Doris Pak: Nikolić Srbiju vraća unazad

Izvestilac Evropskog parlamenta za BiH kaže da bi novi predsednik Srbije trebalo da pokaže EU i onima koji su glasali za njega da je zainteresovan za napredak svoje države

  • 0

Izvestilac Evropskog parlamenta za BiH Doris Pak izjavila da je ono što je Tomislav Nikolić do sada uradio vratilo Srbiju unazad.

Prema njenim rečima, Nikolić bi trebalo da pokaže EU i onima koji su glasali za njega da je zainteresovan za napredak Srbije. Ona je za nemački radio Dojče vele rekla da su izjave Nikolića na samom početku njegovog predsedničkog mandata "čudne i neshvatljive".

- Nadam se da je to zbog njegovog neiskustva u visoko-političkim obavezama i poziciji. On mora da pokaže svima nama, i onima koji su glasali za njega, da je zainteresovan za napredak Srbije, a ne za njeno nazadovanje. Ono što je do sada uradio, Srbiju vraća unazad - izjavila je ona.

Nikolić je svojim "tvrdim i nediplomatskim" izjavama naneo štetu evropskom putu Srbije, dobrosusedskoj saradnji i žrtvama rata u regionu, samatraju u Briselu, navodi Pak, uz napomenu da Brisel za sada, s puno diplomatskog takta, kaže da veruje u njegove reči da će nastaviti put evrointegracija Srbije.

Ona podseća da je Nikolić dugo u politici, da je bio sledbenik nacionalista, a da je kasnije pokušao da se promeni:

"Sada vidimo da to nije slučaj. Moramo da budemo veoma oprezni u našem poverenju. Nadam se da on ipak može da popravi ono što je učinio Srbiji, jer on to nije uradio EU, već Srbiji, žrtvama u regionu i odnosima Srbije sa BiH i Hrvatskom."

Ona kaže da ako lider jedne zemlje iznosi ideje kakve je Nikolić izrekao o Srebrenici i Vukovaru, o njemu se onda mora pažljivo suditi i istovremeno poziva evropske zvaničnike da Nikoliću jasno kažu kako Evropa vidi stvari.

- Ako ostane tako jednostran, bilo bi šteta. S druge strane, može da se popravi i vremenom bude viđen kao ozbiljan partner na putu evrointegracija Srbije - zaključila je Doris Pak.

(Telegraf.rs / Tanjug / Dojče vele)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA