Ambasadorka Izraela: Ne menjamo stav - ne priznajemo nezavisnost Kosova!

- Pokušavamo da odredimo koje su to najbolje oblasti za istraživanje i saradnju - inovacije, razmena znanja, poljoprivreda i tehnologija - rekla je Fišer Kam

  • 9

Novoizabrana ambasadorka Izraela u Srbiji Alona Fišer Kam poručila je da Izrael nije promenio stav o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i istakla da se radi na dodatnom unapređivanju odnosa sa Srbijom, posebno u ekonomiji.

- Reći ću vrlo jasno: naša pozicija se nije promenila, a to je nepriznavanje Kosova - rekla je Fišer Kam za "Blic".

Na pitanje da li se mogu dodatno unaprediti odnosi Srbije i Izraela, ona je rekla da je ideja kako da se, kako je ocenila, "sjajni odnosi" pretvore u konkretne korake, koji će doneti dobro obema zemljama.

VUČIĆ ISPRATIO AMBASADORA IZRAELA: Značajan pomak u odnosima dveju zemalja (FOTO)

- Na prvom mestu je ekonomija i mislim da je potencijal zaista veliki. Pokušavamo da odredimo koje su to najbolje oblasti za istraživanje i saradnju - inovacije, razmena znanja, poljoprivreda i tehnologija - rekla je Fišer Kam.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Kao još jednu važnu oblast za Izrael, ona je istakla turizam, navodeći da bi ta zemlja volela da je više turista posećuje i izrazivši zadovoljstvo što će neke izraelske čarter kompanije uvesti direktan let za Beograd.

NIKADA NEĆU ZABORAVITI VELIKO SRCE SRBIJE: Ambasador Izraela Josef Levi otvorio dušu pred povratak u domovinu (FOTO)

Upitana da li Srbija može, poput Izraela, da održava dobre odnose i sa Moskvom i sa Vašingtonom ili će morati da izabere jednu stranu, amabasadorka kaže da ne misli da države moraju da se odluče za jednu ili drugu stranu navodeći kao "odličan primer" upravo Izrael.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović Foto: Tanjug/Sava Radovanović

- Imamo dobre odnose sa Rusijom, Kinom, SAD, Evropom...Ima mnogo izazova koje delimo, već pomenuta borba protiv terorizma i druge vrednosti i probleme koji iziskuju koordinaciju. Drago mi je da sve više država razume posebne izazove koje ima Izrael i da treba da ima jasnu poziciju u svetu - rekla je Fišer-Kam.

Govoreći o borbi protiv terorizma, ona je poručila da u nju moraju da se uključe sve države.

- Nije to samo stvar Izraela, Srbije ili Francuske. Pokušavamo da promovišemo saradnju Srbije i Izraela na svim nivoima i to je bio jedan od segmenata, da izrazimo važnost međunarodne globalne borbe protiv terorizma i radikalizacije generalno - navodi Fišer Kam.

IZRAEL: Kosovo za Srbe ono što je Judeja za Jevreje!

Upitana da li ima posebne saradnje srpskih i izraelskih obaveštajaca, ambasadorka kaže da ne može da govori o specifičnoj saradnji, ali da "svakako sve vreme postoje kanali sa Srbijom i svim drugim prijateljskim državama".

Ambasadorka nije želela da prokomentariše da li vidi Srbiju u EU, ali je poručila da joj, kao diplomata, želi mnogo uspeha koju god stazu da izabere.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DejanCZ99

    30. septembar 2016 | 07:23

    Srbi i jevreji su uvek bili prijateljski narodi. Hvala.

  • Cash®

    30. septembar 2016 | 07:23

    Naravno, to je jasno 'k'o dan'. Kosovo ni po pravdi ni po pravu ne može biti priznato.

  • ugljesa

    30. septembar 2016 | 07:59

    To braco jevreji

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA