Dačić: Moja je obaveza da reagujem kad je Srbija ugrožena

On je u intervjuu za današnju Politiku rekao i da je šef diplomatije neko ko i u rukavicama i bez njih, u svakoj situaciji, bilo kojim okolnostima, ima jednu, osnovnu dužnost, a to je da zastupa interese svoje zemlje, a pogotovo, da reaguje kad su oni na bilo koji način ugroženi

  • 31

Prvi potpredsednik vlade i šef diplomatije Ivica Dačić izjavio je da je njegova obaveza da raguje kada su ugroženi interesi Srbije, kao i da bi to isto uradile i njegove kolege kada bi neko vređao njihove države.

Dačić priznao da ne razmišlja o kandidaturi za predsednika Srbije!

- Ministar sam spoljnih poslova i radim tačno ono što bi, po pravilima službe, uradio i ministar spoljnih poslova, recimo, Poljske, Češke ili Francuske, da nekom u Nemačkoj padne na pamet da podigne spomenik, recimo Rudolfu Hesu, da ne idemo dalje od toga. Ili da u Minhenu održe misu Geringu, Fon Papenu i Kajtelu. Ili da neko izjavi kako će bilo koja država u njihovom okruženju nestati - naglasio je Dačić.

MORBIDNO: Mićunović optužio mrtvog Đinđića da je hteo da bude Miloševićev premijer!

On je u intervjuu za današnju Politiku rekao i da je šef diplomatije neko ko i u rukavicama i bez njih, u svakoj situaciji, bilo kojim okolnostima, ima jednu, osnovnu dužnost, a to je da zastupa interese svoje zemlje, a pogotovo, da reaguje kad su oni na bilo koji način ugroženi.

- To nikako ne znači da on treba da podstiče, navija ili propagira loše odnose sa svetom i susedima, i ja to i ne radi - kaže on.

KINESKI PREMIJER PISAO VUČIĆU: Ugovor o pruzi Beograd-Budimpešta tokom samita u Rigi

Dačić je dodao da Srbija, zahvaljujući svom ponašanju, jasnoj opredeljenosti za mir, privrženosti dijalogu i pregovorima, reformama, konačno ima priliku da svakome kaže šta misli i da reaguje na stvari koje su očigledno, flagrantno kršenje i ljudskih prava i svih vrednosti na kojima počiva i sama Evropa.

- Zato, kad neko drži misu usred Zagreba ustaškim generalima, diže spomenik teroristi Miru Barešiću ili poziva na rat poput Sefera Halilovića, ja, osim što želim na to da reagujem, imam i obavezu - rekao je on.

Nova poglavlja otvaramo tek nakon dogovora o telekomunikacijama?

Dačić je takođe rekao da ga predsednički izbori trenuto ne zanimaju i da bi bilo prilično neozbiljno "da se biračkom telu obraća tri i po godine pre izbora".

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nemoj, tako ti Boga!

    2. oktobar 2016 | 09:02

    Još se sećam kako ste nas ti i tvoj Sloba "branili". Nemoj opet, ako Boga znaš!

  • Danac

    2. oktobar 2016 | 09:34

    Dok su moji drugovi ginuli po ratistima, a ja bio ranjavan 5 puta u dva rata, dok je obicna raja i sirotinja ratovala, ti Dacicu i tvoji ortaci ste slali pljackase i trgovce i na taj nacin "branili" srpstvo, sada opet nakon dvadeset godina zveckate oruzijem, e pa moze, ali onda saljite vase sinove i rodjake da se biju u vase ime, narod ostavite na miru.

  • Boško

    2. oktobar 2016 | 09:10

    Nigde na svetu, ni u jednoj zemlji akteri ratova iz 90-ih, posle svog zla koje su napravili ne bi mogli biti na vlasti. To ima samo kod nas.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA