Tači prihvata pregovore o statusu severa?

Premijer privremene vlade u Prištini Hašim Tači spreman je da prihvati posebne pregovore o rešenju statusa severa Kosova, potvrđeno je "Srni" u izvorima bliskim Tačiju

  • 0

Premijer privremene vlade u Prištini Hašim Tači spreman je da prihvati posebne pregovore o rešenju statusa severa Kosova, potvrđeno je "Srni" u izvorima bliskim Tačiju.

Tači želi da dobije širu političku podršku koalicionih partnera, od kojih je za sada samo njegov zamenik Bedžet Pacoli prihvatio da se pitanje statusa severa Kosova reši kroz dijalog s tamošnjim liderima Srba, uz posredovanje međunarodnih zvaničnika.

Tači pod pritiskom međunarodne zajednice traži, kako tvrdi izvor "Srne", da se oko ovog pitanja objedine sve političke partije iz vladajuće koalicije i da predlog podrži Demokratski savez Kosova - najveća opoziciona politička partija kosovskih Albanaca.

- Bez podrške Ise Mustafe, Tači ne sme započeti pregovore o rešenju statusa severa Kosova, jer bi to značilo kraj njegove političke karijere - prenosi izvor.

Srnin izvor navodi da je Tači u poslednjih nekoliko dana u više navrata razgovarao s Pacolijem i Mustafom oko sačinjavanja strategije za sever Kosova.

U kancelariji EU u Prištini ocenjuju da je izvesno da pitanje severa Kosova izmiče kontroli i domaćih i međunardnih subjekata.

- I jedni i drugi postaju svesni da se linija razdvajanja severnog i južnog Kosova sve više utvrđuje, da je Kfor pod pritiskom Tačijevog savetodavnog tima akcijom deblokade puteva dodatno zakomplikovao situaciju i objedinio Srbe - ocenjuju u prištinskoj kancelariji EU.

Predsednik Srpskog nacionalnog veća severnog Kosova Milan Ivanović rekao je Srni da lideri Srba sa severa Kosova odbacuju bilo kakve pregovore sa takozvanom vladom Kosova i traže da se pregovori vrate pod okrilje Saveta bezbednosti, te da se Unmiku vrati mandat utvrđen Rezolucijom 1244.

(Telegraf.rs / Srna)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA