SMANJEN BUDŽET OPŠTINAMA I GRADOVIMA: Skupštinski Odbor prihvatio izmene Zakona o finansiranju lokalne samouprave

Ministarstvo namerava da pojača pritisak na lokalne samouprave u pogledu poboljšanja finasijske discipline

  • 6

Skupštinski Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo uputio je parlamentu na usvajanje izmene Zakona o finasiranju lokalne samouprave, kojim je predviđeno smanjenje udela opštinama i gradovima u prihodima od poreza na zarade.

Predlogom Zakona o izmenama Zakona o finasiranju lokalne samouprave predviđeno je da će od ukupnih poreza na zarade koji se isplaćuju lokalnim samoupravama, umesto sadašnjih 80 odsto, gradovima ubuduće ostajati 77 odsto, a opštinama 74 odsto, dok će ostalo ići u budžet, prenosi RTS.

Usvojeni predlog predviđa da se Beogradu prihodi smanje više, odnosno da glavnom gradu umesto 70 odsto ostaje 66 posto.

Državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Ivan Bošnjak rekao je na sednici Odobra da će lokalne samouprave tim predlogom, kojim je predviđeno manje novca za njih, neće podneti teret ušteda od osam milijardi, kako je ranije bilo predviđeno, već će to biti 4,8 milijardi dinara što će im omogućiti normalno funkcionisanje.

Bošnjak je podsetio da je Vlada Srbije u avgustu usvojila Predlog izmena Zakona o finasiranju lokalne samouprave kako bi izašla u susret opštoj fiskalnoj konsolidaciji i da bi se uspostavila ravnoteža između gradova i opština.

Državni sekretar je najavio da se sveobuhvatne izmene tog zakona, jer se on sada samo menja u delu koji se tiče poreza na zarade, mogu očekivati u narednom periodu, kako bi imali konačno rešenje koje će dovesti do boljeg budžetskog planiranja, uzimajući u obzir sve različitosti loklanih samouprava.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Bošnjak je najavio da će biti doneti i drugi zakoni koji će ukloniti problem koji se odnose na nadoknade i takse, kako se ne bi dešavalo da različite opštine imaju namete koji se drastično razlikuju, a koji su na štetu i građanima i privredi, ali i svim zainteresovanim investitorima.

- Učinićemo sve da opštine i gradovi od 2017. mogu jednostavnije i kvalitetnije da upravljaju svojim finasijama - kazao je Bošnjak.

Pomoćnik Ministra finasija Mirjana Čojbašić kazala je da to ministarstvo namerava da pojača pritisak na lokalne samouprave u pogledu poboljšanja finasijske discipline i da se trenutno loklanim samoupravama pomaže u tom poslu.

Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo razmatrao je i Predlog za donošenje autentičnog tumačenja odredbe člana o sticanju prava svojine na zemljištu i objektima i vodovima privrednog društva za proizvodnju i preradu čelika Železara Smederevo i konstatovao da je taj predlog opravdan i da ga treba usvojiti po hitnom postupku.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kiklop

    3. oktobar 2016 | 15:27

    To znači samo jedno; koncentracija i raspodela kapitala na jednom mestu, tj u vladi, i njegova raspodela po ko zna kojim kriterijumima.

  • dziber iz beograd

    3. oktobar 2016 | 14:44

    Usvojite predlog da Beograd vise ne uzima novac i ostalo sta je vredno od ostalih gradova i da ne namece svoju nekulturu drugim gradovima

  • gaga

    3. oktobar 2016 | 15:09

    super......divna vest.e, moji majstori..........

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA