ZEMLJE (FOTO)

Ta skandinavska zemlja, koja nije iskusila nikakav oružani sukob na svojoj teritoriji unazad dva veka, vojnu obavezu je ukinula 2010. godine, ocenivši da to nije dobar način stvaranja moderne vojske. Nova politika zahvatiće švedske mladiće rođene nakon 1999. godine, a očekuje se da će u vojsku nakon 2018. svake godine biti pozvano oko 4.000 mladića.

JOŠ JEDNA NOVINA U VOJSCI: Za šest meseci služenja plata 800 evra!

Imajući u vidu migrantsku krizu i celokupnu situaciju u regionu Zapadnog Balkana, ali i činjenicu da je u zemljama regiona, pre svega Hrvatskoj i Makedoniji, najavljeno moguće vraćanje obaveznog služenja vojske, pitali smo srpsko Ministarstvo odbrane da li i kod nas može doći do vraćanje vojne obaveze, kao što je slučaj sa Švedskom.

TRI SRPSKA GRADA DANAS ĆE BITI NAJPONOSNIJA: Dobrovoljni vojnici polažu zakletvu!

U Ministarstvu su za Telegraf istakli da oni sa Vojskom Srbije neprekidno prate razvoj situacije i stanje bezbednosti u regionu i svetu. Kažu da su u potpunosti spremni da ispune sve tri misije koje im je država poverila, da zaštite teritoriju i da garantuju mir i bezbednost građanima Republike Srbije.

Foto: mod.gov.rs Foto: mod.gov.rs

- Koncept profesionalne vojske za sada zadovoljava sve potrebe Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, ali ukoliko Narodna skupština donese odluku o ponovnom vraćanju obaveze služenja vojnog roka mi ćemo biti spremni da takvu odluku sprovedemo u delo - rekao je Jovan Krivokapić, portparol Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

Vojni rok šest meseci, ali ga neće svi služiti!

Podsećamo, odlukom Narodne skupštine Republike Srbije, od 1. januara 2011. godine obustavljena je obaveza služenja vojnog roka i od tada svi momci i devojke koji žele da služe vojni rok sa oružjem, to mogu uraditi po principu dobrovoljnosti.

Pogledajte zašto mladićima u Srbiji stižu vojni pozivi.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Прц Милојка

    29. septembar 2016 | 15:03

    Шта задовољава потребе, то је чиста лаж објавите истину и то да нас годишње напусти 300до 400 професионалаца а никога нису запослили и ако јесу углавном долазе са везом...

  • Strucnjakowsky

    29. septembar 2016 | 16:11

    Ako mislimo da je buduce generacije ne budu degeneracije pod hitno uvesti vojnu obavezu.Ne zbog ne daj boze ratova vec zbog vaspitanja.

  • Gross

    29. septembar 2016 | 18:15

    Mozete samo svoju decu da šaljete i vi da im se pridružite. Sto se mene tice nikad ne bih ratovao za ovu državu iako je volim. Razlog je sto oni koji vode ratove nemaju dva grama mozga, nemaju saveznike, nemaju nikakav plan. Ratujte do Mile volje samo bez mene.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA